Унгарските социалисти водят с малко пред консерваторите

Според изборните резултати, 43% от унгарците поддържат партията на премиера на страната Ференц Дюрчани; 42,1% събраха консерваторите
11 апр 2006 10:35,
Унгарските социалисти водят с малко пред консерваторите
Премиерът Ференц Дюрчани. Снимка: Евронюз
По малък процент от гласовете си разделиха управляващата Социалистическата партия и главният й съперник – консервативният блок на Унгарския граждански съюз, предаде Евронюз. Според изборните резултати, 43% от унгарците поддържат партията на премиера на страната Ференц Дюрчани на провелия се първи тур на парламентарните избори.

В обръщението си към привържениците премиерът подчерта цялата важност на победата на социалистите за тези, които “биха искали да видят в страната не двупартиен парламент”, а “демократически четирипартиен”.

Консерваторите събраха 42,1% от гласовете на избирателите. Лидерът на блока Виктор Орбан не бе подготвен за поражението, още повече, че на 23 април предстои втори тур на изборите. “Готови сме да продължим борбата, ще се борим – каза той, - не за себе си, а за Унгария, унгарците... и за нашето бъдеще!”, заяви той. 

Съюзникът на социалистите Съюз на свободните демократи и Унгарският демократичен форум успяха да преминат петпроцентовата бариера. Гласуването за депутати в еднопартийния парламент на Унгария се проведе по партиен (териториален) списък и по еднопартийни окръзи. Бяха избрани 386 депутати.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание