Кралиците и мечтите позлатиха Глобуса

Британската актриса Хелън Мирън обра наградите "Златен глобус" с ролите си на две английски кралици, блясък, момичета-мечти и супер звезди взривиха церемонията
16 яну 2007 18:55,
Кралиците и мечтите позлатиха Глобуса
Риалити звездата Дженифър Хъдсън триумфира на "Глобусите". Снимка: WI

Британската актриса Хелън Мирън и възедричкото младо дарование Дженифър Хъдсън се превърнаха в истинските изненади на 64-та церемония по раздаването на престижните филмови награди „Златен глобус“ в Лос Анджелис в понеделник вечерта.

61-годишната Мирън смая всички, като взе „Златен глобус“ за превъплъщенията си в две английски кралици – „девствената кралица“ Елизабет I, дала началото на Британска империя и настоящата повелителка на Острова - Елизабет II.

Хелън грабна Глобус за главна женска роля в драма за ролята си в „Кралицата“ - филм, разказващ за реакцията на Елизабет II при смъртта на принцеса Даяна преди почти 10 години, както и приза за най-добра актриса в телевизионен филм за ролята си Елизабет I – кралицата, сложила на колене католическа Испания през 17 век.

Мирън посвети наградите си на британската монархия.

Триумфът за „Елизабетите“ на Глобусите е пълен, след като „Кралицата“ спечели и наградата за сценарий, а Джеръми Айрънс взе приза за поддържаща мъжка роля за „Елизабет I“.

Друга изненада на церемонията бяха и наградите за мюзикъла „Момичета мечта“.

Филмът, който разказва за дамско трио от 60-те години, наподобяващо легендарните Сюприймс, взе цели три награди в значителни категории.

Лентата бе отличена за най-добър мюзикъл или комедия, като грабна и призовете за поддържащи роли, съответно за Дженифър Хъдсън и Еди Мърфи.

Това е първият „Златен глобус“ за Еди Мърфи след три неуспешни номинации и е признание за 25-годишната кариера на гениалния комик.

Дженифър пък е истинска изненада на наградите. Едричката звезда изгря на шоуто „Америкън айдъл“, където бе сред финалистките през 2004 г.

„Момичета-мечта“ е един от малкото мюзикъли, които се появяват напоследък на холивудските сцени. Този тип филми почти бе изчезнал през последните 20 години, като единствените пробиви бяха „Мулен Руж“, който получи номинация за Оскар през 2001 г. и „Чикаго“, който обаче грабна Оскара през 2003 г.

Същата съдба може да сполети и „Момичета мечта“ и на 25 февруари, когато се дават тазгодишните Оскари.

За да се случи това, обаче мюзикъла ще трябва да се пребори с големите победители на тези „Златни глобуси“.

Драмата „Вавилон“ с Брад Пит, режисирана от Алехандро Гонзалес Иняриту, спечели „Глобус“ за най-добра драма, като призът се окачествява като най-важния на церемонията.

Наградата бе връчена лично на Иняриту от губернатора на щата Калифорния Арнолд Шварценегер. Това бе първата голяма светска проява на екс-терминаторът, след като счупи тежко крака си на ски ваканция преди Коледа. По тази причина Арни докоцука на сцената с патерици, за да връчи статуетката.

Призът за най-добър режисьор пък отиде в Мартин Скорсезе за „От другата страна“.

Скорсезе се надява най-накрая Академията за филмово изкуство да оцени таланта му и да му връчи дългочакания Оскар след цели пет номинации и пет разочарования.

Това е и едва втория режисьорски Глобус за създателя на такива класики, като „Шофьор на такси“ и „Разяреният бик“, след приза за „Бандите на Ню Йорк“ през 2003 г.

Истински провал се оказа вечерта и за любимия актьор на Скорсезе – Леонардо ди Каприо. Той имаше цели две номинации - за най-добър актьор в драма – за „Кървавият диамант“ и „От другата страна“.

Глобусът обаче отиде при Форест Уитакър за образа му на угандийския диктатор Иди Амин Дада в "Последният крал на Шотландия".

Сред удостоените ветерани на церемонията бе и Мерил Стрийп. Най-талантливата жива актриса в света взе приза за най-добра женска роля в мюзикъл или комедия за превъплъщението си в тиранична шефка на модно списание в „Дяволът носи Прада“.

57-годишната Стрийп дръпна безумно дълга благодарствена реч, като завърши със заключението „О, мисля, че съм работила с всички в тази зала“.

В срам на вечерта се превърна Златния глобус за Саша Барон Коен, който взе наградата за най-добра мъжка роля в мюзикъл или комедия.

Бившият Али Джи взе наградата за ролята си в малоумната история, оплюваща Източна Европа - „Борат: Културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахстански народ".

Евреинът Барон заяви в речта си, че „благодари на всеки американец, който не го е съдил“.

При телевизионните сериали очаквано спечели „Анатомията на Грейс“ в категорията за най-добър драматичен сериал. При комедийните сериали призът отнесе „Грозната Бети“, който е продуциран от мексиканската секс бомба Салма Хайек.

Двамата победители успяха да надвият тотални хитове като „Отчаяни съпруги“, „Трева“, „24“ и „Изгубени“.

„Отчаяните съпруги“ съвсем се отчаяха на церемонията, след като две от номинираните звезди - Марша Крос и Фелисти Хъфман, не успяха да вземат „Златен глобус“ и статуетката отиде при никому неизвестната допреди броени месеци Америка Ферера - също така пухкава като Дженифър Хъдсън.

Кира Седгуик спечели наградата за главна женска роля в драматичен сериал за играта си в популярната и у нас криминална поредица „Разобличаване“ в борба с Еванджелин Лили от „Изгубени“ и Елен Помпео в „Анатомията на Грей“.

Невротичната асистентка от „Дяволът носи Прада“ Емили Блънт получи „Глобус“ за поддържащо изпълнение в сериала „Дъщерята на Гедеон“.

Глобус за песен от филм спечели Принс с "The Song of the Heart" към анимационния хит "Весели крачета".

Соул величието закъсня за церемонията, но победи колегите си Сийл, Брайън Адамс, Шерил Кроу и Бийонсе.

Наградата за цялостен принос бе присъдена на Уорън Бийти за работата му като актьор, режисьор, сценарист и продуцент - 45 години след получаване на първия си "Златен глобус".

Бийти, който разтуптя сърцата на холивудски величия като Мадона, ще стане на 70 години през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание