Огнен ад край Стара Загора, градът е в бедствено положение

В Стара Загора продължава да бъде силно задимено, обявено е бедствено положение
21 юли 2007 09:49,
36
Огнен ад край Стара Загора, градът е в бедствено положение
Така изглежда Стара Загора заради пожарите. Снимка: Милен Филипов

Стара Загора в дим

Жандармеристи и огнеборци от страната се включиха в гасенето на двата големи пожари край Дъбрава и Дълбоки в Старозагорско.

Към 07.00 ч. тази сутрин в района на с. Дъбрава гасителните действия се извършват по трите основни фронта на пожара.

В Стара Загора продължава да бъде силно задимено, обявено е бедствено положение.

Основните сили и средства са ангажирани в ограничаване и пресичане развитие на пожара на изток – по посока на астрономическата обсерватория и Аязмото.

Пожарогасителни действия се извършват и по другите два фронта – над с. Дъбрава и в посока местността “7-ми километър”.

Съобщението за пожара постъпи в РСПБЗН – Стара Загора около 14.05 ч. в петък, а високите температури и вятъра способстваха бързото развитие на пламъците.

Освен силите на пожарна, Гражданска защита, Държавно лесничейство, областна и общинска администрация, в гасенето се включиха и над 100 доброволци от старозагорски предприятия, НПО и граждани, под ръководството на служители от пожарната.

Тази сутрин 8 противопожарни автомобили на РСПБЗН – Стара Загора, София, Пловдив, Сопот и Смолян, 40 служители на пожарната от София, 20 военнослужащи, служители на Дирекция “Гражданска защита” и Държавно лесничейство, тежки верижни машини от “Мини Марица Изток” ЕАД и МО, 3 водоноски и др.техника са се борят със огнената стихия северно от Стара Загора.

В ранните сутрешни часове градът бе силно задимен. 80 военнослужащи, 38 жандармеристи, 8 противопожарни автомобила, огнеборци от ОДПБЗН - Стара Загора, Габрово, Златоград, Пазарджик, Чирпан и много противопожарна и тежка верижна и високопроходима техника участват в гасителните действиа в землищатта на селата Дълбоки, Оряховица и Колена.

Заради тежката обстановка там, кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев, обяви бедствено положение, считано от 22.00 ч. снощи.

Заповедта забранява движението на лични и служебни моторни превозни средства и външни лица, освен екипите на единната спасителна система и привлечените в помощ сили и средства в районите в които е обявено бедственото положение - в землището на селата Дълбоки, Оряховица и Колена; на територията на парк “Аязмото” и селата Дъбрава, Пряпорец и Борилово.

На РПУ е разпоредено да вземе мерки за разкриване причините за възникналите пожари и за пресичане на нерегламентираното палене на сухи треви и стърнища.

Назначен е оперативен щаб включващ ръководни служители от Община – Стара Загора, Дирекция “Гражданска защита”, началниците на РСПБЗН и РПУ- Стара Загора, Държавно лесничейство и МО.

Във връзка със задимяването на Стара Загора и населени места от общината вследствие на пожарите в района на Дъбрава и в землището на с. Дълбоки общинският кризисен щаб препоръчва гражданите да се въздържат от излизане на открито и да затварят прозорците на помещенията.

При необходимост да ползват маски, напоени с вода. Министърът на вътрешните работи Румен Петков свика спешно съвещание с директорите на национални служби.

На него присъстваха и вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и директорът на Гражданска защита Андрей Иванов.

Сформиран е щаб, който ще обобщава информацията и ще я предоставя на всеки кръгъл час на министър Петков и министър Емел Етем. Работи се при пълна координация на всички държавни институции, ангажирани с тежката ситуация.

Анализирана е обстановката в страната и е създадена организация за справяне със ситуацията заедно с екипите на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Министър Петков е поискал помощ от Русия за техника за въздушно гасене на пожарите. Министърът на държавната политика по бедствия и аварии Емел Етем също е поискала международна помощ. 

Стара Загора в дим

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Не ми се говори преди 16 години
Не само в Стара Загора.В цяла България.И проблемът е, че това е заразно.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
triabva v 4etirite krai da se zapali tazi darjava onezi ot gore da se setiat za tozi narod.
33
0
 
0
 
! Отговори
Dichoni преди 16 години
Нашите политици и служби са силни на приказки и никакви на действия. Сега ще изгорим горите, ще направим далавери. Половината град живее от далавери! Горко им на честните жители на града:(
32
0
 
0
 
! Отговори
galina ilieva преди 16 години
vmesto da pishite gluposti mislete za prirodata tq plache gori a kolko e hubavo kogato sido neq pazete q `
31
0
 
0
 
! Отговори
буратино преди 16 години
който не знае, да разбере че голям горски пожар се предизвиква само чрез разливане на туба нафта или бензин. Абсурд е от една цигара пожара да се разрастне до такива размери в самата гора. АЛоо, политици, управници, държавници, отворете си ушите и очите за това което става около нас! Може ли да сте такива *** брее
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това е най-абсурдната теория която бях чувал досега! Алооо, добре ли си?
29
0
 
0
 
! Отговори
FC Haskovo преди 16 години
nz kaf si ili koq si no *** ili komonist nesa napravili tez pojari stiga tapi izkazvaniq !!!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
rozalina преди 16 години
mnogo e stra6no i v tezi gore6tini i bez pojar ne moje da se di6a kakvo li praviat semeistvata s bebeta. 4udia se kak li se paliat tezi pojari dali naistina sa umi6leni? Triabva da si mnoooooogo lud za da napravi6 takova ne6to. tova me kara da mislia 4e ne sa umi6leni, no kakvo stava kak se zapalva izvednyj rastitelnostta?
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
страната,София блокирана заради колоездачи а непрекъснато ни повтарят да не излизаме навън и да пием студена вода!Напълно съм съгласен с 18. Ако ставаше въпрос за Ирак или Афганистан.....
26
0
 
0
 
! Отговори
kiki преди 16 години
Ами то цялата ни авиационна техника е на ремонт
25
0
 
0
 
! Отговори
mitak преди 16 години
а политици искат оставката на президента. Помогнете на хората,отидете при тях,стига лъжепатриоти!
24
0
 
0
 
! Отговори
nikudim преди 16 години
FIRMI OT OBARCHA NA DPS SI IMAT PODPALVACHI ! SLED POJARA IDVA SECH INACHE NE IM STIGAT ISECHENITE GORI ! DA GI NABUTAME V ZATVORA I DA ZASAJDAT GORI I DEN I NOSHT ! NAI GOLIAMA VINA NOSI PARVANOV , ZASHTOTO VAZLOJI MANDATA NA DPS , A SEGA SE SPOTAIVA ! NIAMA LI KOI DA KAJE STIGA !!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Манго преди 16 години
Прав си 21 да очакваме, че скоро правозщитниците ще запеят нов химн "*** да се наричам...."
22
0
 
0
 
! Отговори
Дельо хайдутин преди 16 години
Което не е изсечено да се изгори. Ясно, че са умишлен пожарите. Нека сега комисията по досиетата да разкрива извършителите...
21
0
 
0
 
! Отговори
име преди 16 години
НЕ ЗНАЯТ ,ЧЕ ПАЛЕЖИТЕ СА УМИШЛЕНИ!?Жалко за пожарникарите--направо в днешно време да не си на тяхно място---колко им плащат?--колкото на тъпите ченгета сигурно...И какъв Р Петков,каква Е.Етем,какви 20+80 военнослужещи!?Ха,ха...това ли е бройката на МО!?---всичко ще е така,няма я АРМИЯТА да бърше задниците на всички дрисльовци ,дето седят на пръдливите столчета в "НАР.СЪБ" и МИН.СЪВ......................................... .................................................. .......Но затова пък ,си имаме ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА ЦИГАНИЗМА,ха,ха!Голям кеф е в тая държава да си ***!Ще вземат от целия свят ,СИЧКОТО *** да се преселят тук,ха,ха!
20
0
 
0
 
! Отговори
Али Агжа преди 16 години
Защо не горят горите край тузарските вили в полите на Витоша (в т.ч. около сарая на Доган) или кой има интерес от пожарите...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Pojara moje da go napravil edinstveno *** ili kominist
18
0
 
0
 
! Отговори
пожарникар преди 16 години
За чий *** министър Близнаков купува вертолети, като не може да ги използват. В цял свят авиация гаси пожари, какво се спардушват военните, ако беше за Афганистан или Ирак са първа кипра, а когато трябва на държавата си да помогнат никакви ги няма. Ега ти военната авиация, по добре да я закрият барабар с некадърните й генерали- хрантутници .
17
0
 
0
 
! Отговори
sadbata преди 16 години
a we tiq koito sa go napravili umi6leno da si go na4ukat otzad.a we petkov ili kak si tam nz za6to rusiq we za6to ne nqkoi ot evropeiskiq sauz ili da molite amerika :D .znaete i vsi4ki znaqt 4e amerika ili ot evrop sauz nikoi nqma da pomogne daje za rusiq ne sam siguren dali 6te pomogne.balgariq izbra evropeiskiq sauz i kaza na rusiq "da se razkara" taka 4e sega 6te re6avame problema sami kakto vinagi.
16
0
 
0
 
! Отговори
mishonka преди 16 години
абе хора,не прехвърляйте вината на този и онзи,всички ние трябва да бъдем малко по-отговорни и да не гледаме само себе си!