Революция в Будапеща, превзеха държавната телевизия

Хиляди демонстранти се събраха в града, настоявайки за оставката на премиера Ференц Дюрчани, който чистосърдечно си призна, че е лъгал, за да спечели изборите
19 сеп 2006 08:53,
Революция в Будапеща, превзеха държавната телевизия
Признанията на премиера предизвикаха бунтове в Будапеща. Снимка: Index.hu

Вижте бунтовете в Будапеща

Полицията в унгарската столица Будапеща се наложи да използва сълзотворен газ и водни струи срещу протестиращите, които хвърляха бутилки и камъни и подпалиха няколко коли, съобщи ВВС.

Хиляди демонстранти се събраха в града, настоявайки за оставката на премиера Ференц Дюрчани. Няколко часа по-късно полицията се оттегли, позволявайки на протестиращите да нахлуят в офисите на държавната телевизия.

Бунтовете са реакция след вчерашното признание на премиера, че неговото социалистическо правителство е наговорило доста лъжи, за да спечели парламентарните избори.

Поне 50 души бяха ранени в сблъсъците с полицията – първият подобен инцидент в Унгария след падането на комунистическия режим и идването на демокрацията.

Основната опозиционна партия – дясноцентристката Фидес, обяви, че ще бойкотира парламента във вторник.

Кореспондентът на ВВС в Будапеща - Ник Торп, разказа, че сбълъсъците в държавната телевизия са започнали, когато малка група протестиращи, прекарали деня пред парламента, се опитали да внесат петиция.

Последвало е сбиване с представители на полицията и площадът пред парламента бързо се е напълнил с предимно млади хора, някои от които развявали националния флаг.

„Такова нещо не се е случвало от 1956 година“, заяви един от демонстрантите пред репортер на агенция Ройтерс.

Балаш Бенде, редактор в телевизията, бил принуден да напусне сградата. Той разказа, че тълпата в телевизията е чупела всичко наред. „Потрошиха всички компютри и цялата техника, до която се докопаха“, каза той.

Премиерът Дюрчани обаче заяви пред държавната телевизия, че няма никакво намерение да подава оставка.

Вижте бунтовете в Будапеща

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание