Глоба до 500 хил. долара за “неприлични” предавания в САЩ

Очевидно привържениците на този закон все още не могат да се успокоят от “случайното” показване на гръдта на Джанет Джаксън.
17 фев 2005 10:33,
Глоба до 500 хил. долара за “неприлични” предавания в САЩ

Американският конгрес иска да налага глоба до 500 000 долара за всяка неблагоприлична радио или телевизионна емисия, потвърждавайки завръщането в сила на пуританството, година след дебатите, възникнали в следствие разкриването на гръдта на Джанет Джаксън в полувремето на футболен мач.

Камарата на представителите одобри с огромно мнозинство от 389 гласа срещу 38 “против” проектозакон, наказващ с глоба между 32 500 и 500 000 долара, всяко радио или телевизия, излъчващи неблагоприлични предавания, като санкции ще има и за “неприличните” изпълнители. 

"Семействата трябва да знаят, че когато заедно гледат телевизия, не са изложени на неблагоприлични действия и думи”, уточнява републиканката Шели Муур Капито.

Предвижда се и при три нарушения на правилника да бъде отнеман лицензът на съответната медия.

Очевидно привържениците на този закон все още не могат да се успокоят от “случайното” показване на гръдта на Джанет Джаксън “по вина” на Джъстин Тимбърлейк, обяснено от изпълнителите като “инцидент, дължащ се на облеклото”.

Пуританите визират и култовия изпълнител Боно от U2, който, получавайки награда по време на церемонията за Златен глобус преди две години, е използвал “нецензурни думи”, с което “чашата на търпението е преляла”.

За една година Федералната комисия по комуникациите (FCC), занимаваща се с подобен вид нарушения е наложила глоби за 8 млн. долара за 2004 г, срещу 440 000 долара за 2003 г., докато в същото време броят на наказаните емисии се е понижил от 375 на 314.

Така например след инцидента с Джанет FCC наложи рекордната глоба от 550 000 долара, която според президента на комисията си е съвсем заслужена, особено като се има предвид, че след скандалната случка са били получени жалби от над един милион зрители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание