Купувачът на Мол Варна: Търсим и други инвестиции в България

Разговаряме с Фил Милър за първата сделка на шотландската Miller Group у нас
27 сеп 2007 16:33,
Купувачът на Мол Варна: Търсим и други инвестиции в България
Фил Милър. Снимка: Dnes.bg

В началото на тази седмица беше обявено финализирането на една от най-големите сделки в сферата на търговските имоти у нас - продажбата на Мол Варна за 120 млн. евро на шотландската Miller Developments, част от Miller Group.

Miller Developments е сред най-големите британски строителни предприемачи и развива дейности с фокус върху търговски и индустриални обекти. Групата включва още Miller Homes, която е осмата по големина компания в жилищното строителство на Острова, и строителното подразделение Miller Construction.

Miller Group е семейна компания, създадена преди 30 години. Оборотът на групата за 2006 г. отбелязва ръст от 35% спрямо предходната година до 1,2 млрд. паунда. Печалбата на групата преди данъци за 2006 г. нараства с 26% до 81,7 млн. паунда.

Извън Великобритания към момента групата развива дейност в Португалия, Испания, Унгария, Дания, Германия и Румъния. Плановете й са до 2008 г. да изнесе половината от бизнеса си извън Острова. В Германия, Унгария и Румъния компанията предвижда да инвестира 500 млн. евро.

Закупуването на Мол Варна е първата инвестиция на групата в България. По този повод разговаряме с Фил Милър, търговски директор на Miller Group.

- Защо избрахте да инвестирате в България? И защо точно във Варна?

Мисля, че държавата ви има невероятен потенциал за строителство на търговски обекти. Смятаме да се възползваме и от други възможности за инвестиране в България.

- Имате ли нещо конкретно предвид?

Не, но се оглеждаме за други инвестиции в страната ви и не само във Варна.

- В момента във Варна се строят още 4 мола. Не смятате ли, че пазарът на търговски площи в града ще се пренасити, след като бъдат реализирани всичките 5 проекта?

Не е ясно кога и дали ще бъдат реализирани другите проекти, а и не са от този тип големи търговско-развлекателни комплекси като Мол Варна. Има молове и молове. Ние знаем кои са добрите, правилните, качествените и инвестираме в тях.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание