ДФ Земеделие си иска източената субсидия

Вчера стана ясно, че седем българи, които се занимават с месопреработвателна дейност, са задържани за източване на 7,5 млн. евро от програма САПАРД
14 фев 2007 14:54,
ДФ Земеделие си иска източената субсидия
Седем българи, които се занимават с месопреработвателна дейност, са задържани за източване на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Снимка: Корбис
Във връзка с изнесените данни в медиите за злоупотреби с пари от европейските фондове, от Държавен фонд „Земеделие” съобщават, че през пролетта на миналата година Европейската служба за борба с измамите OLAF се е обърнала към фонда с молба за предоставяне на информация за фирми и лица, които са обект на разследване, съобщиха от Министерство на земеделието и горите.

Информацията е свързана с юридически лица, подпомогнати по програма САПАРД. Те са с одобрени проекти по мярка 02 "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", сектор "Месопреработка". Проектите са одобрени в периода 2002 г. – 2004 г. Изплатената субсидия по тях през периода 2003 г. – 2005 г. възлиза на около 7,5 млн. евро.

Съгласно правилата за последващ контрол, ДФ "Земеделие" е извършил неколкократни проверки след изплащане на субсидията. В резултат на тях, както и въз основа на изисканата информация от съответните контролни органи, изплатената субсидия по проектите, за които са констатирани нарушения, е обявена за изискуема.

По законоустановения ред са предприети действия за възстановяване на безвъзмездната помощ, а днес компетентните органи са иззели от фонда цялата документация, свързана със случая.

На базата на натрупания опит са подобрени правилата за последващ контрол след изпълнение на проектите, с оглед на защита на финансовите интереси на ЕС и средствата от Националния бюджет.

Вчера стана ясно, че седем българи, които се занимават с месопреработвателна дейност, са задържани за източване на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Арестувани са и четирима чужденци - двама в Германия и двама в Швейцария.

Източването е ставало чрез представяне на фалшиви документи за стари машини, като тези документи са минавали през няколко европейски страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание