Виетнамки ни кърпят гащите

През май идват първите вносни шивачки – 60 броя виетнамки подсилват текстилния сектор
14 фев 2008 13:25,
37
Виетнамки ни кърпят гащите
Снимка: БГНЕС

Първите 60 виетнамски работници, които ще попълнят липсващите кадри в българската текстилна и шивашка индустрия, се очаква да пристигнат през май, съобщи Валерия Жекова - председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

По думите й през първата половина на миналата година с 2,5 на сто е намалял броят на заетите в текстилната и в шивашката индустрия.

В момента, в сектора работят около 160 000 души, средната заплата в бранша се е увеличила със 17 на сто - до 265,50 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Оптим преди 16 години
Поне ще се реши проблема с бездомните кучета
35
0
 
0
 
! Отговори
gadnqr4eto преди 16 години
Коментар #34 е отправен към г-н Работодателя ! :))Моля да ме извините :)))
34
0
 
0
 
! Отговори
gadnqr4eto преди 16 години
... Аз пък разбрах че мирогледа Ви е твърде ограничен драги ми господине. 1-во .. ако ще ника ми е да е "дразнещият се" има ли някакво значение, водим най-обикновен диалог нали така ?! 2-ро явно за Вас истината изречена ви дразни и си мислите че някой се заяжда с Вас..... твърде ограничено според мен. 3-то .... никъде не видях да сте писали как точно амбицирахте "мързеливите" си работнички да работят... както по рано казах...ако си мислите че с 250лв ще амбицирате някой.....смехорий си говорим в момента. 4-то само не разбрах какво общо има колко шивашки фирми имало на запад ...... определено много повече от България. А и може би Вие най-добре ще ми кажете колко нямам представа честно казано. Хайде със здраве си останете и успех с филипинките дано те ви бачкат повече....... :)
33
0
 
0
 
! Отговори
работниче преди 16 години
те ме лъжат че ми плащат, аз ги лъжа че работя!има и хора на които им се работи и поемат отговорности с цел да има повече от бурето за тях, а не само за последния поръчков джип
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не забравяйте,че и качеството ще е китайско и то не от най доброто и след време освен работнички ще нямате и пазари.Пресен пример е състоянието на строителството в момента.
31
0
 
0
 
! Отговори
Работодател преди 16 години
мило момче...още от ника ти личи че не си в нета за да говориш и спориш по нормален начин и от тона ти личи.Първо...при мен мързеливите не бягат,а аз ги уволнявам...защото съвестните рабитнички страдат заради тях.Имало е случаи когато въпреки че са по малко,производителноста се е вдигнала а от там и заплатата.Мързеливите и некадърните не само не работят но и пречат на останалите да работят.И кажи ми като си толкова отворен колко истински шивашки фирми останаха на запад?????????????????Нали преди години всички фалираха и всички сега търсят евтина работна ръка на изток.колкото и да ни е неприятно,че ни приемат за аборигени...това си е положението.
30
0
 
0
 
! Отговори
gadnqr4eto преди 16 години
Искам само да ви питам, ако поущрявате по подобаващ начин подчинените си нали се досещате че и те ще ви се отблагодаряват по подобаващ начин именно чрез работа, и ако наистина следвате принципа за бурето и как щяло да има за всички те нямаше да бягат от вас, ами щяха да си стягат парцалите и да бачкат. Ако за Вас 600-700лв за някакъв невероятен праг така като ви чета коментарите, навънка като си скъсат *** работят за по 1600-1700 ама в евро. Хайде сега да ни обясните къде е по голямата файда да си късат при вас или навън. И да навън цените на дрехите са едни тука други.... Ама ако мислите да примамите някой да си скъсва *** за Вас за по 300-400лв ....... не вярвам че ще стане.
29
0
 
1
 
! Отговори
От: НФБ преди 16 години
Червените олигарси и кардиналите от ДС имат нужда от евтина работна ръка!Ако милееха за България, щяха да направят социални програми и да научат многобройните роми да се включат в производството...Вместо момичетата да кибичат по околовръстното, дайте им професия , то не че проституцията не е занаят и то доходоносен...но там парите се прибират от тарторите сводници, които до голяма степен имат политически и МВР-ейски чадър!Утре ще ни вкарат сестри и доктори от Дарфур, учители от Русия...че се е забравил руският език и нещо привържениците на партията столетница отмират!
28
0
 
0
 
! Отговори
Работодател преди 16 години
Уважаеми 26!Споменаването на италианец ми говори за нещо познато.От години непрекъснато идват при мен...и всеко път ги гоня.Италиянзците влезли на нашия пазар 90 % са мошеници.Има изключения но те са малко.Единият,който завлече доста колеги има наглоста да казва колко да плащам на шивачките,за да му излезат сметките.Наглостта му стигна дотам че дори ми каза една невъзможна цена от Италия, на изделия ,които и аз произвеждам и когато му казах,че съм готов да купувам от него тогава и да вдигна двойно заплатите на шивачките ми/без те да работят дори/ избяга като бито пале!27...благодаря ти за предположението...но не и за предсказанието...пу...пепел ти на езика!:))))))))))))
27
0
 
0
 
! Отговори
a-n преди 16 години
В новата българска история съм видял само един честен работодател.Той твърдеше,че инвестира в екипа ама взе че фалира,всички други са ментраджии от класа.Вие може да сте вторият/ама не вярвам/
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Уважаеми г-н Работодател,работих 5 години в този прекрасен бранш,в една италианска фирма,в провинцията.Излишно е да обяснявам,че когато пряк ръковител ти е чужденец се работи,и то много! 8 часов работен ден,почивка от 1 час,която се контролира и ползва по часовник...Продукцията е изцяло за износ,себестойността е висока,дрехите са "маркови" в общи линии.Работниците там се назначават на минимална работна заплата,повишенията са един път в годината,със около 20 лева,докато заплата стигне 220-240 лв. Да условията на труд са добри,да заплатите се изплащат навреме,но са безумно ниски!!!И хората няма къде да отидат,защото града е малък,защото в други фирми от същия бранш и това няма да видят...Така,че според мен има пари,но те не са за работниците!
25
0
 
0
 
! Отговори
Работодател... преди 16 години
...не позна...за точно 8 часа ги давам.И се радвам че отприщих гнева ви...Излейте го върху мен...а довечера се обичайте!Честит празник на всички!:)))))))))))
24
0
 
0
 
! Отговори
Работодател преди 16 години
пак по български...все нещо не ви отърва...Първо не карам джип а нормална кола.Второ...дали при мен дали придруг...ако наистина се се късаш от бач...все ще си на тоя хал.Ходи тогава навян и работи на 3 места 15-16 часа на ден...и работи на милите капиталисти.А аз ще си внеса виетнамки.20-ти...зависи къде и за какво си се скъсвал от работа....моите съчувствия...но и ти изпадна в ролята на мрънкало,за което всички са маскари.Сори...за да имам жени които са вече 18-19 години до рамото ми...може да се предположи,че не съм маскара...Маскарите трудно се захващат с произвидство ...и то толкова неблагодарно.
23
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 16 години
"Когато има работа и ти се работи можеш и 600-700 а и повече при мен да изкараш"За 14-16 часа рабоден ден ги даваш сигурно :) Не се притеснявам иначе - такива *** като теб първи ще си заминат, живот и здраве :)
22
0
 
0
 
! Отговори
а-н преди 16 години
Пак послъгваш,бурето е едно ама някои бъркат по дълбоко в него,затова бая българи отпрашиха по Европа.Лично аз мога да ти кажа,че съм работил като луд и в тая демокрация не съм видял хаир и също се оглеждам за друга страна,а пък Вие докарвайте ако щете и аборигени да Ви работят без пари и ги плакнете с приказки за бурето.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
:| :Ми да ти работят виетнамки тогаваДа се скъсат от бач пък ти да караш джип
20
0
 
0
 
! Отговори
Работодател преди 16 години
Ето един типичен български пример...мрънкащ и оплакващ се от всеки и всичко!И слагащ епитети на всеки...включително и на хора даващи хляб вече 19 години на доста семейства.За такъв всеки който е рискувал и е започнал собствен бизнес...дори и по 2000 лв заплата да дава е "мръсен" капиталист...Ако дава толкова...значи има пак нещо гнило...краде отнякъде....Аман от некадърници и плямпала.
19
0
 
0
 
! Отговори
Работодател преди 16 години
Защо да ви лъжа?Когато има работа и ти се работи можеш и 600-700 а и повече при мен да изкараш?Стига да си кадърен.А защо пак поставяте каруцата пред коня?Нали в частния бизнес парите за заплати са като едно буре...ако се напълни ще има за всички и много...ако е наполовина...ще има толкова колкото си изкарал....наполовина.Как да вдигна още заплатите на мързеливките и некадърните?Нали ще фалирам...а тогава и тези пари няма да мога да давам и ще оставя семейства на улицата.В това което объркахте ,бъркат и управляващите ни...и го бъркат от самото начало...У нас винаги каруцата е пред коня....за разлика от другите бели страни!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ето че един новобогаташ - "работодател" си призна че спокойно може да дава по-високи заплати, но не иска - понеже е стиснат ***, и е решил че ще печели като краде от труда на работничките - като им плаща малки заплати, ако не са съгласни - ще плаща същите малки заплати на виетнамки. Така поне няма да се забелязва много че този "работодател" краде от труда на работничките си, защото на виетнамките дори тези ниски заплати ще им се виждат големи - в сравнение с това което са получавали във Виетнам, ама във Виетнам цените сигурно не са като тези в България и Европейския Съюз..... Друг е въпроса как виетнамките ще преживяват в България с такива мизерни заплати, как ще си плащат наема, тока и водата.....
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами с 250 лв. как да си купят дрехи на европейски цени - това няма ли да го проумейте най сетне ????????