Алиса или как говорещите катерици прогониха самотата

Тери Гилиъм - след "Джаберуоки" и "Братя Грим". Сега наред е "Алиса в страната на чудесата".
2 апр 2007 16:10,
Алиса или как говорещите катерици прогониха самотата
Джелайза-Роуз мечтае на глас пред една от безтелесните си приятелки. Снимка: София филм фест

След като се изгаври по монтипайтъновски с героичните приказки в "Джаберуоки", показа един остарял, но незагубил силата и чара на фантазията си барон Мюнхаузен и сблъска вярата в чудесата със здраво стъпилия на земята скептицизъм към приказното в "Братя Грим", в "Земя на приливите" Тери Гилиъм прекрои "Алиса в страната чудеса".

Неговата Алиса – Джелайза-Роуз, е на около десет, с въображение, чиято сила съживява кукли и кара катерици да говорят. Може би заради всички забранени субстанции, които е поела като бебе от родителите си – рок музикантът Ноа (Джеф Бриджис) и кралица Гунхилда (неузнаваемата Дженифър Тили), която умира почти в началото на филма – заради смяната на хероина с метадон, убеден е Ноа.

С изражение сякаш просто си играе на възрастна, Джелайза-Роуз приготвя дозата на баща си, а след като той замине на поредната си "почивка", там, където се раждат мечтите, тя ловко, с привични движения поставя ръката му с цигарата, така че да е над пепелника.

След смъртта на кралица Гунхилда, Ноа и Джелайза най-накрая са свободни да поемат на дълго мечтаното и обговаряно пътешествие. Само че не към блатата на Дания, а към родния дом на Ноа – в прерията, където жълтите треви създават безвремие и самота и забързаните влакове и строителни машини стават нереални.

В запуснатата къща Джелайза рови в дрешника на баба си, която никога не е виждала, докато баща й заминава на най-дългата си почивка. Самотна, отказваща да приеме смъртта на Ноа, Джелайза ще се опита да се впише в света на другите, да си намери приятели, дегизирана в одеждите и мазилата на баба си.

Фантазията й помага да продължи напред, към света на възрастните, макар и да не ги разбира съвсем, а желанието й да бъде като тях провокира смущаващи случки, катастрофа.

Филм, смърдящ на мърша и на препарирани животни (и не само), в който владее фантазията на Джелайза, излъчването й на нимфетка, самотният й свят - с куклите Барби без тела, всяка със собствен характер (вярна приятелка, интригантки и ослепената и съответно пренебрегвана), с пропадането в заешката дупка, с блатните хора, смелия Капитан и поробилия го Пират, покорения от нея Дикенс (нейният "целувчо" и смел ловец на акули).

Филмът бе показан в рамките на 11-ия Международен София филм фест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание