Еврейски демони

Приказната пиеса “Тайбеле и нейният демон” на Исаак Башевис Сингер ще се играе тази вечер в Сфумато
27 фев 2008 11:08,
Еврейски демони
Снимка: Драматичен театър Стара Загора

След класическата шекспирова пиеса “Двамата веронци” и чудесната българска “Бяс”, ще можем да видим нещо съвсем различно от афиша на Драматичен театър Стара Загора в последната вечер от техния гастрол в София.

На 28 февруари се играе пиесата “Тайбеле и нейният демон” на Исаак Башевис Сингер и Ева Фридман.

Сценичният вариант и постановката са на Пламен Марков, сценография и костюми: Мира Каланова, музика: Мартин Каров.

В постановката участват Лора Мутишева, Тигран Торосян, Константин Икономов, Елизабета Стефановска, Ивелин Керанов, Янислава Линкова и Георги Райчев.

В пиесата в малкото затънтено еврейско селце Фрампол от години не се случва нищо интересно. Така до деня, в който един мъж случайно ще подслуша разговора между две жени. Идеята, която ще го осени, ще доведе до вихър от събития в замрелия Фрампол.

Младата и красива Тайбеле, изоставена от авантюристичния си съпруг и нямаща право на втори брак по юдейските закони, се сдобива с мистичен любовник.

Влюбеният Алхонон е готов да се въплъти в “чаровен демон”, за да изпълни намерението си – да изкуси самотната Тайбеле. Възможно ли е да се породи любов между жена и “свръхестествено същество”?

Исаак Башевис Сингер е евреин от полски произход, роден в началото на миналия век в градче, близо до Варшава. През 1935 г. емигрира в САЩ. Умира през 1991 г. Автор е на новели, притчи и литература за деца. Носител на Нобелова награда за литература от 1978 г.

Фантастичната приказка “Тайбеле и нейният демон” се появява през 1963 г. Почти 10 години по-късно Ева Фридман я превежда от идиш (езикът, на който Исаак Сингер създава голяма част от творчеството си).

Първата премиера на Тайбеле и нейният демон е на 16 декември 1979 г. на сцената на Brooks Atkinson Theatre, а на следващата година е номинирана за най-добра нова пиеса в Америка.

Тайбеле и нейният демон” е в Сфумато на 28 февруари от 19 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание