"Гето" обединява негри, евреи и цигани в Операта

Със спектакъла “Прокофиев – Рахманинов – Стравински” на 21 септември, се открива балетният сезон в Националната опера и балет
21 сеп 2006 11:21,
"Гето" обединява негри, евреи и цигани в Операта
Момент от спектакъла "Гето". Снимка: Национална опера и балет

Фотомоменти от спектаклите

Със спектакъла “Прокофиев – Рахманинов – Стравински”, днес, 21 септември, се открива балетният сезон в Националната опера и балет.

Той се състои от три едноактни балета: “Метафизика” по музика на Сергей Прокофиев - симфония №2, “Кротката” – по едноименното произведение на Ф.М.Достоевски и по музика на Сергей Рахманинов - симфония №2 и “Пролетно тайнство” по музика на Игор Стравински.

Посветен е на трима от най-бележитите композитори на ХХ-ти век, обогатили руската и световната музикална съкровищница със своя талант. Тази вечер във втория балет ще дебютира прима балерината Веса Тонова в тандем с Трифон Митев.

На 28 октомври почитателите на оперното изкуство ще гледат и един по-нестандартен балет - “Гето”. Той е по музика на Клезмер и Горан Брегович, а хореографията е на Марио Пиаца.

Идеята на италианския хореограф е да пресъздаде своето виждане за необходимото възраждане на отношенията и обединение на културите на негрите, евреите и циганите.

Универсалният език на танца е пресечна точка, която по атрактивен начин среща публиката с проблемите и тежките истории на дискриминираните народи.

Oперният сезон пък се открива на 5 октомври. В момента Националната опера е на турне на остров Тайван. Там публиката ще се наслади на 11 представления на операта “Турандот”.

Когато се завърнат в България, артистите ще открият със спектакъла "Жизел", чиято премиера се състоя след радостно очакване и пожъна овации в края на миналия сезон. В програмата за октомври присъстват и спектаклите "Вълшебната флейта" от В.А.Моцарт, "Набуко", "Риголето" и "Отело" на Дж. Верди, "Спящата красавица" и "Лебедово езеро" на Чайковски, както и гала спектакълът "Бисери наоперната и балетната музика".

У нас ще гостува и "Спектакъл на японски барабани и традиционния струнен инструмент шамисен". Представлението представлява демонстрация на калиграфия в съчетание с ритъма на барабаните и ще бъде част от дните на японската култура в България.

Фотомоменти от спектаклите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание