Три едноактови пиеси в „Без съмнение“

„Нашият годеник“ минава „През прозореца“ и стига до „Любов и пиано“
10 апр 2008 18:33, Петя Славова
Три едноактови пиеси в „Без съмнение“
Снимки от спектакъла "Без съмнение": Червената къща

„Нашият годеник“ минава „През прозореца“ и стига до „Любов и пиано“.

Това е спектакълът „Без съмнение“, който обединява трите едноактови пиеси на Жорж Фейдо.

Режисьор е Иван Ковачев, а актьорите са Ивайло Захариев, Диана Николаева и Харитина Агопян.

Френският драматург Жорж Фейдо (1862 – 1921)  е известен с множеството си комедии.

Както обикновено, навремето критиците отминават творбите му, смятайки ги за несериозни. Затова пък сега, времето му отвръща, поставяйки го сред  добрите драматурзи.

Някои дори го определят като “Бах на фарса”. Пиесите му са обявени за предшественици на сюрреалистичния театър, на театъра “дада” и на театъра на абсурда, като и днес постоянно се появяват все нови постановки.

"Без съмнение" включва първите две цялостни пиеси на Фейдо.

“През прозореца” е написана, когато драматургът е бил на 20 години. Главният герой е Хектор, който остава без красива и ужасно ревнива съпруга. Един ден на вратата му звънва странна жена.

“Любов и пиано” (1893 г.) е първата му професионално поставена пиеса. В нея Фейдо обяснява как може да се пробие в столицата. Първото условие е да сте добре сложен младеж от провинцията, който открива адреса на известна актриса.

Тя със сигурност страшно ще си падне по вас. Ако пък сте младо момиче от богато семейство и бързо искате да се прочуете, трябва да вземате уроци при известен професор, като внимавате цената да не е прекалено висока. И в двата случая е важно адресите и имената да са много точни защото иначе стават големи грешки и обърквания.

В третата пиеса - „Нашият годеник“ - историята се върти около младата вдовица Хенриета, която се надява на предложение за брак от мосю Де Нериз.

Постановката ще се играе на 12 април (събота) от 19.00 часа в Червената къща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание