Да живей, живей... средната класа у нас

20 на сто от българите се оказаха в тази социална прослойка - образовани млади, добре платени и аполитични
22 окт 2008 15:59,
87
Да живей, живей... средната класа у нас
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Все по-отчетливо социолозите, политолозите и политиците привиждат средна класа у нас.

Днес на дискусията "Политическите сценарии в навечерието на изборната година", социологът Живко Георгиев обяви, че през последните две-три години у нас се формира градска средна класа.

По думите му новата прослойка обхваща около 18-20 на сто от активното население - образовани млади хора, с добре платени професии, които просперират заради лични качества и жизнени стратегии.

"Тази нова средна класа е най-зле представената група сред политическите партии, като част от нея през 2001 г. "залитна" по проекта на НДСВ", каза Георгиев.

Според него тази нова класа ще бъде "голям играч на парламентарните избори", като ще се намеси активно в правенето на българската история.

"ГЕРБ обаче не е проект, който допада на тази нова прослойка", посочи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
jsrklbo преди 13 години
3IAQQL <a href="vqfjfqsdhyhh/">vqfjfqsdhyhh</a>, [url=jwdxeoljbvgc/]jwdxeoljbvgc[/url], [link=ujinzrvgihgr/]ujinzrvgihgr[/link], izdroazsqddc/
86
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 15 години
Драги, ако ще се критикуваме, дай поне да е обосновано. Къде точно прочете в моето изявление, че цитирания доход за "средна класа" е на домакинство? И от къде ти хрумна, че съм казал, че всички в домакинството работят за по 15-20 хил.лв.? Чета, чета и не намирам....Както и да е. Все пак не е ли готино. За да си средна класа в Бг ти трябват близо 4 пъти повече пари в сравнение със САЩ. (15 хил.лв x 12 месеца +данъци = около 200 хил.лв. или $150 хил.). И да уточня за прецизиращия анонимко - ако си единствения печелещ в семейството. Ако работят повече хора в домакинство - плашим се.Интересни как хората в САЩ с чисти $4 000 месечно на домакинство са средна класа, а тук сме "Ехе-е-е над 10 бона месено трябват"Явно доста хора имат изкривена представа за средна класа- поне откъм доходната част.
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в България по проект не трябва да има средна класа и вече няма за кога да има. Това означава повече хора, които активно вземат участие в управлението на блока, квартала, града и страната си. Такива хора на управляващите не им трябват. Някой беше казал, че всеки има минимум 4-5 познати в чужбина. Кой няма минимум толкова познати от вас в чужбина?Тук е обидно да се учи и да се работи, да се живее също.Аз лично не бих създал семейство в тази пародия на държава :)с мир
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Продължи да се смееш, защото не те бива да четеш. 15-20 хиляди лева месечно не е доход на домакинство, а на един човек. Ако е сам, става и на домакинство от един човек, но разходите са по-голями. Обикновено в домакинството са 2-3 човека, а и повече и тези 15-20 хиляди, намаляват 2-3 пъти. После 15-20 хиляди лева, днес са около 9-13 хиляди долара месечно. като ги разделиш на броя членове на домакинството, много ли са? Как реши, че всички в домакинството работят и взимат по 15-20 хиляди лева?!
83
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 15 години
Уговорка-става въпрос само за доходи.Държава: САЩ 2004г.Брутен медианен доход на домакинство: $43 389 - това означава, че пловината домакинства получават под тази сума годишно, а другата половина над нея. Махнете данъците и ще получите нетен доход от $34 000Брутен среден доход на домакинство: $60 528. Цифрата е по-висока от медианния доход зради неравномерното разпределение на доходите (свръхбогатите вдигат средното ниво). Нетно да се получава например $48 000 годишно.Аз няма да коментирам каквото и да било, само да споделя, че искрено се забавлявах с един коментар, че за да си средна класа ти трябват 15-20 хил.лв. месечно..... То за такъв доход ще се избият 98% от американците.
82
0
 
