Евровизия пак ни разплака, всички съседи отидоха на финал

Мариана Попова и Азис, облечен с пола, не стигнаха до финала на конкурса; Македония, Босна и Херцеговина и Армения обаче са финалисти
19 май 2006 01:28,
Евровизия пак ни разплака, всички съседи отидоха на финал
Мариана Попова не успя да събере сили и подкрепа за класиране на финала. Снимка: eurovisionathens

България претърпя горчиво разочарование и на второто си участие в Евровизия.

На полуфинала на тазгодишното, 51-во издание на конкурса, който се състоя на Олимпийския комплекс в Атина, българската представителка Мариана Попова не успя да се класира за финалния кръг, след борба с представители на 23 страни-участнички .

Мариана излезе втора според жребия, за да изпълни парчето си „Let me cry“ („Остави ме да плача“, от англ., бел. ред.). На сцената с нея се появи и Азис, който бе облечен като жена, с пола до глезените с дълбока цепка, както и три танцьорки.

Тази провокация, както и завидните гласовите данни на Мариана, обаче не спечелиха симпатията на европейската публика.

Така след отпадането на Каффе миналата година, България пак не успя да събере сили за крайната битка.

Зрители от 35 страни в Европа, плюс Армения, Израел и Турция гласуваха с телефонно обаждане или с sms. Държавите-участнички нямаха право да гласуват за собствения си кандидат.

Срамът за България е пълен, след като за финала на 20 май, събота, се добраха всички съседи, с изключение на Сърбия, която се оттегли още преди започването на конкурса.

Освен България, от балканските страни, до финала не успяха да стигнат само Албания и Словения.

За сметка на това Македония, Босна Херцеговина и дори Армения са финалисти.

Българи сред публиката в залата споделиха в телефонен разговор с Dnes.bg, веднага след края на конкурса, че всички са останали много учудени от неуспеха на Мариана. Според тях, всички на олимпийския стадион са останали без дъх от изпълнението, а овациите за нея са били най-възторжени.

В крайна сметка 10-те страни, които отиват на финалната надпревара след полуфинала са:

Русия, Македония, Босна и Херцеговина, Литва, Финландия, Украйна, Ирландия, Швеция, Турция и Армения.

За финала се класират автоматично още 14 страни - победителят от миналата година – Гърция, четирите най-големи нации в Европа (Франция, Германия, Испания и Великобритания), както и класираните на първите девет места от миналогодишното издание на конкурса в Киев : Малта, Румъния, Израел, Латвия, Молдова, Швейцария, Норвегия, Дания и Хърватска, която влиза директно на мястото на Сърбия.

Досега най-много титли от Евровизия има Ирландия - цели седем, следвана от Франция и Велобритания с по пет. Швеция и Холандия (която не се класира за финала) са с по четири спечелени конкурса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание