"Кафе и цигари" - в живота и театъра

Спектакълът на Десислава Шпатова вече се играе в "Сълза и смях"
27 ное 2007 12:57,
4
"Кафе и цигари" - в живота и театъра
Плакат: Legal Art Centre

Едва ли има някой, който след “Кафе и цигари” на Джим Джармуш да възприема пиенето и пушенето по същия начин. Аз поне от тогава изобщо не се притеснявам да казвам наздраве с кафената чашка.

Със сигурност още по-вдъхновена е била Десислава Шпатова, която преди няколко години направи авторския си спектакъл “Кафе и цигари” в Сфумато, впечатлена от едноименния филм.

Сега същата постановка, с малки изменения и допълнения, се премества в Сълза и смях – за да получи нов живот, нова публика и, може би, развитие в нова посока, продиктувана от новото пространство.

“Кафе и цигари” е авторски спектакъл, чийто сценарий е създаден на игрови принцип. По време на тримесечните репетиции целият екип е импровизирал различни ситуации и диалози на кафе и цигари, докато се получи крайният продукт - леко изнервен, леко димящ и със сигурност – горещ и вкусен.

Действието се развива в безименен бар. Там непрекъснато се случва нещо – идва някой, друг си отива, след това трети се връща. И се пуши. И се пият различни кафета – също като клиентите - безкофеинови, нервни, къси, дълги, с мляко и без мляко.  И се пуши.

Всички обсъждат кафето и цигарите - ритуал, зависимост, обсесия и удоволствие във всекидневието. И се оказва, че именно от малките неща, които ни се случват, които казваме и правим, можем да разберем какви сме всъщност.

Детайлите ни определят като личности и в привидно лишените от смисъл ежедневности - между две всмуквания дим и две глътки се крие много повече индивидуалност, отколкото в позата, показността или привидното голямо”.

Зависимостите ни владеят и тяхното място в подсъзнанието и съзнанието ни е намерено по адски смешен начин в представлението – в оргазма на спрелия пушач, който пали цигара, в пиенето на късо, по-дълго и дълго кафе - едно след друго, в паленето на цигара след цигара и в търсенето на проблем, който не съществува...

И ни се струва, че приликите с действителни лица и събития са неслучайни – например Снежина Петрова, която играе страстна непушачка наистина беше спряла цигарите...

В представлението освен нея играят Илка Зафирова, Вяра Коларова, Анастасия Лютова, Диана Спасова, Симона Костова, Стоян Младенов и Велислав Павлов.

Кафе и цигари − инструменти на всекидневието ни, време за малки бягства от всичко, бягства навътре към одимените ни дробове и разтуптените сърца. Кафе и цигари − не между пръстите, а между теб и мен...

"Кафе и цигари" е в "Сълза и смях" на 15 декември от 19 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледал съм филма, наистина е уникален и малко шантав.
2
2
 
1
 
! Отговори
ooh преди 16 години
e tova nemoje da se propusne.Snejina Petrova e strahotna aktrisa,a v tandem s Desi sa napravo ubiistveni.
1
2
 
0
 
! Отговори
azx преди 16 години
Ludnica