Българка с международна награда за кино

Адела Пеева взе 2 награди на Международния фестивал на етнографския филм в Сардиния
1 ное 2006 10:25,
Българка с международна награда за кино
Кадър от филма. Снимка: Лличен архив

Българка спечели две награди на Международния фестивал на етнографския филм в Сардиния - за най-добър филм /поделена/ и за новаторство.

"Чия е тази песен" на Адела Пеева е награденият филм от журито на фестивала тази година. Той е представен на фестивала, защото режисьорката е получила специална покана от Берлинската академия на изкуствата да представи филма на специална прожекция, която е преминала с голям успех на 28 октомври през нощта.

Във филма един човек обикаля Балканите и става свидетел на  спора за произхода на една песен. В историята са вплетени хумор, напрежение, драма и изненада, както и сладко-горчиви заключения за Балканските отношения.

Музиката е различна - от военни маршове до традиционен фолклор. Разнообразни са и отношенията между съседите тук. Познато до болка и до скука...

Адела Пеева е поканена и за член на журито за документално кино за наградите на Европейската филмова академия в Берлин и сега оценява състезаващите се продукции, за да определи победителите заедно с колегите си от различни страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание