Бащата на Съвестин осъди държавата

Деянов осъди държавата да му плати 10 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди
4 фев 2008 15:09,
20
Бащата на Съвестин осъди държавата
Снимката на Съвестин, изготвена от фоторобот в САЩ, показваща как би изглеждал днес

Върховният касационен съд е потвърдил решението на Софийския градски съд, с което Деянов осъди държавата в лицето на Министерски съвет /МС/ да му плати 10 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Решението на ВКС е окончателно. Гражданското дело, заведено от бащата на изчезналото момче, е срещу Министерски съвет като колективен орган на управление на държавата (в частност Министерство на финансите, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето) за отказ за съдействие и помощ за дете в риск, за нежелание да бъде платен от държавата актуален портрет на сина му, изработен в САЩ и публикации за него в чужбина за обезщетение за неимуществени вреди.

В решението си Софийски градски съд прецени, че "с бездействието си ответникът не е изпълнил задължението, установено както в Конституцията, така и в Конвенцията за правата на детето, а именно - необходимо съдействие за оказване на помощ на родителите за нормалното отглеждане на техните деца.

По отношение на задължението на държавата да осигури условия и да гарантира на всеки родител възможност за безпрепятствено упражняване на родителските му права, включително като го подпомага финансово, особено при необходимост за предприемане на действия по издирване на изчезнало дете, правото на Република България съдържа множество правни норми, които установяват конкретни задължения на държавата в тази насока, се казва в решението на ВКС.

Разпоредбата по чл. 42. от Закона за закрила на детето изрично предвижда, че действията по издирване на изчезнало дете следва да се предприемат незабавно, като съгласно чл. 44 от същия закон дейностите по закрила на детето се финансират от републиканския бюджет и следователно се установява задължение на държавата да обезпечи финансово действията по издирване на дете с цел завръщането му в обичайната семейна среда, се посочва още в решението.

С ратифициране на Конвенцията за правата на детето пък България е поела задължение да осигурява в максимално възможна степен оцеляването и развитието на всяко дете, както и да осигурява детето да не бъде разделяно от родителите си против тяхната воля. Законодателството на Република България предвижда също така и възможност да отпускане на средства от държавния бюджет за неотложни непредвидени разходи, като този резерв може да бъде използван по решение на МС.

Тоест именно МС е органът, който взема решенията за отпускане на такива средства от специално заделен за целта фонд, без да се налага преразпределяне на средствата, предварително предвидени в Закона за държавния бюджет за нуждите на определени организации на бюджетна издръжка, което е посочено в изпратения до Деянов отговор от директора на Дирекция “Правителствена информационна служба” като мотив за отказа на МС да поеме финансирането на част от публикациите на снимки и апели за издирването на Съвестин в чужбина.

С решение на ДАЗД Съвестин Деянов е обявен за дете в риск, което се нуждае от специална закрила. Налице е становище на ДАЗД и на Министерство на правосъдието за необходимостта от отпускане на средства от държавния бюджет за публикуване на апели за издирване и снимки на детето. Всички други държавни органи, които разполагат с правомощия и възможности за извършване на подходящи за целта дейности /МВР,МВнР,НЦБ-Интерпол, СДВР, РП и ДНСП/ са предприели необходимите действия за осигуряване на възможност за публикуване на снимки и апели, както и за издирване на детето в страните от Западна Европа, Азия, Америка и само отказът на МС да отпусне необходимите средства е осуетил възможността за извършване на тези действия в част от държавите, които са изразили принципното си съгласие за съдействие.

Поради това правилно СГС е приел, че МС като централен колегиален орган на изпълнителната власт не е изпълнил вменените му от Конституцията и законите на страната задълженията и за негово бездействие има за пряка и непосредствена последица претърпените от Деянов вреди, се казва още в решението на ВКС.

Според Деянов с решението на ВКС се слага началото на нова европейска съдебна практика по казуса с трафика на деца. Зная, че съд отвлечени деца не връща и че няма парично обезщетение, което да върне отнето детство, нито да заличи мъката и кошмарите.

Но съм убеден, че човек следва да воюва с всички разумни средства срещу злото и че ако той успее да постигне поне някоя справедливост, за другите, сполетялата го лична трагедия няма да бъде напълно безсмислена, макар и да си остане трагедия, коментира Тодор Деянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 15 години
БРАВО НА ТОЗИ ЧОВЕК!!! ДА ИМАШЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА ХОРА, НЯМАШЕ ДА СМЕ ТОЛКОВА ПРОПАДНАЛИ И РЪКОВОДЕНИ ОТ ***! ТОЗИ ЧОВЕК Е ГЕРОЙ И ПРИМЕР ЗА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО! ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ РОДИТЕЛИ ТРЯБВА ДА СА МУ БЛАГОДАРНИ!НЕКА БОГ ДА Е С НЕГО И ДАНО ВИДИ СИНА СИ СКОРО И ДВАМАТА ДА СА ДОБРЕ СЛЕД ПРЕЖИВЕНИЯ КОШМАР!
18
1
 
0
 
! Отговори
ufo преди 16 години
za sujalenie moyata rodina Bulgaria izleze edna bnanova republika...po-golyamata 4ast ot burokraciata si misli 4e znae neshto ot tova,koeto tryabva da vur6i kato rabota...i na vsi4koto otgovore s bezxaberieto i vireneto na nosovete si tezi dlujnostni lica vmesto da pomagat te pre4at za kakuvto i da e polojitelen progres v razreshavaneto na podobni problemi...ot li4enn oit-borya se za deteto si za da go otturva ot maikata-piyanica,raz4itaiki na zakon i instancii no v otgovor polu4avam nasmeshki i izkazvane na predrazsudutci ot socialni slujbi i vupreki materialnite dokazatelstva sushtte tezi slujbi nishto ne mogat da dkajat ot tova,koeto tvurdya i dokazvam!Izvoda kakuv e-ili 4e az luja ili 4e prosto vsyakakvi tam socialni slujiteli sa prosto nekadurni za kakvoto i da e.Jlako za nebrejnostta na durjavata kum decata v podbni olojeniya zashtoto dneshnoto vuzpitanie e utreshnoto suznanie...nali deata sa budeshteto na Bulgariya...na koi li mu puka izobshto za Bulgariya...v samata Bulgariya?!Parodya na durjava i sram za pred sveta s filma na BBC i drugi podobni,razprostranyashti se v internet materiali.
17
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Съвестин изчезна на 6 май 1997 година. Премиер беше Мафиянски, който на 20-21 май 1997 предаде властта на Иван Костов. Не е ли редно те да платят на бащата на Съвестин? Явно тогава не им е било до неща като изчезването на Съвестин - сладко нещо е властта - крадене, корупция, кога като за последно, кога като за начало ...
16
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
от този случай.Помня как бащата с голяма болка се молеше за помощ от всички инстанции,как сам публикуваше материали по всички медии за издирването на детето,как сам беше предприел собственно разследване и беше достигнал до някакви резултати,но му трябваше помощ от Българските инстанции,за да може да се разследва извън граница.Жалко за детето,срам за "държавата"!Много е прав 9,трябва ДА СИ ПЛАТЯТ ДЕБЕЛОГЪЗИТЕ КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ!! Но кой ще ги накара,нали са се вплели един в друг и са взаимно зависими,а и законите си ги правят в тяхна полза!!!ЖАЛКО,ЖАЛКО заДЕТЕТО и заМЪКАТА НА РОДИТЕЛИТЕ,защото те направиха всичко възможно за издирването на детето си!!
15
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Хора, търсете си правата! Съдете държавата, когато смятате, че сте ощетени! Изпращайте сигнали в Брюксел винаги, когато виждате, че сте в правото си, а в България никой не ви обръща внимание, искат ви пари незаконно или смятате, че ако подадете сигнал в България, съществува риск за живота или здравето ви или тези на ваши близки! Никой нищо не може да ви каже - по този начин вие не оспорвате правосъдието, а се борите за него!
14
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 16 години
Съвестин е дете което изчезна преди около 10-15 години - жертва явно на трафик на деца. Навсякъде из София (предполагам и из цяла България) бяха разлепени негови снимки - отчаян зов на един баща загубил най-ценното в живота си. Съвестин се превърна в символ на онези тъмни години когато не знаеш кога и къде ще осъмнеш, превърна се в символ на упоритото бездействие на "органите" и на държавните чиновници които пазейки хляба си се чудеха къде да се сврат че никой да не ги забележи, превърна се в символ на човешката мъка и бездействието на обществото което се обръщаше на другата страна при всеки зов за помощ. За жалост онова минало все още не е минало. А по отношение на Съвестин - дано да е жив, здрав и по-щастлив ... където и да е
13
1
 
0
 
! Отговори
Yonex преди 16 години
Ако всеки от нас знаеше правата си и ги бранеше така, както го прави бащата на Съвестин, може би държавата ни щеше да е по-добро място за живеене.Имам предвид: ако със същата енергия, воля и безотказност полицията преследваше престъпниците; ако със същата енергия, воля и безотказност прокурорите вкарваха бандитите в затвора; ако със същата енергия, воля и безотказност съдилищата наказваха злото; ако със същата енергия, воля и безотказност данъчните събираха данъците от тарикатите; ако със същата енергия, воля и безотказност общинските чиновници изпълняваха задълженията си; ако със същата енергия, воля и безотказност митничарите събираха мита и такси...Но истината е друга - полиция, прокуратура, съдебна власт, данъчни, общини, митници, държавни агенции, ведомства, държавни комисии от всякакъв род и пр. и пр. си получават заплатите (правилно = ние им ги плащаме) независимо от това колко работа вършат и как я вършат. Много от тях не си спазват работното време, постоянно са в болнични, а когато са на работа, можеш да ги намериш в интернет...Ако им остане малко свободно време, ще ти обяснят колко малки заплати вземат и как в другите държави хора с техните длъжности взимат много повече.А бащата на Съвестин доказа че закони има достатъчно.
12
1
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Не разбрах за какво става дума изобщо, изчезнало е дете преди години ли? Пишете малко по-ясно и кратко тия статии!
11
1
 
0
 
! Отговори
nqkoi преди 16 години
Жалко, че нямаме држава, а само един механичен сбор от безлични хора на определена територия. Всеки ден се чудя по силата на какъв обществен и природен закон още съществуваме като "държава". Тази случка отново доказва теорията ми, че изобщо не бива да има такава! Една страна, която пет пари не дава за децата си е чисто и просто едно изсрано *** на световната карта.... Браво на човека! Жалко само, че тия пари ще ги дадат нашите майки и бащи, а не ония дебелогъзи *** от под купола на цирка... извинете- парламента!
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
осъдена е държавата,брейййй! А кой плаща? Данъкоплатците,тоест всички ние а не тия *** дето не им пука за нищо.Прав е номер 9,да осъдят и платят тия айдуци дето не са си мръднали дебелите *** да помогнат на човека!!!!
9
1
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
Въпросната сума да се възстанови в държавния бюджет от виновните персонално лица-министър-председател,ресорни министри, шефове на МВР, прокуратура и останалите виновни инстанции. Освен това същите лица, които са известни следва да бъдат подведени под отговорност за бездействие и възпрепятстване на следствените действия. И осъдени ефективно по съответните текстове. Докато този процес не започне , колективната чиновническа безотговорност ще се шири навред и престъпленията ще остават ненаказани, и хич----ама хичняма да им пука на тези''хора''
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Спомням си го,беше много красиво дете....:((
7
1
 
0
 
! Отговори
едни преди 16 години
Никак не се грижи за поданиците си, тъй като такива липсват.Поданици има в Испания, Великобритания и т.н.
6
1
 
0
 
! Отговори
иван преди 16 години
а защо тези които са решили че това дете не означава нищо не са в съда да отговарят???кефи ме нашата държава
5
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
absoliutno prav si. Smetkata vinagi pla6ta naroda, zatova na ohranenia, korumpiran 4inovnik ne mu dreme.
4
1
 
0
 
! Отговори
Томов преди 16 години
Защото парите ще ги платят хората, които работят и плащат данъци, а не некадърните и безхаберните чиновници. А колкото до детето му, за съжаление не съм оптимист за съдбата му
3
1
 
0
 
! Отговори
Bornsenior преди 16 години
Сега съдът трябва да прецизира решението си. Нека държавата като институция да заплати сумата на бащата на Съвестин. Но въпросната сума да се възстанови в държавния бюджет от виновните персонално лица-министър-председател,ресорни министри, шефове на МВР, прокуратура и останалите виновни инстанции. Освен това същите лица, които са известни следва да бъдат подведени под отговорност за бездействие и възпрепятстване на следствените действия. И осъдени ефективно по съответните текстове. Докато този процес не започне , колективната чиновническа безотговорност ще се шири навред и престъпленията ще остават ненаказани.
2
1
 
0
 
! Отговори
chiva преди 16 години
Кой за какво се бори, кой кого съди. Пълна каша!
1
1
 
0
 
! Отговори
008 преди 16 години
Eto kak BG-skata dargava se grigi za podannicite si.