Разпръснаха протестиращи миньори с газ

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестите в ТЕЦ "Марица изток"; трима миньори са обгазени
4 юли 2007 11:34,
111
Разпръснаха протестиращи миньори с газ
Вече трети ден стотици миньори от комплекса "Марица Изток" протестират и блокират пътища в областта. Снимка: БГНЕС

Трима миньори са пострадали, след като срещу тях е бил използван сълзотворен газ от полицията при протестите в ТЕЦ "Марица изток", съобщи Генчо Генчев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в дружеството.

Около 600 миньори са се събрали тази сутрин на протест, но са били спрени от полицията на 6 км от мястото, където са били насрочени протестните действия.

Въпреки че са били свалени от автобусите, те са продължили пеш, но срещу тях е била употребена сила.

Друг техен колега, пострадал от удар с палка по главата, ще бъде откаран в болница в Стара Загора, допълни синдикалният лидер.

Междувременно стана ясно, че пострадалите миньори са напуснали болницата в Гълъбово по собствено желание.

Тримата са на път към Стара Загора, за да си издадат съдебно-медицински експертизи.

Д-р Петьо Атанасов лекар от Гълъбово съобщи, че и тримата са постъпили с оплаквания за обгазяване, което, по думите му, на този етап не се потвърждава.
 
„Не мога да коментирам вида на газа, нито дали въобще е имало обгазяване“, каза още той.

Двама полицаи също са пострадали по време на протеста на източномаришките миньори край Гълъбово, съобщи Йонка Георгиева, говорител на Областната дирекция на полицията в Стара Загора.

Те са настанени в болница. Удряни са в главата и корема с дръжки на знамена. От своя страна полицаите са използвали спрей за самозащита.    

Вече трети ден, миньорите настояват за промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, което да разреши социалните им разходи като дрехи, храна, премии, да не се облагат с ДОД.

Отмяна на приетата Наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 40 процента държавно и общинско участие за 2007 година, искат още протестиращите.

Те настояват пенсионната възраст да не се увеличава над 63 години и да се преразгледа Кодексът за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
2
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Току-що прочетох, че На България й трябват 100 години, за да настигне старите членки на ЕС, според Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA). За сравнение на Румъния и трябват между 45-50 години. Проучването сочи, че в старите членки на Евросъюза заетите в малки и средни предприятия формират 50% от работната сила, докато в Източна Европа този процент е значително по-нисък. В някои страни възлиза на едва 10 на сто. Изводите оставям за вас.Много разнородни са коментарите, провокирани от миньорската стачка. 1. Основното, за което миньорите настояват е промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, което да разреши социалните им разходи като дрехи, храна, премии, да не се облагат с ДОД;2. Отмяна на приетата Наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 40 процента държавно и общинско участие за 2007 година; 3. Те настояват пенсионната възраст да не се увеличава над 63 години и да се преразгледа Кодексът за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.Ами това са си доста реални искания, които е нормално да изразят и чрез стачка, като не може по друг начин, та дано ги чуят. Стачките съпътстват точно демократичните режими, а в тоталитарно време не само нямаше стачки, ами и един виц като хората не можеше да разкажеш ... Както и да е. С много от вашите коментари съм за. С това да се работи на ниво и в конкурентна среда, така доказваш своите възможности и познания и се развиваш, стига да се научат и у нас да ценят ТРУДА на всеки работник и специалист.Но верно е също, че огромна част от българските бизнесмени, все гледат да прецакат работниците и специалистите, с осигуровки върху минималната работна заплата и други тънкости, които са известни на по-голямата част от аудиторията. В сфери, като миннодобивната и др. подобни промишлености, нещата стоят малко по-различно. Там условията на труд са изключително трудни и всички онези искания, които поставят работещите там, могат да направят и чрез стачка, (няма как да си ги извоюват поотделно. Темата е дълга .......
109
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 16 години
По света има толкова много ядрени оръжия, не се притеснявайте за АЕЦ. Освен това, АЕЦ иман безспорни предимства пред останалите видове ЕЦ, така че...
108
1
 
2
 
! Отговори
SZ преди 16 години
Пък като гръмне новата ти АЕц със 1000 човека ще уморим 10 милиноа!!!
107
1
 
2
 
! Отговори
еф преди 16 години
Сега е момента да построят АЕЦ- с 1000 човека ще се прави това което сега правят 100,000
106
1
 
2
 
! Отговори
SZ преди 16 години
http://***.vbox7.com/play:5d2b3dceОт мястото на събитието
105
1
 
