BBC отсече: Азис, Румънеца и Енчев – лицата на България

Според BBC, най-популярните изпълнители у нас са кралят/кралицата на поп фолка Азис, Румънеца и Енчев и рок група Епизод
4 яну 2007 10:48,
BBC отсече: Азис, Румънеца и Енчев – лицата на България
Най-популярният изпълнител в България. Снимка: Булфото

По случай влизането на България и Румъния в Европейския съюз, медиите на Острова са се постарали да разучат, доколкото е възможно, културата на двете най-млади членки.

Акцентът пада върху поп културата – телевизията и музиката. Като най-популярен изпълнител в България абсолютно безгрешно е посочен Азис, като представител на най-популярния стил у нас – чалгата. Посочва се, че чалгата е балкански фолклор, примесен и повлиян от циганска, турска и арабска музика.

Естествено, отбелязан е и външният вид на певиците, които често са оскъдно облечени, а също така и лошото качество на текстовете. 

Отбелязва се и фактът, че чалга може да се чуе навсякъде из страната и където и да идете, точно тази музика е най-вероятно да чуете.

От BBC се позовават на думите на Магдалина Ран, която работи за англоезичния вестник в България Sofia Echo.

Магдалина посочва Румънеца и Енчев като най-популярния рап дует в България, а също така споменава и Мариана Попова, която представи България на Евровизия.

На сайта на BBC може да се гледат и кратки откъси от клипове на Азис – “Като Скитница”, и песента “Шатрата” на Румънеца и Енчев.

Естествено, не е подмината и по-тежката музика. Като най-обичана българска рок група са посочени “Епизод”, които превръщат класически български песни в рок химни, казват от британската медия.

Като най-популярна телевизионна програма е посочено „Шоуто на Слави“, а също така и риалити шоутата Биг Брадър и Сървайвър.

В статията на BBC е публикуван и материал за съседна Румъния. Най-популярни изпълнители там са Клеопатра Сатран, рок група Холограф и Моранди.

BBC пишат, че и в двете страни родната музика трябва да се бори с американски и английски продукции, които са доста лансирани и често оглавяват класациите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание