На протеста: "Вълчев иди си", учители припадат

Над 6000 учители от страната скандират „оставка“ пред Министерския съвет и молят институциите да се намесят; нови учители започват гладен протест
27 сеп 2007 18:07,
218
На протеста: "Вълчев иди си", учители припадат
Над 6000 учители протестираха пред сградата на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС

Над 6000 учители се събраха на протест в карето пред Министерския съвет и Президентството.

Двама учители припаднаха във втория час от протеста, линейка на Спешна помощ ги отведе в болница.

На митинга присъстваха учители от София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Враца и Сандански.

Ръководствата на синдикатите и учителите заявяват, че протестират не само за стопроцентно увеличение на заплатите, но и заради незавършените ремонти в училищата и недоставените навреме безплатни учебници.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че броят на учителите в страната, участващи в гладната стачка, се увеличава.

Изказванията на учителите и на ръководствата на синдикатите се редуваха с викове "Победа" и "Оставка" /към министъра на образованието и науката Даниел Вълчев/.

Стачкуващите издигнаха плакат на премиера Сергей Станишев като Пинокио, на който пише "За даскало и наука въобще не му пука, но за да капне в катрана и мед рече: "Образованието е приоритет".

Янка Такева заяви, че няма да има никакво отстъпление и призова, който предаде учителите да бъде линчуван на площада. 

Митингът на стачкуващите учители приключи с изпълнение на националния химн и с викове "Всеки ден ще е така до победата".

В края протестиращите учители бяха поздравени от президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който изтъкна, че и други сектори се борят за достойно заплащане.

Тренчев каза: "На премиера искам да кажа, че не трябва да се оправдава, че работи под натиск, защото учителските искания се поставят от месеци наред и до сега можеха да са решени".

Президентът на КТ "Подкрепа" се обърна и към президента Георги Първанов, при чието споменаване тълпата отвърна със силни освирквания.

Искам да кажа на президента, който намекна, че би желал да посредничи за постигане на споразумение, да разбере, че дори в съседна Сърбия, където имаше война, учителите взимат три пъти повече от българските си колеги. Никакво огъване, само напред, призова Константин Тренчев.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев заяви във Враца, че в петък ще стане ясно как ще бъде компенсирано загубеното учебно време през стачните дни.

"За утре, за 9,30 часа съм насрочил заседание на политическия кабинет и колегите ресорни заместник - министри ще направят предложение по какъв начин да бъде компенсирано загубеното учебно време. Първо трябва да вземем една по-подробна информация от страната, която в момента се обобщава и второ да видим все пак до кога ще продължат ефективните стачни действия и едва тогава ще можем да се ангажираме с това какво е възможно. Ако няма възможност за преструктуриране (на учебния материал- б.р.) ще трябва да отнемем от ваканциите. Надявам се с общи усилия да преструктурираме учебното съдържание в съществуващите учебни дни", допълни Даниел Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
0
 
0
 
! Отговори
ra6it преди 16 години
ne im davaite pari na tezi bukluci, daskale....aaaaaaxxxxxaaaaaa gladdddddddd
216
0
 
0
 
! Отговори
Georgi Slavkov преди 16 години
Dumata mi e za tezi, koito pozvaiki kompiutar sa si izvadili pogre6niia izvod,4e sa dostati4no inteligentni,za da se proiznnasiat za edna profesia,koiato poznavat otvutre-kato teleta,koito U4itlq prvevru6ta v hora!
215
0
 
0
 
! Отговори
4ista4kata преди 16 години
ine 6te sta4kuvame v na6eto u4ili6te.iskam da izgoniat ministara na ubrazovanieto.Chuhte li me ministri
214
0
 
0
 
! Отговори
klakov преди 16 години
Аз съм учител с многогодишен стаж в училище.Активно участвам в стачката и призовавам всички мои колеги да не се отказват.Дошъл е момента да бъдем настъпателни докрай в защита на справедливите ни искания.Освен за своите заплати и статус учителите на България стачкуват и за децата на България и тяхното по-добро образование,а от тук и по-добро бъдеще.Елате всички на Националния митинг в четвъртък,учители,родители и ученици!!!
213
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
203 - ти може и да си пропуснал, но учителите години наред си заработват заплатите. Ако си спал някъде вината си е твоя. Честно ли е един учител с 20 годишен стаж да получава по-малко от 20 годишна продавачка в магазин (примерно) Реалността е, че за тези пари много малко млади хора ще се съгласят да работят като учители и образованието ще западне. А що се отнася до заплатите на запад, образованието все още е приоритет в политиката на Английското правителство и не само. Студентка съм, а взимам повече от тях - не мисля, че е честно.
212
0
 
0
 
! Отговори
njama znachenie преди 16 години
predi njakolko godini v edna provincija na kanada imashe stachka na uchitelite-za po golemi zaplati. iskanijata im ne bjaha udovletvoreni, no sled njakolko meseca sakratiha 1000 uchiteli.
211
0
 
0
 
! Отговори
Svetla преди 16 години
losho zashtoto ne y4ime uchenicite i sega zashto chaka darjavata da ni vide dali shte se otkajem NE NIE NQMA DA SE OTKAJEM!!! nie sega niamame pari dokato ne rabotim haide be daite pari ne se stiskaite
210
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
vqarno e :|
209
0
 
0
 
! Отговори
jiji преди 16 години
Харесва ни или не това е Правилния път! Крайно време е обикновенния българин да заживее нормално. Какви са тея смешни заплати?!?!? Има ли някой съгласен тук, че 300-400 лв е достойно заплащане?! А за пенсиите няма да споменавам 80-100 лв?!?! А по морето няма и един декар незастроен! НЯмали пари така ли?!?! Не се налапаха 13 години! Крадци!
208
0
 
0
 
! Отговори
Не учител преди 16 години
Чета тук и се чудя на хората, които са позволили да бъдат толкова манипулирани. И обясняват разлютено, че нямало откъде да се вземат пари за учителите, че трябвало да се вземат от други сектори, а милите учители видиш ли , били недалновидни. Защо не прочетете малко, за да разберете, че просперират тези държави, които влагат най-много в образование. Чували сте поне за японското чудо, беше най-техническата нация, защото влагаше най-голям процент от БВП в човешките ресурси (т.е. в образованието). Ами ирландското чудо? За 20 години нямат стигане, защото най-много средства влагат в образование. Румъния? Казвахме, че са *** и ни беше страх да пътуваме през тази държава. И ни дърпаха назад за влизането в ЕС. Направиха там стачка учителите преди 2-3 години. Сега дишаме праха на Румъния. Интересно всъщност кой е недалновиден? ПОДКРЕПЯМ УЧИТЕЛИТЕ. Това е начина тази държава да се пооправи. Какво ще се съсредоточили в искането им за заплати? Какво значи, че няма откъде да се вземат парите? Те не искат 100 процента сега, веднага. Искат поетапно. Т.е. в новия бюджет- повече пари за образование. Искат 5 процента от брутния вътрешен продукт за образование. Това направи ли ви впечатление, или мина покрай ушите ви. Децата страдали, родителите не можели да ходят на работа. Държавата загива бе, хора. Стига сте гледали в паниците си. Нали разбрахте, че с тези темпове ще се изравним с Европа най-рано 2040 година или ... никога. Единственият начин това да стане по-бързо ( и да доживеем) е изливането на пари в образованието. Не като сега - незнайно къде. Или искате да си стоим с малки заплати, защото така държавата щяла да забогатее. Богата държава - беден народ. Ако някой разбира какво означава това - браво. Аз не го разбирам. За мен ако държавата е богата, то и хората вътре живеят добре. Отново ще кажа - подкрепям учителите. Напълно! Защото искам децата ми да живеят в" бяла" страна. Поне като Ирландия!( Видяхме, че не стана Швейцария на Балканите)
207
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
Nqkoi moje li da mi kaje 6te prodalji li sta4kata i v ponedelnik 1.10.07 nikoi ni6to ne kazva...
206
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
imalo edno wreme............................ 205da edno wreme21 wek jiweem realnostta e druga
205
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
не знам за тях, но ти изглежда ти още не си се събудил:)един английски журналист изпратен в България да отрази последиците от Априлското въстание бил впечатлен от 2 неща:1. хубостта на българските учителки2. това че заплатата на една българска учителка е по-висока от заплатата на английската учителкаЕ, а сега да те питам къде сме в момента и кой спи?и друго да те питам: кое ще излезе по-скъпо - образованието или невежеството?...към всички, които не подкрепят стачката на учителите:Е, уважаеми сънародници, до там ли попихте от манипулациите на медиите и толкова ли сте доволни от заплатите си?при бюджетен излишък от 2,5 миларда лева и 500 000 само от тази година, да ви питам за какво да използваме тези пари? какво ви пречат протестите на тези хора? защо не ви пречат бронираните лимузини на политиците? капка мозък ли не ви остана?
204
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Ама ти още преди да се изпикаеш почваш служба на крадците . Похвално , другарю , похвално ! Ще те снимат пред червеното знаме за награда . А и ще ти дадат 24 чифта чорапи годишно , да не се налага да ги переш...
203
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
наглост и безочие събудихте се от дълъг сън , но май ви се спи още хванете си заработете заплатите като не ви се работи подавайте си оставките и без това сте много учителите
202
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 16 години
вапросат ми кам вас е дали ште има продалжение на ста4ката?
201
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Благодаря за високата оценка .Сериозно .Наистина , приемам учителската си професия като мисия , а не просто като занаят . Обикновено учителите са били и будители на,,народната свяст" , както казва Вазов .Затова , болката ми е да гледам народа си опростачен , манипулиран , и ограбван от една крадлива каста .Пак затова , се стремя да ,,хвърлям светлината " , така като аз я разбирам . Но при съприкосновение с манипулативния апарат , впрегнат да противопоставя едни мизерници на други мизерници, в случая учителите( може би ,,клетници" е правилната дума ) , понякога им слизам до нивото , за съжаление . Най-искрено се извинявам , че Ви нарекох селянин , но в морето от простотия , се губи понякога верния тон . Ако не сте платен манипулатор ( а не сте обикновен *** , сигурен съм ) , значи доводите ми за източниците на повдигане на жизнения стандарт , не са неоснователни . Събират парите от хората , и после ги крадат . Видно е по всичко , най вече по изоставането ни от страни , доскоро по-бедни дори и от нас . Останете със здраве !
200
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен гражданин преди 16 години
Даскалеску,списъкът определено е интересен и е направен с високо ниво на самопреценка и ирония. Виждам, че сте доста активен в този списък с мнения, което наистина говори за голям ентусиазъм и патос. Поздравления за упоритостта, да давате всеки път отговор на някой с различно мнение. Определено не съм казал, че сте некултурен, а още повече - неколтурен. Би било по-коректно ако отговаряте на действително изказани тези. И да, наистина се надявам, че няма да започнете да псувате, защото калта, която хвърляте нагоре може да падне само надолу. Гарантирам Ви, че повечето думи, които използвате са ми познати. Последната ремарка беше просто за ваше успокоение - използвайте всички думи, които знаете спокойно.От един възмутен гражданин
199
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Понеже манипулаторите все едно си въртят като латерни , предлагам един примерен списък от отговори на техните ,,справедливи" забележки :Въпрос : Ама , нищо не работите !Отговор : Даже много работим за това , което ни плащат .Въпрос :Давате части уроци .Отговор : Даваме на тъпички деца , за успокоение на тъпичките им родители . А и детските , началните , учителите по трудово , учителите на умствено изостанали .....80% от учителите , какви частни уроци дават ?Въпрос(любим на манипулаторите) : Ама , как другите работят по 10 часа на ден и си траят , за по 250 лева , а вие...Отговор : Значи , и те са експлоатирани , да си търсят достойно заплащане . Срамота е да си траят .Въпрос: Защо са ви 4(5!) месеца ваканциите ?Отговор:Платения отпуск е средно 50 дни . На надзирател в затвора отпуската е почти същата ( нищо лошо). Труда ни е изнервящ . В някои страни всяка седма година е платен отпуск .Въпрос : Защо си пиете кафета в работно време ?Отговор: Защото не обичаме чай , а ракия не може .Въпрос(упрек) : Нагли сте !Отговор : Не сме , вие сте овчедушни .Въпрос : Откъде да се вземат тия пари за увеличението , от данъците ли , няма да стигнат ?!Отговор : Не стигат , защото нашите управници крадат , как в Румъния им стигат ?Списъка подлежи на допълване , но в общи линии това са отговорите .Възмутен гражданино , нещата се гледат пропорционално , ако знаеш какво значи тази дума . Щом са 23 милиона , значи имат 3 пъти повече учители от нас . Ама , какво ли ти обяснявам....айде да не псувам , че пак ще кажеш че съм некОлтурен....
198
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен гражданин преди 16 години
Явно, патосът с който говориш сериозно замъглява разумът ти. Вероятно пропускаш "дребният" факт, че Румъния има население от 23,000,000 души, които правят всичко друго, но не и да "кръшкат" от работа. При тях икономиката върви с бясно темпо и това дава резултати - освен по-високи заплати имат и значително по-висок стандарт на живот (това би означавало по-високи цени). За съжаление северната ни съседка е значително по-развита от нас. Факт. Явно всеки, който не е съгласен с позицията на Даскалеску бива определян като "селянин Това определено говори за нивото на интелект на този особен субект. Дано само да не е член на учителската гилдия, защото в такъв случай положението ще е значително по-лошо, от колкото си го представях.От един възмутен гражданинП.С. Даскалеску, това е легалния статус на всеки - не се обиждай.