Първи /не/ учебен ден

15 септември е, в класните стаи се очаква да влязат 68 225 първокласници; първият учебен ден ще стартира с едночасова стачка
15 сеп 2007 08:31,
66
Първи /не/ учебен ден
Снимка: Булфото

На 15 септември, първият учебен ден, в класните стаи в страната ще влязат 68 225 първокласници, или с 1756 повече от миналата година по първоначални данни.
   
В София първокласниците ще бъдат около 10 000 или с около 900 повече от предходната учебна година, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в София.     

За първи път новата учебна година ще бъде открита с едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини, организирана от синдикатите в образованието.    

Със заповед на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев първият учебен ден трябва да бъде открит в 9.00 часа във всички училища в страната с издигане на националния флаг.   

Между 80 и 85 на сто от училищата и детските градини в страната обаче са готови да се включат днес в едночасовата  предупредителна стачка от 9.00 часа, а за София тези данни  надвишават 85 на сто, съобщиха от единния Националния стачен  комитет на трите синдиката в образованието.   

Детските градини ще приемат днес деца след 8.30 часа, а училищата, в които ще има едночасова предупредителна стачка, ще посрещнат учениците в 10.00 часа.

В тези училища от 9.00 до 10.00 часа учителите ще прочетат обръщение към родителите, в което ще представят исканията си за стопроцентно увеличение на заплатите и ще призоват за съпричастност.    

Синдикатите и работодателските организации в образованието настояват увеличението да бъде поетапно от 1 октомври т. г. до 1 юли 2008 г.

Те искат за образование през 2008 г. да бъдат отделени 5 на сто от БВП, както и да бъде увеличена издръжката на един ученик и на едно дете в детска градина.   

В петък вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев коментира, че е издал заповед в колко часа, с какви символи и ритуали трябва да се открие новата учебна година, а директорите, които не я  изпълнят, ще носят отговорност.   

Според синдикатите заповедта на министър Вълчев не отменя насрочената едночасова предупредителна стачка в училищата и детските градини.    

На първия учебен ден учениците от първи до четвърти клас трябва да получат безплатните си учебници.     

От издателство "Просвета" съобщиха, че значителна част от училищата в страната все още не са получили безплатните учебници и учебни помагала от първи до четвърти клас заради транспортната фирма, наета от МОН да осъществява доставките.   

Синдикатите подготвят през следващата седмица и редица протестни действия, свързани с исканията им за работни заплати, както и заявяват, че ако не постигнат споразумение с МОН, ще започнат от 24 септември ефективна стачка в училищата и детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Правителството само за хеликоптери е похарчило 700 милиона лева почти толкова трябват за учителите, да не говорим за корвети, коли, камиони мисиата в Ирак и Афганистан , и прочие. Вземат милиони като комисинни от тези тайни сделки. Имаме най- големия военен бюджет като процент от БВП и най-ниския за образования в Европа. Само тези факти ни стигат за да разберем какви ни управляват. Искат да уморят от глад учителите които определят облика на нацията. За да е проста нацията. НЕКА НАПРАВИМ ТОТАЛНА СТАЧКА И СВАЛИМ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ОТ ВЛАСТ. ПОДКРЕПЯМ УИТЕЛИТЕ И ЩЕ СТАЧКУВАМ. А ПАРИ ПАК ВИКАЗВАМ ИМА НО ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ ГИ КРАДАТ
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И учителите имат деца, нали така? И да, и баба знае, че ако искаш да правиш пари - не ставаш учител. Да, ама учителите не искат да правят пари, а да оцелява семейството им. А учителите занемаряват задълженията си, защото им се налага да търчат и на друга работа. Е, ако започнат да стават учители най-богатите хора, които нямат нужда от доходи - проблемът ще е решен.
63
0
 
0
 
! Отговори
Anonimous преди 16 години
Най-лесно е да се оправдаеш със системата, с родителите, дори с децата. Мене стачката не ме интересува. Искате по-високи заплати, стачкувате и т.н.Добре. Но защо нашите деца трябва да страдат? Борете се за правата си, но не си го изкарвайте на децата. А лозунги от сорта на "Учители и ученици заедно..."вече не вървят. Това беше преди 90та. Сега въпросът е защо учителите занемаряват задълженията си като се оправдават със заплатите? И баба знае, че ако искаш да направиш пари, не ставаш учител. Ставаш учител, когато искаш и можеш да дадеш нещо на обществото и на подрастващото поколение. Но да осакатяваш ученици, заради собствените си неволи, извинете ме, но е прекалено. "Колкото им плащали, толкова учели децата..." Един съвет към хора с подобен манталитет - сменете си професията.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Една малка поправка в Македония и Сърбия заплатите са по високи от тези в България! Македония няма никаква икономика, а сърбите водиха в продължение на 10г безмислени войни в името на една идеология.Но да бъдем внимателни защото и у нас има ПОЛИТИЦИ от БСП, Атака,ГЕРБ и др., които се опитват да създадът такова етническо напрежение.Иначе аз подкрепям исканията на учителите за повисоки заплати.Стандарта на всички ни трябва да се вдигне.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хората не разбират, че заплатите на абсолютно всички са ниски и вината за това е абсолютната некадърност, и по-точно нежеланието на нашите управляващи (тези, които ги избираме) да свършат поне малко работа. Не виждате ли как всички се натискат да влязат във власта? За какво го правят? Да Ти вдигнат заплатата!? Хахахаха!!! Вярваш ли на тази простотия? Истината е, че самите ни управляващи имат една единствена цел - да станат по-богати и не им пука колко пари взимаш Ти и дали можеш да си изхранваш семейството (особенно с новите цени на храните). Доказателство за твърдението ми е, че в момента сме най-бедната държава в европейския съюз, а с тези темпове, няма да останем само там най-бедни... Какво стана с Румъния? Та нали само преди няколко години се биехме в гърдите, че видите ли, ние ще влезем в ЕС, а те не! А погледнете сега. Те взимат ДВА пъти повече пари отколкото ние! Аз съм от Видин и мой роднини работят и дори учат там, така че знам за какво става на въпрос. Единствените страни, с които можем да се сравним по *** на демокрация, са Русия (с другаря *** начело, дето е клал хора в името на ленин и сталин), Сърбия (която беше във война, защото е алчна за чужди земи), Македония (има смисъл а я споменавам?) и разни други, за които ме мързи да пиша. Ама не се радвайте! Не казвам, че народе е цвете за мирисане, а политиците са злите демони появили се от Ада за до го мъчат! Самите хора са виновни за това си положение. Няма какво да обяснявам. Всеки е виждал типичния български *** на улицата, за това няма смисъл да пиша за това.Но след половин век комунизъм, какво да искаме?Нека хората простестират, всеки има правото да живее по-добре! А вие спрете да завиждате!
60
0
 
0
 
! Отговори
Nikito преди 16 години
За толкова пари-такова образование, господа родители-щом това Ви плачевно състояние Вас Ви устройва-ОК тогава-смело към дъното!!!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
стоян желев преди 16 години
Dnes.bg -изтрива коментарите които не харесва... Правете си изводи колко са коректни...
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
da go duxat nikvo oveli4enie
57
0
 
0
 
! Отговори
ilinnn преди 16 години
predlagam!!! uroci v gradckia transport i parite napolovina
56
0
 
0
 
! Отговори
teacher's kid преди 16 години
Който не е живял в учителско семейство по време на Костовото правителство, да не ми обяснява колко са нагли учителите и колко са нереални исканията им!
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
аьхахьь тея даскали са се побъркали..не стават ли нагли а?? и лекарите и другите получават ниска заплата...пък тея учители искат още малко и 300 % увеличение на заплатите...като почнат да преподават качествено на децата,за да не се налагат частни уроци тогава да им учеличат заплатите...
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ЗАEДНО. . . .От полуграмотни родители, какви деца очакваш!Образованието започва в КЪЩИ господа родители и зависи в повече от 50% от самите вас.Вие вдигате ръце че не можете да се оправите с едно дете , какво да кажат учителите които имат в клас 20 такива деца и само 7-8 са мотивирани да работят истински!Но както сподели един участник в този форум много от негативните коментари са манипулирани за да ни обезверят и да настроят останалата част от българският народ срещу нас! Какво ви говори това споделено мнение" Що не покажете снимка от Италианския лицей в Горна Баня? Паркирани са около 1000 автомобила, от които нито един на стойност под 100 000 лева. Има две ламборджинита, три ферарита, около 250 джипа Мерцедес и т. н. "Там учителите на стачкуват но управниците са им осигурили солидни заплати за да се грижат за мамините им дечица!Нали има олимпиади , различни състезания да сте видя ли някой от тези мамини дечица да е спечелил?Чиста спекулация е всичко това! Заплатите на всички трудещи са ниски и за това вина имат нашите управници и само ТЕ!Така че аз подкрепям стачката на учителите!
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ЗАРДНО. . . .От полуграмотни родители, какви деца очакваш!Образованието започва в КЪЩИ господа родители и зависи в повече от 50% от самите вас.Вие вдигате ръце че неможете да се оправите с едно дете , какво да кажат учителите които имат в клас 20 такива деца и само 7-8 са мотивирани да работят истински!Но както сподели един участник в този форум много от негативните коментари са манипулирани за да ни обезверят и да настроят останалата част от българският наро срещу нас! Какво ви говори това споделено мнение" Що не покажете снимка от Италианския лицей в Горна Баня? Паркирани са около 1000 автомобила, от които нито един на стойност под 100 000 лева. Има две ламборджинита, три ферарита, около 250 джипа Мерцедес и т. н. "Там учителите на стачкуват но управниците са им усигурили солидни заплати за да се грижат за мамините им дечица!Нали има олимпиади , различни състезания да сте видяли някой от тези мамини дечица да е спечелил?Чиста спекулация е всичко това! Заплатите на всички трудещи са ниски и за това вина имат нашите управници и сдинствено ТЕ!Така че аз подкрепям стачката на учителите!
52
0
 
0
 
! Отговори
sss преди 16 години
Честит първи учебен ден! Къде се е чуло и видяло учебната година да започне през уикенда??! Напълно подкрепям стачката на учителите. Дори в белите държави се стачкува и то много. Това е единствения правилен метод, който между другото е определен със закон и е исконно право на всеки трудещ се. А тия дето не спират да тръбят за частните уроци: Отворете си бележниците и кажете колко предмета има вътре и вие на колко точно от тях ходихте на частен урок. Като са толкова много парите, станете учители и богатейте!
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Съгласна съм с 33 и още повече с 49. Не искам да говоря за всички, но една голяма част от тях са некомпетентни и друго освен учители не могат да бъдат. Висшисти са, да - но педагогическите специалности в момента събират изпадналите кандидати от другите, тези които за друго бала им не достига - хаха, особено в провинцията - най-глупавите стават учители. Да не говорим за частните уроци - защо ги има, ами очевидно това което научават децата в училище никак не достига - защо ли. Завърших училище не чак толкова отдавна и имам доста пресни спомени за учителки, които нищо не разбират от предмета си - масово. За да обучаваш някого в някаква област, трябва не само да си прочетеш урока вкъщи, трябва да търсиш развитие и да се обогатяваш, да се интересуваш - това липсва при нас. Аз лично нямам против по-високи заплати, но специално за нашите учители, защото работят за нашето бъдещето - това в момента не е истина - частинте учители заработват добре, а за всички - включително и учителите,за висок стандарт, за да имаме добри учители и добро бъдеще.
50
0
 
0
 
! Отговори
INA преди 16 години
Не съм този, от когото се очаква мнение, не не мога да се откажа доброволно от коментар...Наистина, заплатите на учителите са ниски. По стечение на обстоятелствата съм работила като преподавател в продължение на 7 години (то е малко в сравнение със общия ми стаж - 25 години).Позволявам си да кажа, че аз съм имала великолепни учители, особено в гимназията. В последствие, когато постъпих във висше училище, нивото не се оказа толкова високо, колкото си го представях. Но не това ми е репликата...Синът ми е на 12 години - 6-ти клас. Когато започна в първи, се наложи да го преместя, защото учителката му говореше така, че той още на дтория ден ме попита дали трябва да я поправя, понеже правела много грешки!... Та нали и тя ги поправяла...Казах му, че не бива, защото (както се казваше в една "мъдрост": "Начален учител не е професия, а диагноза". Искам да кажа, че това не се отнася за всички, но за някои от тях важи в пълна степен.Когато го преместих, той се изненада, че "Госпожата ползва пръчката, за да ни показва на дъската, а не да ни бие...".Всеки да работи това, за което е призван. Останалите създават лошото впечатление за съсловието, което влияе върху отношението на хората, които наблюдават отвън учебната система.
49
0
 
0
 
! Отговори
XYZ преди 16 години
В пазарната икономика всеки може да иска всичко, и всеки може да не му даде нищо.Нашите учители са изкукуригали, некомпетентни, ненатоварени, корумпирани, с допълнителни сиви доходи от частни задържителни на практика уроци, ниско образовани.На тяхно място има хиляди безработни, които ще заемат местата им, ако трябва.Никой не ги е карал да стават учители-те и друго не могат, нито ги кара някой да продължават да са такива.Като ни им харесва-да си сменят професията-и това важи за всички. Да не изнудват обществото-хората с реално оценен труд не са длъжни да ги субсидират-защото кой преценява кой колко да получава? Откъде да вземе държавата-трябва от някой друг. Така ако всички поискат увеличение, нищо няма да се случи освен общо покачване на заплатите и общо повишение на цените в същата пропорция-т.е. все едно не сме взели никакви мерки. Четете икономика преди да се изказвате по такива теми. Това че на времето тоталитаризмът е построил повече училища, отколкото са необходими днес, не означава че те трябва да продължат да функционират. Да ги разрушат или използват по друго, по-печеливше предназначение.
48
0
 
0
 
! Отговори
2+2 преди 16 години
не е за сегашните учители - за бъдещите е. Ако искат свестни учители, българите трябва да ги привлекат. Айдуците, дето сега са на власт, много лъжат и требва да бъдат пратени да коват щайги, за да не ги бесим. Мислете с главите си - маймуни с трици не се ловят, свестни учители и качествено образование с такива пари не става. Няма страна в Европа с по-нисък процент от БВП за образование. В ЕС по-ниско от 5 % няма. А нашите мръсни кумонизи се бият в гърдите, че щели да увеличат на 4,2 тук. ***! Само бой за тях и никакво доверие на такива ***.
47
0
 
0
 
! Отговори
Milen Chechov преди 16 години
Mnogo mi e trudno da opisha jalkata situacia v, koiato Bulgaria se okaza dnes-pavia ucheben den na nashite deca. Kakto i da analiziram tazi bezprecedentna situacia v istoriata na nashata darjava, moga "spokoino" da kaja, che Prezident, Premier i kompania sa neadekvatni i izkluchitelno pohabeni-takiva. Ne znam dali nie shte gi otstranim na izborite, no nashite deca i tiahtite uchiteli veche storiha tova. Imam sin, koito e uchenik. Znaete li tezi mladi hora kakvo mnenie imat za prichinitelite na tova bezobrazie, sashtoto kakvoto italianskia ministar na obrazovanieto, koito zaplashi da ekstradira italanskite prepodavateli v Bulgaria!!! No, nie ne stoim i ne trjabva da sme bezuchastni, zatova moe i na ogromen konglomerat ot hora e mnenieto i "tiho" deistvie, sa konstataciite, che chasata otdavna prelia, a dnes ni zalia. Sbogom Goce, sbogom Dmitrievich i kompania.... 28 i drugi dati idvat!!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Supporter преди 16 години
Да подкрепим учителите в техните искания за справедливо заплащане на труда им. Когато го получат ще имаме и ние пълното право да искаме децата ни да получават качествено образование в училище. А управляващите вместо да ни манипулират и настройват срещу учителите, да вземат да реформират системата на образованието, така че да няма нужда от частни уроци, а кадърните учители да го усетят по джоба си.