Наши месари свили милиони евро от САПАРД

Седем българи са задържани за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД; арестувани са и четирима чужденци - двама в Германия и двама в Швейцария
13 фев 2007 18:46,
Наши месари свили милиони евро от САПАРД
Арестуваните българи са седем, задържани са още четирима души - чужденци. Снимка: Булфото

Седем българи са задържани за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД, съобщи БГНЕС, цитирайки ръководителя на спецзвеново за борба с корупцията към ВКП Бойко Найденов.

Арестувани са и четирима чужденци - двама в Германия и двама в Швейцария.

По думите на Найденов задържането е станало след международна акция в България, Германия и Швейцария. Операцията у нас е проведена на територията на София, Шумен и Ямбол, а сигналът за нея е даден от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. 

Задържаните българи се занимават с дейност в месопреработвателната промишленост

От своя страна главен комисар Ваньо Танов уточни, че става въпрос за престъпност на “белите якички”.

В момента се работи по още два сигнала съвместно с ОЛАФ. И двата сигнала са свързани със злоупотреби при усвояване на средства по програма ФАР. Задържаните четири лица извън България са направили самопризнания.  

Задържаните са наблюдавани в продължение на шест месеца, извършени са обиски в 18 обекта. Документацията от тях е иззета, уточни директорът на ГДБОП комисар Ваньо Танов.

Повдигнати са обвинения срещу четири лица, остава да бъдат повдигнати още три обвинения, каза и Бойко Найденов.

Източването е ставало чрез представяне на фалшиви документи за стари машини, като тези документи са минавали през няколко европейски страни.

Парите са усвоени в продължение на две години и седем месеца. Сред седемте българи няма длъжностни лица, но в момента се проучва дейността на длъжностните лица, свързани с одобряването на проекти по програма САПАРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание