Ударно начало

С цели пет премиери в първия месец започва новият сезон в Народен театър "Иван Вазов"
29 сеп 2008 16:00,
Ударно начало
Момент от "Мостът". Снимка: Народен театър

С пет премиери започва новият сезон в Народен театър "Иван Вазов".

Първата е на 7 октомври и носи заглавието "12 разгневени монолога".

Моноспектакълът се играе по случай 60-годишния юбилей на актьора Велко Кънев и събира 12 от най-добрите му монолози, изпълнени на сцената на Народния театър.

Интервю с актьора и видео от постановката очаквайте съвсем скоро в Dnes.bg.

На 8 октомври е премиерата на "Камера Обскура" - моноспектакъл на Мариус Донкин по романа на Владимир Набоков.

В него актьорът ще опита да отговори на въпросите „Как започва едно безумие?“, „Как се ражда съдбовната и разрушителна любов?“ и „Какво се случва, когато едно семейство се разпада?“

В романа Набоков разказва историята на една необикновена любов - драматична спирала от емоции, срещи и раздели, която завършва със скок в тъмнината.

Мариус Донкин е в ролята на главния мъжки персонаж на Бруно,  чиито преживявания се люшкат между спокойното и скучно минало и трескавото и изпълнено с любов и омраза настояще.

На 10 октомври Здравко Митков представя "Волпоне" от Бен Джонсън.

Историята разказва за венецианския богаташ Волпоне, който се преструва, че е на прага на смъртта, за да привлече и измами многобройните претенденти за наследството му, като се надсмее жестоко над тяхната алчност, продажност и глупост.

Слугата Моска умело забърква коктейл от съблазни, лъжливи обещания за богатство и охолен живот и приканва адвоката Волторе, лихваря Корбачо и търговеца Корвино да опитат от него.

Опиянени от перспективата да станат единствени наследници на умиращия Волпоне, и тримата са готови на всичко. Обаче в сметките им не влизат хитроумният Моска и фриволният и неуправляем характер на златото...

Ролите в постановката изпълняват Георги Мамалев, Андрей Баташов, Теодор Елмазов, Николай Върбанов, Антон Радичев, Карла Рахал, Радена Вълканова, Калин Врачански, Йосиф Шамли и Мартин Гяуров.

На 17 октомври е премиерното представление на "Балът на крадците" от Жан Ануи, постановка на Тиери Аркур, с когото се запознахме и харесахме след миналогодишната му интерпретация на „Идеалният мъж“ по Оскар Уайлд.

В новата му постановка в едно курортно градче някъде във Франция върлува банда опитни и опасни крадци. Те са млади, артистични, чаровни, знаят как да омайват богаташите и техните вятърничави млади наследници.

Пиесата представя забавна смесица от хумор, интриги и неочаквани обрати, които се случват на един бал.

Ролите са поверени на повечето актьори от предишния състав, с който работи французинът - Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Иван Юруков, Стоян Алексиев, Мария Каварджикова, Марта Кондова, Елена Атанасова, Михаил Петров и Захари Бахаров.

На 24 октомври се играе "Мостът" от Лоран ван Ветер. Представлението вече е играно на сцената на НАТФИЗ от студенти от класа на проф. Стефан Данаилов, но от този сезон влиза в афиша на Народния театър в нов вариант.

Режисьор е Росица Обрешкова, участват Сава Драгунчев и Христо Терзиев.

Пиесата е написана през 2000 г. И по изключително забавен и ироничен начин разкрива съдбата на двама души с обща цел - самоубийство.

Заплетеният сюжет и диалогът, поставени в почти мистична среда, разказват историята на двама донкихотовци в трескаво дирене на любовта към живота. Представлението се играе на сцена на ІV етаж.

Виж какво се случва в новите сезони в МГТ "Зад канала", "Сфумато", Сатирата и "Сълза и смях"!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание