Учителите удържаха на думата си, стачкуваха

По данни на Синдиката на българските учители към КНСБ до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест
15 сеп 2007 12:17,
74
Учителите удържаха на думата си, стачкуваха
"За достоен труд - достойно заплащане", пише на лентичката на тази учителка. Снимка: БГНЕС

15 септември 2007 година. Както никога досега, първият учебен ден започна с учителски стачки.

По данни на заместник-председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Стефан Вълков до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест.

Стачкували са учителите в Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, Плевенско, Благоевград, Търговище, Старозагорско, Бургаско, София град и др.

В Пловдив са стачкували около 85% от училищата, в Гоце Делчев от общо 31 училища 30 са стачкували, в Ямбол от общо 42 училища са стачкували 40.

Според Крум Крумов, председател на Синдикат образование към КТ "Подкрепа", до сега са стачкували 80% от училищата в страната, но точният им брой ще бъде уточняван в следобедните часове.

Той даде за пример Благоевград, където според него в едночасовия протест са се включили 84% от училищата, в Бургас пък са протестирали всички училища. 

„Учителите дадоха своя ясен знак, и то не само на правителството, но и на обществото като цяло, и той беше добре разбран“.

Това каза в Пазарджик образователният министър Даниел Вълчев, който откри учебната година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Вълчев посочи, че лично за него този знак показва, че България се нуждае от качествено и модерно образование, а това не може да бъде постигнато без качествени хора, които да работят с удоволствие и спокойствие .

Той обаче отказа да коментира едночасовия символичен протест на учителите.

Според министъра исканото от учителите стопроцентно увеличение на възнагражденията може да се направи само, ако се вземат бюджетни средства от други сфери, но това на практика не е възможно.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
14
 
! Отговори
Търкалец преди 16 години
В отговор на заклеймяването, което Учителите понесоха от "своя" министър, през последните дни, публикуваме, следното Покаяние:ПОКАЯНИЕНА БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛНие, свободните Български Учители, след като преминахме през очищение, чрез пост, усамотение и размисъл, постигнахме съгласие по настоящото Покаяние и пречистени и разкаяни, заявяваме следното:Извиняваме се дълбоко на своите Министър и неговия Началник и молим за прошка!Сгрешихме!Ние, призваните, да даваме и помагаме, да възпитаваме и изграждаме, се увлякохме по пагубните за душата ни щения и се поддадохме на изкушение пред богатства и почести!Осъзнавайки, своето безумство,Решихме да се откажем и отречем от Лукавия и чрез покаяние, бдение и молитва да се върнем в Лоното на Светото Министерство.Слаби сме, немощни и несвестни, и като такива - не можем да устояваме на изкушенията житейски...За да получим вашата Височайша Милост и Прошка, както и за да бъдем горко наказани и по-лесно да спасим окаяните си души,Решихме да обявим на Обществото и на Всемъдрите свои Министър и Работодател, че в окаяните наши сърца се взе правилното решение, да направим следните промени в своите безумни, досега, искания:1.Да се върнем към обичая и призванието си на донори и вселюбящи защитници на Бюджета и да намалим ДОБРОВОЛНО наполовина своите възнаграждения за окаяния ни труд!2.Тези от нас, които проявят дързост и постоянство да възстановят на Благодетелния ни Работодател, заплатите, които алчно са получили през тази календарна година! И през изминалите години! Такива, вярваме, по-бързо ще постигнат Спасението си!3.Всинца, вкупно - да се отдадем на безплатен, чист и всеотдаен труд на Полза Роду, като след занятия - изчистим и изметем градските и селски улици, дворове, подлези, паркинги и гаражи... Тези от нас, които желаят, да проявят усърдие и да бъдат почетени с милост да почистят и други места...4.Да се извиним на Всетворящият наш Министър и Работодател за грижите и бесънните нощи и да определим най-достойните от нас, след като бъдат заклети във вечна Му вярност, да му прислужват и угаждат, както е редно на Всеблаг началник, откакто свят, светува!5.Да върнем в Училище всички неизучили се, досега, възрастни и със силите и правата, дадени ни от Светото Министерство - да ги пресътворим, ограмотим, разкрасим и заздравим, като ги върнем в Обществото, на което сме призвани да служим умни, добри и силни, истински Граждани на Зрялото наше Социално Общество!Ние сме виновни за всичко!Простете ни!Смирени Ваши Учители
72
0
 
14
 
! Отговори
none преди 16 години
Znaem,che nashite lideri ne gi biva i che imat firmi,...Znaem,che lesno ni manipulirat i pechelqt na nash grub,a nie pechelim nedovolstvoto na ostanalite hora,koito sashto sa neudovletvoreni ot dohodite si.V Bulgariq dovolni nqma.Edno se pitam;zashto kogato drugite stachkuvat ,nikoi ne se vbesqva tolkova,kogato uchitelite reshat da vdignat glas.Vaprosat e ritorichen-izkarvat si omrazata kam svoi prepodavateliot detstvoto si i si izbivat komplexi,che mogat da gi sadqt ,kogato ne zavisi tqhnoto mnenie.
71
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Подкрепям напълно мнението на 26 Мая-простите шофьори да дирижират положението.
70
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Правителството само за хеликоптери е похарчило 700 милиона лева почти толкова трябват за учителите, да не говорим за корвети, коли, камиони мисиата в Ирак и Афганистан , и прочие. Вземат милиони като комисинни от тези тайни сделки. Имаме най- големия военен бюджет като процент от БВП и най-ниския за образования в Европа. Само тези факти ни стигат за да разберем какви ни управляват. Искат да уморят от глад учителите които определят облика на нацията. За да е проста нацията. НЕКА НАПРАВИМ ТОТАЛНА СТАЧКА И СВАЛИМ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ОТ ВЛАСТ. ПОДКРЕПЯМ УИТЕЛИТЕ И ЩЕ СТАЧКУВАМ. А ПАРИ ПАК ВИКАЗВАМ ИМА НО ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ ГИ КРАДАТ
69
0
 
14
 
! Отговори
Търкалец преди 16 години
Министър Даниел изпусна нервите си през последните дни и премина изцяло в стана на ДЕМАГОЗИТЕ - "Разбирам Ви и искам да дам, но нямаме, откъде"! Не може да му се отрече силата на ума и съобразителността, но има противоречия, които не могат да бъдат решени с реторика, нито пък - с реторти (заплахи и наказания). Даниел премина на вълна "служебен натиск отгоре", защото вече вероятно не може да остане едновременно верен на правителствената линия (разбирай - Партийната) и на подведомственото му учреждение. Двете, просто не преследват еднакви цели - "ИКОНОМИЯ - срещу КАЧЕСТВО". Между другото, бих му подсказал, как се е справил с това Настрадин Ходжа: "Тъкмо си научих магарето на не яде и то - умря!" :))))))
68
0
 
14
 
! Отговори
pi4 преди 16 години
човеко ти го е казал много ясно, но явно си си наврял додука и не четеш!Отговорност имат и РОДИТЕЛИТЕ! Да не чекат само на учителя и да не идат после да се молят за по високи оценки.Тамо само 30% успеват и каде са тези западняци...на светлинни години от нас.И никой не вика *** учителя ща ти дам по висока заплата ама треба 100% от децата да успеат.Всичко зависи от QI на отрочетани и на самите нас!Даскалите и там дават частни уроци, ша видиш че някой взима дори студенти за да подготвя децата му ...Наште даскали заслужават нормално заплащане за високо специализираният труд и за отговорността пред обществото! Ако даден даскал не ти харесва премести си детето ама първо се убеди , ча вината не е в теб или в него
67
0
 
14
 
! Отговори
иванина преди 16 години
абсолютно си прав,само дето не си ме рабрал !върни се и прочети 62 след това 63! то е ясно че учителите работя заради децата,без деца нямаше да има и учители!сарказмът може и неуместен да е ,но пък се отвратих от всичката злоба тук !!! никой не се замисля че направо сасипаха образованието-всички умници дето се изредиха- то не бяха матури за 4 ,7,12 клас ,то не беше отмяна на матури,учебници -нови, стари ,смяна на метериал ,включване на нов ... хайе стига вече !!! Учителската професия е призвание -така е -но никой не работи за без пари !!!и е смешно и жалко -заплатите им да са с размерите на помощи!!! не съм учител --може би ако бях , щях да работя според заплащането !! може и да греша,незнам......
66
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
tia deto pluiat daskalite sa neveji maloumnici
65
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
аз когато бях ученик имаше два вида учители в моята гимназия - едните от тях работиха и извън учебно време(не само за частни уроци, а някои от тях работиха съвсем различни неща от това да си учител), а други само се оплакваха, че са им ниски заплатите. И така от тези, които работеха нещо допълнително почти не съм чул да се оплакват и за това им правех "евала" и на тях с удоволствие бих се съгласил да им се увеличат заплатите, докато другите, които само мрънкаха не заслужават увеличение. Така, че може да се каже, че от даскал до даскал има разлика, колкото от земята до небето и малко неуместно да се абсолютизира мнението за тях, но явно няма как да се направи реална и правилна диференциация. По-скоро може би трябва да се поставят камери във всички стаи в училищата и да се наблюдава кой какво прави и как го прави, а съюо така ще се следи и кои от учениците са в час, учат ли, не учат ли и т.н.
64
0
 
14
 
! Отговори
Anonimous преди 16 години
А не забравяш ли, че точно заради "милите сладки дечица" получавате заплати? Май сарказмът ти е малко неуместен, когато става дума за хората, с които работиш, пък било то и подрастващи? Да не забравяме, че професията преди всичко е въпрос на личен избор. Като не ти харесва, се преориентираш и преквалифицираш. Това важи за всички нас. А професията "учител" освен това е и призвание, т.е. за да си успешен преподавател, трябва да демонстрираш не само знания по предмета, които "да изпееш" в час, без да се интересуваш кой те слуша /има много такива/. Необходимо е да бъдеш стойностна и харизматична личност, която да напътства, да помага, да подкрепя и да обучава учениците си. И преди всичко трябва да обича и да зачита възпитаниците си като личности. Как иначе ще се породи доверието между учител и ученик?
63
0
 
14
 
! Отговори
иванина преди 16 години
ей,*** тези отпуски май много ви вадят очите :) и за инфо - не са 60 дни :) по-малко са :) а и седмицата си е 5 дневна:))) и като цяло да знаеш май че с това изчерпваме хубавото на учителската професия в наши дни :))) че то на хората ако и отпуската им вземат тогава какво ? кой тогава ще обучава милите сладки дечица ,а?:))))
62
0
 
14
 
! Отговори
nin@ преди 16 години
Аз също работя в бюджетната сфера С висше икономическо образование съм,работя на осечасов работен ден ,имам годишна отпуска от 27 работни дни и получавам 300 лева заплата и стотица мои колеги в страната са като мен.Ние също ли трябва да стачкуваме Пишете ни .Кои служители в бюджетната сфера са по неуправдани-Учителите имат по дори социални придобивкиот всички други в българия--половин работен ден-четири дневна работна седмица и отпуски от 60 работни дни.
61
0
 
14
 
! Отговори
Anonimous преди 16 години
Ако беше прочел/а/ по-внимателно, щеше да разбереш, че не коментиряам децата на учителите по пронцип, а отговарям на някого, който първо е отговорил на мене. Това, че си анонимен/а/, показва, че имаш някакъв повод да криеш името си, но най-малкото, би трябвало да уважиш хората, които пишат и активно участват в тази дискусия. Можеш ясно да изразиш позицията си, а не - да псуваш и да ръсиш цинизми. Ако имаш въпрос към мене, го изрази конкретно и интелигентно моля!
60
0
 
14
 
! Отговори
преди 16 години
Е това, че въртиш френски дудуци какво общо има с децата на учителите не ми е ясно??? Обясни, ако обичаш?
59
0
 
14
 
! Отговори
IPRIT преди 16 години
Аз съм учител и мога да кажа безпристрастно че за тази стачка имат вина не само учителите.ВИЕ родители опасяващи се за своите първокласници и въобще за своите деца , къде бяхте през тези дни че не ни подкрепихте и само дремуцахте отстрани. Ако бяхте солидарни с нас вярвам че нямаше да стигне до ТУК. Призовавам и учителите от детските градини и те да се вдигнат и тогава искате или не то поне един родител ще трябва да гледа вкъщи детето което си мисля че няма да ви е много приятно. Съжалявам но това е чистата истина. А това че заплатите били средно 444 лв. си е чиста измама. Аз лично като учител не съм виждал на фиша си повече от 280 лв.
58
0
 
14
 
! Отговори
Daskal преди 16 години
Я си виж правописа и после се изказвай за хора, които са най-малкото по- грамотни от тебе!
57
0
 
14
 
! Отговори
skorpion преди 16 години
Завършила са техникум.Бяхме 42 ученика в един курс.Средният успех при завършването ни веше 5,25.А сега в едн клас учат по 15-18 ученика.Как учителите да имат високи заплати, когато те са повече от учениците.Пък и повечето от тях нямат призвание и работят само за трудов стаж.
56
0
 
14
 
! Отговори
Daskala преди 16 години
Абе що не си ги учите сами наследниците бре!!!! Затуй сме станали такваз пишман нация-изкрейзала отвсякъде. Ами чудете се после защо даскалите не си вършат задълженията-как искате да им пука за ваште деца, докато не могат да осигурят насъщния на собствените си, бе кирове????Пфу!
55
0
 
14
 
! Отговори
Nikito преди 16 години
Номер 54, аз тък Ви предлагам децата да определят дали родителите им трябва да получават заплати-ако не му угодиш примерно, или го нахокаш-няма да получаваш заплатка-не е ли страведливо, а?????
54
0
 
14
 
! Отговори
majka преди 16 години
Трябва децата и родителите да решат на кого от учителите да се вдигат заплатите и с колко %. По мое скромно мнение повечето учители не заслужават...