2
 
! Отговори
tosun bey преди 16 години
За кой ли път Главътъ показа надмощието си над невъоръжени мирни демостранти.Братя миньори,гледам ви какви мъжаги сте,що не скъсахте дупетата на полицайчетата?
104
1
 
2
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Полицията дори да беше убила няколко миньори -и какво от това?Мислите ли,че щеше да има някакво разследване и справедлив процес?В България човешкият живот няма никаква стойност!
103
1
 
2
 
! Отговори
Б. преди 16 години
Не виждате ли какво става?Управляващите ви насъскват нарочно един срещу друг. И вие като слепци се нахвърляте един срещу друг за дребни неща. Те си следват правилото "Разделяй и владей". Нещата отиват от зле на много зле. Ако сега не се вдигнем да ги пометем, зимата ще е една от най-тежките от 1989 година насам.Прогледнете най-после.
102
1
 
2
 
! Отговори
KlimBo преди 16 години
Очаква се още едно увеличение на тока до края на годината. Това от 01.07.2007 беше изпробване на почвата, как ще реагират хората. Доходите си стоят в замразено положение, а цените ще почнат да скачат, като луди. Някой, ако не вярва, пак ще си говорим в края на годината.
101
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 16 години
Усещате ли се как се карате излишно? Всичките 100 коментара съдържат нападки към един или друг коментатор... Това значи че целта на тройната коалиция е постигната - хората са разделени и се обвиняват един друг за глупости. Истината е съвсем друга. Всяка професия е важна. Не може да кажете с лека ръка на учител - ми пич, сменяй си професията. Не разбирате ли че човека може, но не иска? Проблемът не е в това кой каква професия има. Всички професии в България не са оценени достойно. Плучаваме 10 пъти по-ниски заплати от нормалните за ЕС, при същите цени, че дори и по-високи за някои стоки и услуги. Обаче управляващата коалиция нарочно подклажда огъня - последното беше с вдигането на заплатите на шофьорите. Това наруши баланса спрямо другите професии и неминуемо води до стачки. Правителството спокойно може да увеличи с 20% всички заплати. На абсолютно всички хора. Но тогава трябва да признае че краде... Така че не се карайте помежду си, а излезте и пометете бандата *** от парламента. Трябва да ви кажа че до зимата ще станем по-зле отколкото бяхме през 1997-***. Време е да спрем нещата в зародиш!П.С. По тези форуми има платени коментатори, които нарочно всяват смут. Не им се връзвайте на манипулациите!
100
1
 
2
 
! Отговори
малко_дЕте преди 16 години
те стачкуват, Стара Загора пак е обгазена.... в нашата държава цирка е пълен, представленията са безплатни!а ние сме на 1 ред!!!
99
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващата преди 16 години
Ми аз четох, четох, ядосвах се, радвах се и накрая се хвърлих на двама ви, щото ми се сторихте интересни.
98
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Утре ако пак излязат да блокират и изядат някоя палка пак ще има така че чао, до утре
97
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващата преди 16 години
Знам, душицо. Мина й времето. Чакаме утре да видим какво ще пишат. Айде чао и да поканиш Марианчето :)
96
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Иначе си майтапчийка , разведри нервния преди това спор, повече хора като тебе и ще има по-малко стачки
95
1
 
2
 
! Отговори
Dо Наблюдаваща преди 16 години
Не просто статията вече не е главна като стартираш днес.бг и по-малко я виждат
94
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващата преди 16 години
А бе знаех си аз, че трябва да си мълча. Ей на, виж какво стана - отворих си устата и всички замлъкнаха - хихихихи
93
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаваща преди 16 години
ОК смених клавиатурата и тази е по нечувствителна, с консенсуса най-вече, ти не разбрах на кое мнение си повече де, но тази тема обаче е по-всеобхватна от много други
92
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващата преди 16 години
Плийз, пиши точките, запетайките и думите правилно, че трудно ти се разбира какво искаш да кажеш. Все пак успях май да схвана и на първото ще ти отговоря, че каквото и да хванеш да обсъждаш, можеш да го обсъждаш часове наред и пак да не ти стигне времето. Що се отнася до това дали имам опит - трябва да уточниш въпроса си, че не схванах в изгарянето ли дали имам опит или в консенсуса ;)
91
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаваща преди 16 години
Знае ли човек, не стига да не се изгори от изгращата любов, а и преди това за да се разгори трябва консенсус по спора :) хаха ти имаш ли опит с тези неща?