Не се фиксирай!

Новият спектакъл на Сфумато провокира с комиксова стилистика и интересно обиграване на темата за фиксацията - като болест и бедствие
1 фев 2008 16:40,
Не се фиксирай!
Снимка: Дани Рашев

На 1 февруари е предпремиерата на новото представление в Театрална работилница Сфумато - “Жорди Галсеран - Дакота /Верига от думи”.

Режисьори са Стилиян Петров и Албена Георгиева, а в ролите са студентите от 4-ти курс актьорско майсторство с худ. ръководител проф. М. Младенова Мария Пенчева, Ирмена Чичикова, Павлин Димитров, Делян Илиев и Антонио Димитриевски.

Спектакълът всъщност се състои от две самостоятелни пиеси на младия испански драматург Жорди Галсеран - “Дакота” и “Верига от думи”. Те се играят съвсем отделно, но са обединени от общата си тема - фиксацията.

Фиксацията в нещо или някой, която внезапно и необратимо преобръща, променя, подчинява, проваля живота, и започва да определя, да диктува други ходове в него. Фиксациите като болест. Фиксациите като бедствие.

Изборът на този текст е произлязъл не само от темата, езика, ситуациите и поетиката му, а и от факта, че след „Три сестри“ студентите са пожелали да опитат да играят по-съвременна драматургия.

Режисьорите на постановката споделят:

Образът на представлението, както и законите на изграждането му се вдъхновиха от страшния, мрачния комикс. Самият автор твърди, че посяга често на жанрове, встрани от театъра.

През последните години се появиха достатъчно добри примери, които успешно пренесоха комикса от хартията на екрана. Тези примери, както и много други източници одързостиха вътрешното ни допускане, че театърът също съдържа някаква интересна, своя възможност за подобно търсене.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание