Явор, социализмът и киното

Театралният режисьор Явор Гърдев започна снимките на първия си пълнометражен игрален филм по романа на Владислав Тодоров "Дзифт". Повече за проекта четете тук...
30 юли 2007 13:04,
Явор, социализмът и киното
Романът Дзифт е основа за сценария на новия филм. Корица: Жанет 45

Последно си говорихме с Явор Гърдев около премиерата на неговото кабаре-ноар "Старицата от Калкута". Тогава той сподели, че е написан сценарият за пълнометражен игрален филм по романа на Владислав Тодоров "Дзифт".

Тези дни започнаха снимките и по всичко личи, че до февруари 2008 година новият проект на режисьора ще е на екран.

Кинодебютът на Явор ще е крими, отново снимано в традицията на film-noire и в същото време – в комиксова стилистика. Филмът до голяма степен ще съдържа и особената соц-естетика, стилистиката на говорене, кодовете и символите, през които протича общуването.

Социализмът обаче няма да бъде разгледан в своя политически аспект – като време на терор, а като фон на една история и един живот, който се осмисля от днешна гледна точка.

Глас зад кадър ще коментира действията на персонажите в този "софийски градски филм". Снимките ще бъдат в столичните квартали Коньовица, Ючбунар и Банишора.

Има няколко персонажа, които са в основата на сюжета. В главната роля е Захари Бахаров.

Моделът Таня Илиева пък изпълнява главната женска роля.

Владимир Пенев и Михаил Мутафов също са с главни роли. Оперотор е Емил Христов, художници - Никола Тороманов и Даниела-Олег Ляхова, а композитор на музиката - Калин Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание