Кинонагради за отличници

Националният филмов център награждава обичайните заподозрени - "Маймуни през зимата", "Пазачът на мъртвите", "Бунтът на L.", "Разследване" и "Обърната елха". Най-вероятно защото просто няма други...
5 яну 2007 17:03,
Кинонагради за отличници
"Маймуни през зимата" е най-номинираният филм. А Диана Добрева - най-заслужаващата награда актриса. Снимка: Симон Версано

Житейският и творчески тандем - режисьорката Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев, получават наградата за цялостен принос в българското кино, съобщи на пресконференция днес министърът на културата Стефан Данаилов.

Той ще връчи отличието на галавечер в Деня на българското кино - 13 януари, в театър "Българска армия" - бившето кино "Роял", един от най-луксозните столични салони през 30-те и 40-те години на миналия век.

Стефан Данаилов припомни, че с правителствено решение от края на 2005 г. бе обявен празникът на киното, и във връзка с това бе учредена наградата на министъра на културата за цялостен принос към българското кино. Отличието е 5000 лева.

На галавечерта ще бъдат връчени за втори път и годишните награди за кино по инициатива на Националния филмов център /НФЦ/. От идната година отличията ще са общи със Съюза на българските филмови дейци, който досега присъждаше свои награди.

На 13 януари през 1915 г. е била премиерата на първия български игрален филм - "Българан е галант" на Васил Гендов, който изпълнява и главната мъжка роля. Партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина.

В надпреварата за наградите участват субсидираните от НФЦ филми, завършени през изминалата година. Много от тях са копродукции с БНТ, а някои - с други европейски страни.

Годишните награди - статуетка и парична сума, ще получат продукциите, събрали най-много гласове от различните киногилдии.

Номинираните игрални филми са "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов и "Разследване" на Иглика Трифонова. Авторите са номинирани още за наградите за режисура и за сценарий. Трите филма се състезават и в категорията сценография и костюми.

В документалното кино се конкурират "По особено жесток начин" на Росен Елезов, посветен на писателката и кинодраматург Свобода Бъчварова, "И в Рая има Ад" на Атанас Киряков - за писателя и журналиста Стефан Груев, и "Духът и камъните" на Малина Петрова - за поета Кирил Христов.

Наградата за анимация си оспорват "А+Е" на Цветомира Николова и "Зелената шапчица" на Владо Шишков.

Красимир Доков за "Разследване", Деян Славчев - Део за "Бунтът на L." и Владко Георгиев за "Пазачът на мъртвите" са претендентите за отличието за главна мъжка роля.

За главна женска роля са номинирани Светлана Янчева за "Разследване", Бонка Илиева - Бони и Диана Добрева за "Маймуни през зимата".

В надпреварата за отличията за поддържаща мъжка роля участват четирима актьори - Валентин Танев и Стефан Мавродиев за "Маймуни през зимата", Красимир Доков и Антон Радичев за "Обърната елха" на Иван Черкелов и Васил Живков.

За поддържаща женска роля се състезават Емилия Радева за "Разследване", Диана Добрева за "Пазачът на мъртвите" и Радена Вълканова за "Нощ и ден" на Красимир Крумов.

Номинираните оператори са Рали Ралчев, Димитър Гочев и Емил Христов, а композитори на филмова музика - Теодосий Спасов за "Пазачът на мъртвите", Константин Цеков за "Маймуни през зимата" и Стефан Димитров за "Време за жени" на Илия Костов.

В категорията монтаж се състезават "Маймуни през зимата", "Разследване" и "Обърната елха".


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание