Сестри- депутати: съвсем не по вкуса на евросоциалистите

Според европейските социалисти медицинските сестри не трябва да бъдат превръщани в политическа кауза
3 апр 2007 15:50,
Сестри- депутати: съвсем не по вкуса на евросоциалистите
Виерсма не иска задържаните в Либия медици в Страсбург. Снимка: БГНЕС
Заместник-председателят на Парламентарната група на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент Ян Виерсма призова българските медици в Либия да не бъдат превръщани в политическа кауза на една или друга партия.
 
Според него медиците няма да спечелят от това, а и няма да могат веднага да заемат своите места в ЕП. Това ще доведе до шестима представители за България по-малко, които иначе биха могли да се борят за интересите на страната.
 
„ЕП оказа сериозен натиск върху Либия и върху германското председателство на ЕС“, посочи Виерсма и изрази надежда този натиск и тихата дипломация скоро да доведат до успешна развръзка и медиците да бъдат освободени.  
 
В момента в редица градове от страната тече подписка, организирана от партия „Ред, законност и справедливост“ за издигането на задържаните в Либия български медици за евродепутати.
 
Редица политици, а и членове на ЦИК обаче изразиха съмнение за възможността медиците ни да бъдат издигнати за евродепутати, заради залегналия в Изборния закон принцип за уседналост на българските граждани.
 
Dnes.bg припомня , че на 27 март тази година стана ясно, че петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, са разписали документи, с които изразяват съгласието си да бъдат включени в листата на партия "Ред, законност, справедливост" за избор на български представители в Европейския парламент.
 
На 21 март тази година говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев заяви, че инициативата за издигане на медиците в Либия като кандидати за евродепутати очевидно е мотивирана от желанието случаят с българските медицински сестри да продължи да бъде във фокуса на вниманието на европейските институции.

Тогава той добави, че според коментарите, направени от ЦИК, има законодателни условия, които не позволяват кандидатирането на сестрите.

Самите сестри преди време бяха заявили, че са дали съгласието си да бъдат издигнати за евродепутати.

На 20 март лидерът на ДСБ Иван Костов повдигна въпроса за компетентността на сестрите ни да бъдат евродепутати. Става въпрос да се изпратят компетентни, решителни, смели хора, които да отстояват българските интереси в Брюксел, аргументира се той.

Идеята сестрите ни да станат евродепутати възникна преди няколко месеца.

На 2 февруари формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи българските политически партии да се консолидират и да включат на първо място в листите си за евродепутати по една от медицинските сестри, осъдени на смърт в Либия.

Тогава няколко специалисти споделиха вижданията си, че подобна идея е нереалистична и резултатът от нея е неясен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание