Прощаваме се с Анна Политковская

Във вторник се прощаваме с журналистката от „Новая газета“ Анна Политковская, убита в събота вечерта от неизвестен извършител; погребението ще се състои в Москва
10 окт 2006 10:38,
Прощаваме се с Анна Политковская
В много руски градове ще се проведе прощална церемония с Анна Политковская. Снимка: BBC
Във вторник се прощаваме с журналистката от „Новая газета“ Анна Политковская, предаде BBC. Погребението ще се състои в Москва.

Политковская, известна с публикациите си за правата на човека в Русия и за положението в Чечня, беше застреляна в събота вечерта във входа на своя дом.

Прощални церемонии ще се състоят също в Петербург и други руски градове. В Киев в часа на погребението местните журналисти смятат да запалят свещички в сградата на руското посолство.

Още от понеделник хората полагат цветя пред дома на Политковская и в редакцията на „Новая газета“.

Руските органи по сигурността ще направят всичко възможно за обективно разследване на убийството на журналистката, заяви президентът на Русия Владимир Путин вчера в телефонен разговор с президента на САЩ Джордж Буш.

Убийството на Анна Политковская предизвика широк отклик и зад граница. В разпространено от името на президента Буш изявление на Белия дом Политковская е наречена „безстрашна журналистка“, която заслужава огромно уважение.

Съветът на Европа нарече убийството на Анна Политковская голяма загуба за делата по защита правата на човека в Русия. А международната организация „Репортери без граници“ настоява да се проведе международно разследване на убийството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание