Перфораторът не работи

Дали предвидената нова цена /70 стотинки/ на билетчетата за транспорта в София е добра идея и редно ли е цената да се вдига, а проблемите да си стоят
5 юни 2006 15:15,
Перфораторът не работи
Илюстрация: Корбис
Билетчетата за пътуване в масовия /понякога по-масов, отколкото ни се иска/ градски транспорт в столицата най-вероятно ще струват 70 стотинки от 1 юли. Такова е предложението на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов.

По-умната идея е, че когато си купите билет от шофьора на превозното средство, той /билетът, не шофьорът/ ще ви струва... 80 стотинки. Неизвестно защо. Може би понеже търговията с билетчета ще пречи на шофьорските му дейности и това е вид компенсация.

Цената се повишавала, тъй като не била актуализирана от 2003 година. Това е прекрасно, но ние бихме искали да знаем дали ще се актуализират и самите автобуси, а също и контрольорите в тях, както и повечето шофьори.

Много, например ми се иска, като ми се случи да чакам автобус, да не изкарвам по половин-един час на спирката, а накрая да дойдат 5 /пет/ броя, от които да виси половината град.

Когато се кача, вътре да има някакво поне бегло наличие на кислород и други съединения, подпомагащи дихателния процес у пътниците.

Шофьорът по възможност да изчаква всички да се качат, преди да тръгне, и особено тези интересни индивиди, които тичат към рейса, не защото си разтягат менискусите, а защото се опитват да се метнат вътре.

Шофьорът действително да продава билети. Няколко пъти ми се е случвало да се кача в неделя в автобус обезбилетена, тъй като будките пускат кепенците още в събота, а в отговор на въпроса ми дали продава билети, водачът на превозното средство ме гледа, като че ли съм поискала да ми продаде ракетно-зенитен комплекс.

И после, когато контролата се разпени, аз трябва да обяснявам, че не притежавам печатница за билети в мазето си, от която да се снабдявам с неизчерпаем запас от талончета. Малко малоумно се получава.

Иначе, сама по себе си, цената от 70 стотинки е повече от разумна. Пък и на билета за транспорт може да се гледа и като билет за театър или цирк, защото там се разиграват неповторими представления.

Включително и бой между увита в дюшеци клошарка и изнервена пътничка. Оръжие – бастуна на леко дементен дядо, играещ ролята на храстче. Когато бастунът в ръцете на пътничката заигра по дюшеците, наоколо се разхвърча такъв прах, че видимостта намаля под критичния минимум.

Но в края на краищата, ние си плащаме за автобус, а не за цирк. Ако гореописаните неща се оправят, цената на билета би била повече от разумна. Но дотогава не е.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание