Старозагорски "Бяс"

В София гостува представлението по текст на Боян Папазов “Бяс”
25 фев 2008 17:18,
Старозагорски "Бяс"
Прекрасната Йорданка Стефанова в момент от представлението. Снимка: Мира Каланова

След като ви съобщихме за гостуването на Софийска сцена на Драматичен театър Ловеч, ви информираме за първото от трите заглавия, които гостуват в столицата по време на турнето на Драматичен театър Стара Загора.

То се казва “Бяс” и е по текст на Боян Папазов. Режисьор е Пламен Марков, сценограф - Мира Каланова, музика: Мартин Каров, с участието на Йорданка Стефанова (гост), Гергана Данданова, Ивалин Димитров, Елена Азалова, Юлиян Малинов, Мартин Каров.

Занимава се със съмнителните интереси, чудовищните интриги и шантажа, които съпътстват всяка политическа кампания.

В политическите среди сгодният момент настъпва тогава, когато кирливите ризи се извадят на показ, превръщайки петното от човешката съдба в дамга.

Така в пиесата юристката Рада Фратева решава да основе Бежанска партия. Нейният род е от българите – бежанци от Беломорска Тракия. Част от концепцията на новата партия е да защитава техните интереси, а бъдеща изборна победа би осигурила на Рада поста министър-председател.

Всичко върви добре до момента, в който съмнителни части от миналото й не са извадени на показ, заплашвайки цялата й политическа кариера.

И точно когато всичко върви надолу, закотвено между настоящето и тъмното минало, една жена без възраст става медиатор между тях, за да разбули тайните от старите времена.

Тя прониква в сърцевината на тежките родови проклятия, сред отломки на бивали човешки бури и нечовешки болки, които продължават да се проектират и в съвременното битие на героите.

Оказва се, че единственото оръжие срещу тях е... прошката. Опрощението – символ на дълбокия вътрешен мир на човека, като отрицание на злото, като катарзис на душата и изкупление на клетвопрестъплението.

В представлението ще разберете ще простят ли духовете на мъртвите, ще се заличи ли грехът им, ще изчезне ли злокобната сянка на проклятието. И ще се попитаме може ли да се укроти бесът, но не като прокоба и вещание за смърт, а като онази болест на духа, която безучастно търпим, спотайваме в себе си и живеем с нея до самия край...

“Бяс” е на сцената на Театър Българска Армия на 25 февруари от 19:00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание