Ал Гор спечели Нобеловата награда за мир

59-годишният Ал Гор, получи престижната Нобелова награда за мир за неуморните си усилия в борбата срещу глобалното затопляне, които вече му донесоха награда Оскар
12 окт 2007 13:40,
18
Ал Гор спечели Нобеловата награда за мир
Ал Гор спечели два Оскара за филма си "Неудобната истина". Снимка: BBC
Бившият вицепрезидент на САЩ и неуспешен кандидат за Белия дом, 59-годишният Ал Гор, получи престижната Нобелова награда за мир за неуморните си усилия в борбата срещу глобалното затопляне, които вече му донесоха награда Оскар, предаде АФП.

Той получи наградата заедно с отдела на ООН по въпросите на климата (Междуправителствена експертна група за изследване на климата – Giec).

Алберт Арнолд Гор е роден на 31 март 1948 г. в семейство, което е тясно свързано с политиката. Баща му, Алберт Арнолд Гор – старши, е бил сенатор от Тенеси в периода от 1952 до 1970 г. и още от ранна детска възраст го подготвя за висша държавна дейност.

От 1969 до 1971 г. работи в пресслужбата на армията във Виетнам, въпреки че е противник на войната. След това се записва на курсове по теология, като в същото време работи като репортер във всекидневник в Нешвил (Тенеси).

По-късно започва да учи право в Харвард и Вандербилт. От 1976 г. се впуска в политиката, като бива избран за сенатор на мястото на баща му.

Ал Гор е преизбиран три пъти, след което през 1984 г. на 36 – годишна възраст става сенатор от Тенеси. От края на 70 – те години е член на Конгреса, като се специализира в областта на техниката. По този начин той успява да подпомогне Бил Клинтън с опита си в областта на образованието, технологиите, околната среда и телекомуникациите.

През 1988 г. той се кандидатира за участие в президентските избори, но след като губи в Ню Йорк на предварителните избори, решава да се откаже от надпреварата, преценявайки че „ще получи втори шанс“.

През 1992 г. той попълва екипа на Бил Клинтън и става негов вицепрезидент след преизбирането му през 1996 г.

След като не успя да спечели противоречивите избори от 2000 г., Ал Гор се посвещава на това, което счита за смисъл на живота си. Посвещава се на борбата срещу глобалното затопляне и популяризира заплахата от него чрез документалния си филм „Неудобната истина“.

На 25 февруари 2007 г. филмът печели два Оскара – за най-добра песен и за най-добър документален филм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ebre debre преди 16 години
ekolozite nemat kvo da qdat sasho
16
0
 
0
 
! Отговори
debnadaviebna преди 16 години
на еколог власт не трябва да се дава, както и пари за проучвания, нобелови награти и оскари, а да им се даде една призовка за разпространяване на лъжисложете едни тъмни цайси и погледнете нагоре и ще видите причината и диригента на глобалното затопляне, онова голямо светило там горе, за което светило земята е по-малка от бълха на кърлеж, а ние сме като вътрешните *** на тая бълхаслънцето определя всичко, петролът не ви е враг, проблема му е единствено, че все някога ще свърши, трябва до тогава да сме му измислили алтернатива
15
0
 
0
 
! Отговори
WHITE TIGER преди 16 години
Прав си gothic
14
0
 
0
 
! Отговори
krem преди 16 години
Глобалното затопляне има връзка с сушата, наводненията, пресъхване на водоизточниците. Това пък има връзка с съсипана реколта, което пък означава по-малко храна, което пък в по-глобален мащаб и по-големи размери на бедствието (не дай си боже) би довело да войни за храна и вода.Това е черната картинка, която трябва да е предотврати и която дори в момента да ни се струва далечна може да стане реалност за нашите деца.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само не се сещам какво общо има наградата за мир с глобалното затопляне, но явно за тия дето я дават има
12
0
 
0
 
! Отговори
krem преди 16 години
Ами ако не беше вярно и нямаше глобално затопляне цял свят нямаше сега да се принуждава да налага много скъпо струващи на икономиката екологични мерки.Но някои хора няма да повярват докато не им се изсипят на главата 2-3 урагана, въпреки че лятото през зимата, сушата и наводненията би трябвало да ги накарат да се замислят малко...
11
0
 
0
 
! Отговори
ti si choveka преди 16 години
emi te horata sa mu dali kakvoto zaslujava- oskar. Za takiva smeshnici samo filmovi nagradi.Ogramotete se hora i togava si razdavaite respecta na sulio i pulio.Aide ostanete si sas zdrave
10
0
 
0
 
! Отговори
Бушмен преди 16 години
Ей, Гор-яни, хубаво че Гор не стана президент! То вярно че и Буш си е башка луд, ама луд и еколог - е това вече много щеше да ни дойде. А за филма - много хубав бил , но от научна гледна точка бил мноооого далеч от истината. Или поне мнооооооого силно преувеличен, а до колкото разбрах - май осъдили Гор за лъжа и заблуда - именно заради въпросният тотално ненаучен филм.
9
0
 
0
 
! Отговори
ratatouille преди 16 години
е това е смешка ... ;) г-н гор се опитва да запознае хората с проблема те пак ще му извадят някакъв косур , риби
8
0
 
0
 
! Отговори
majorsf преди 16 години
Сега ще трябва да върне Оскара,защото британски учен е подал молба до тамошния съд,тъй като във филма "Неудобната истина" са допуснати 9 сериозни фактологически грешки.Също така филма подтиквал към симпатизирането на опрделена партия в САЩ.Горкия г-н Гор ще трябва се сбогува със Оскара си ,но да беше обмислил 9-те грешки заради които ще му го вземат...
7
0
 
0
 
! Отговори
gothic преди 16 години
# 6, а не те ли интересува в какъв свят ще живеят децата ти?
6
0
 
0
 
! Отговори
WHITE TIGER преди 16 години
Само да кажа че мен не ме интересува и аз нямам никакво отношение към тази новиназащото аз не създавам не съм нито терорист нито миролюбец
5
0
 
0
 
! Отговори
iliae преди 16 години
еваларката на Г-н Гор.Както се изрази номер 1 -респект!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
наистина си я е заслужил, а филмът трябва да бъде гледан от всеки един човек на тази планета, добре че има хора като него да ни отварят очите на невежите нас :)
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Мойте най -големи уважение този Човек! Доне повече хора се позамислят, какво в действителност показват изследванията му.
2
0
 
0
 
! Отговори
ahab преди 16 години
Bravo!
1
0
 
0
 
! Отговори
gothic преди 16 години
Един свестен янки. Респект!!!