0
 
! Отговори
bai преди 15 години
kakva sredna klasa be ideoti , mi to ve4e po4ti nqma mladi hora v bg vsi4ki sa po 4ujbina a vie po dokumenti o6te gi vodite 4e jiveqt v bg , vseki 4ovek ima nai malko tima ili 4eterima poznati ili rodnini koito sa v 4ujbina taka 4e si napravete smetka koi e ostanal v bg , samo negramotni romeici i hora nadhvarlili 40-te .
81
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
Ето, всички определят дали принадлежат към средната класа единствено според доходите си. Те са важен белег, безспорно, обаче ако гледаш само това, то какво те различава от богатата мутра, примерно? Ето какво би могло да различи гражданина от богатата мутра:членуваш ли е политическа партия, съюз, НПО и т.н. и ангажиран ли си активно там;зачиташ ли законите, обичаш ли народа си дори;включваш ли се активно в решаването на проблемите на квартала, в който живееш, общината, града; и т.н.Признавам, че тези критерий ги напрасках малко ад-хок, обаче средната класа иманентно е именно гражданското общество / обществото от собственици /, за което толкова се говори, и което толкова осезателно липсва. Не 200 глигута със скъпи коли и къщи.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dobri poznati imashi az se imam za shto gode obrazovan i mojesht i vzimam v pyti po malko (zashtoto kolkoto i da si obrazovan i mojesht v kraina smetka neshtata opitrat do kontaktite, koito si upsql da napravish)i ti si 100% ili ot Sofia ili ot Varna moje i da nqkoi drug grad, jivei si v parnik, hokai mrynkalnicite, a obiknovenite hora v po-malkite gradove neka umirat aq ili kvo vsichki da se prenesat q v Sofiq, q vyv Varna - tova ne e resheniebtw az sym ot sofia
79
0
 
0
 
! Отговори
Radi преди 15 години
А вие къде ги получавате тези доходи да дайда и аз при вас, че нещо с моите 350лв на село не мога да се справя.
78
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Аман от мрънкалници-това българина само знае да се оплаква.Ако си образован и можещ да живееш и в БГ много добре.Eдно семейство с около 4000 лева чист доход(каквито са повечето ми познати)живее много по добре от повечето средна класа американци и европейци.Казвам го от личен опит-8 години съм живял в чужбина.
77
0
 
0
 
! Отговори
youtube преди 15 години
В България средна класа не може да има защото 80% от хората са ***. С такива хора има само това, което виждате през последните 10 г. Т. нар. "преход" завърши през 1997 г. и от тогава нещата тук са такива, каквито са нагласени да бъдат. На някои това им харесва, на други- не. Въпроса е, че само 10% знаят за какво става въпрос и как може наистина да се оправят нещата, но това са отчайващо малко хора без никаква подкрепа.
76
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
средна класа е тоз който има свой покрив над главата, има кола и получава 1000-2500 лева (при условие че и двамата получават съотв.заплата) в зависимост от областта в която живее....
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Много си прав! Браво! "Аполитична средна класа" звучи нещо като "тревопасен хищник" например :-)
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ще повторя ли някое мнение ако кажа че няма средна класа у нас?Или представите ни за средна класа са ужасно изкривени.Ако средна класа означава това, че не си клошар, че не ровиш в кофите за ***, че имаш покрив над главата и можеш дори да си плащаш сметките за ток, парно, вода и т.н., то тогава да, има "средна класа". Това обаче е всичко друго но не и средна класа! Наскоро прочетох че Масларова била сигурна че успелите българи на Запад щели вече да се завръщат в България защото заплатите били големи. Според въпросните българи обаче, добро заплащане у нас представлява минимум 1300 евро, при което наистина биха се върнали без колебание. Такова заплащане у нас обаче не само че няма, но скоро няма и да има. Така че средна класа у нас няма. Хората, получаващи 1300 евро, плюс-минус 100 евро се броят на пръсти. Останалите, получаващи десетки хиляди евро са повече, но огромната част от българския народ които не получават дори и 500 евро мизерства!
73
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
Няма класа без класово съзнание. Класовото съзнание определено предполага политическо представителство. Без такова класата е лишена от интегритет. Дори и да допуснем, че в Бълагрия има някакъв зачатък на средна класа, щом като тя е аполитична, това означава, че тя ще си остане и занапред само зачатък. Защото по правило именно средната класа е гръбнакът на обществото, т.е. тя по презумпция е много политически ангажирана.С две думи - не е възможна аполитична средна класа, това е оксиморон и абсурд. Ако авторите на изследването са използвали единствено критерият " доходи " - *** социолозите! Мен щеше да ме е срам да си призная ако бях социолог по професия.
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами що се чудите? Важното за всеки е какво му влиза в джоба. Другото са празни приказки. Дърдорковците - политици, дето крадат и не остава за хората - в панделата- там им е мястото. А средна класа - късде е тя в БГ - такова животно май у нас нема......
71
0
 
0
 
! Отговори
Факт преди 15 години
Нещо са му объркани понятията на тоз социолог що е това средна класа и има ли почва у нас. Най-важното е дохода. Няма как тези цитирани в статията младежи да са средна класа с доходи от по 1-2-3 хиляди лева, колкото и да изглеждат голями на някои. То по тази логика повече от половината народ в България преди 1989-та година сме били средна класа по доходи. Поне за мен при доходи под 15-20 хиляди лева на месец, не може да се говори за средна класа. После съществено е как все пак се изкарва този доход? Чрез мафиотски далавери или чрез законен бизнес? Като нает работник на някого или от собствен бизнес? Истината е, че всичко що е едър и среден бизнес в България се управлява от мафията, т.е. това е мафиотски бизнес. Даже и голяма част от дребния бизнес е на мафията. Въпросът е, мафиота трябва ли да се причислява към тази средна класа, ако по доходи е за там?
70
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Разв/Б/итото социалистическо общество , преходно към комунизма, така силово защитавани от предтечата на другаря сергей станишев...огледайте се и вижте *** на нацията..вижте как червените професори дават дипломи в нов български университет..разходете се в студентски град вижте как се изразява "цвета" на нацията..Българският народ оскотява..ракия и кебабчета...десетгодишна кола..и ето ти средната класа..театрите са празни..няма стойностни автори..сюжетите са шаблонни ..секс..дрога..насилие..младите са отчаяни..няма го оня живец в народа..няма го оня подем и опиянение за покоряване на нови висини..творчеството е в дупка..справка грозните скулпторни решения край канала...да не говорим за ужастната архитектура...усеща се дефицит от урбанисти...
69
0
 
0
 
! Отговори
Дребен буржоа преди 15 години
Или поне стремящ се да бъде такъв.Аз съм от малко по-старото поколение.Над 40 съм.Завърших образованието си по време на гнилия социализъм.Работих на 2 и 3 смени по заводите на байТошо.Повярвах в демокрацията и идеалите и, и напускайки държавна работа се запътих преди време съм средната класа.С къртовски труд, почти на гола поляна, без партийни и мутренски протекции.Сега съм нещо като дребен занаятчия в условията на демокрацията.Но осъзнах две неща-първото сам, а второто ми го каза професор от Пловдив:1.Скапаното соц.образование изглежда не е толкова скапано, щом безнеса ми още се крепи на него, въпреки западната техника която обслужвам.2."Когато отвориш частна фирма , и до 6 месеца не си фалирал, това е все едно да закачиш на гърдите си табелка АЗ СЪМ МОШЕННИК и да се разхождаш с нея, защото държавата е взела всички мерки ти като честен частник да си фалирал още на 4 шия месец, ако спазиш всичките и безумни изисквания."Цитата е на един професор , казан ми в приятелски разговор.Изводите за средната класа си правете сами.
68
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
От мафиоти , общи работници..плочкаджии..водопроводчици..фризьорки.. автомонтьори и гумаджии...И БЕДНЯЦИ КОИТО УЧАТ ПО 10Г ОТ ДОКТОРИ, УЧЕНИ..УЧИТЕЛИ..ИНЖЕНЕРИ...ДА ЖИВЕЙ РАБОТНИЧЕСКО СЕЛСКАТА КЛАСА ДА ЖИВЕЙ ЧЕРВЕНИЯТ ПРОЛЕТАРИАТ...ГЕНОЦИДА НАД ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА И ТЕЗИ ХОРА НАПУСКАТ СТРАНАТА!ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА И КАРДИНАЛИТЕ ОТ ДС СА СЕ СРАСТНАЛИ С МАФИЯТА...ТЕЗИ ХОРА СЕ СТРАХУВАТ ДА СЪЗДАДАТ ИСТИНСКА СРЕДНА КЛАСА ОТ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, КОИТО НАВСЯКЪДЕ СА ГРЪБНАКА НА ВСЯКА ЕДНА ЗАПАДНА СТРАНА!