Танц на мъртъвците, или второ представление от програма "Стриндберг"

Маргарита Младенова режисира втората си блестяща постановка - авторски спектакъл по текст на Аугуст Стриндберг
13 апр 2007 12:28,
Танц на мъртъвците, или второ представление от програма "Стриндберг"
Снимка: Сфумато
13 и 20 април са датите, когато можете да гледате новото представление на Маргарита Младенова от Програма "Стриндберг" - “Мъртвешки танц”.

В ролите са прекрасните Владимир Пенев, Светлана Янчева и Цветан Алексиев.

В представлението отново човекът е поставен между Ерос и Танатос, отново съществува неромантичният, безсрамно-жесток поглед към човешкото, но ако в "Жули, Жан и Кристин" все още имаше: “Кажи, че ме обичаш!”, тук любовта към грозните лица на другите е заменена с омраза. Ако в "Госпожица Юлия" имаше смъкване в еротичното като низко и унизително и смъртта беше избор и изход, то тук това е свръх силите на човека - защото той е потънал в мрака.

Маргарита Младенова пише за "Мъртвешки танц":  "Любовта е свлечена в Омразата. Омразата като страст, форма на живот, унищожителна стихия. Смъртта не идва, защото отдавна е дошла, отдавна е тук. Смърт приживе. Жива смърт. Танцува с нас. Танцуваме с нея."

В представлението сякаш всичко живо е изтребено и на Земята са останали последните трима: Едгар, Алис и Курт. И те са болни от онази чума, която карантинен пост не може да спре. Болни от омраза. Тя поддържа пулса на каменните сърца, тя направлява “просветения ум, безсилен да й се противопостави.”

Големият цивилизационен проект за Човека с главна буква се проваля в човека. И тук е Сгромолясването на Свръчовека ( Ницше) до звяра. Оттук до абсурдно-смешното в трагичното, до “Краят на играта” (Бекет) крачката е една.

Когато Духът е мъртъв – остава “толкова шум за една количка с говна, толкова шум!” (Алис)
Маргарита Младенова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание