Убийството на Стоев шокира "Репортери без граници"

Правозащитната организация ще излезе с официално становище по случая
9 апр 2008 10:00,
25
Убийството на Стоев шокира  "Репортери без граници"
Жертвата на покушението Георги Стоев. Снимка: БГНЕС

Говорителката на правозащитната организация "Репортери без граници" Елса Видал е шокирана от убийството на Георги Стоев в България.

Организацията, чието седалище се намира във френската столица Париж, следи внимателно спазването на правата на журналистите и особено случаите на репресии срещу представители на медиите.

„От агенция Франс Прес научихме лошата новина за убийството на Георги Стоев. Бяхме направо шокирани, защото точно в момента подготвяме доклад за насилията срещу журналисти в Европа, в който посветихме отделна глава и на България”, каза Видал.

Говорителката на "Репортери без граници" твърди, че познава работата на Георги Стоев и обстоятелствата около самото убийство.

"Стоев беше известен като хроникьор на мафията в България. Той никога не е криел, че в определен момент сам е бил близък с тези хора. Тоест, имал е надеждна информация за подземния свят. Ние сме разтревожени тъкмо от това: че навярно съществува пряка връзка”, каза още Видал.

„Имали сме случаи на заплахи и на опити за убийство, но убийство не е имало от няколко години. В Сицилия няколко журналисти са поставени под полицейска охрана, понеже срещу тях има заплахи за убийство от страна на организираната престъпност. Имаше и един убит британски журналист в Северна Ирландия, който разследваше връзките между тамошната полиция и въоръжени групировки, замесени в контрабанда на наркотици. Журналистите винаги са под заплаха, когато се занимават с подобни опасни разследвания”, посочи Видал.

Тя уточни, че правозащитната организация "Репортери без граница", ще реагира официално за убийството на Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
дедо преди 16 години
Хора,не ви ли се струва,че някой ни е качил в машината на времето и ни е върнал 15 години назад.Да спрем тая *** машина.Хайде всички на площада довечера в 17.30 часа.
23
0
 
0
 
! Отговори
Viktoria преди 16 години
Шокиращо е,че убийствата в центъра на София посред бял ден започват да се превръщат в често срещано явление. Преди повече от три месеца беше убито младо момче в близост до църквата "Света Неделя", сега убийство на оживено място, в пиков час от деня... Какво става в нашата страна!? И защо такива сериозни теми са актуални за кратък период от време и след това на принципа, всяко чудо за три дни, не се говори по тези наболели проблеми!?
22
0
 
0
 
! Отговори
мунчо преди 16 години
Г-жа Видал е шокирана от това убийство и с право.Не може един човек който иска да каже истината за мафията и нейните връзки с властта да бъде убит и то така показно.Разни изказват мнение , че така му се падало , че имал дебел врат и други подобни тъпотии.Едно шимпанзе има повече мозък от такива.Ей ,*** , утре тези същите ще пратят някои да ти вземе колата или къщата , ще изнасилят дъщеря ти , ако имаш такава , може и синът ти , ще им продадът дрога и ако се опиташ да говориш по този въпрос щее те "светнат", разбираш ли за какво става дума с тъпия си мозък? Тези които ще дойдат , ще бъдат изпратени от същите или почти същите които изпратиха убииците на Стоев.Сега сети ли се , че властта иска да затвори на всеки устата предварително , още преди да са те наклецали!
21
0
 
0
 
! Отговори
Все едно преди 16 години
Точно такива като теб са проблема, с промития мозък! Те затова и си създават безброй партии и партийки, защото има балъци дето се интересуват от изборите! Голям избор имаш, няма що..... пусни бюлетинката и си мисли, че си изпълнил гражданския дълг, иначе си мишкувай у дома! А и тия с протестите, прозрачни смешници! "Да махнем управляващия, да качим наша си *** горе, използвайки овчата маса наречена български народ." Ммм?Както някои тука пишат, бива ни по форумите и да ритаме падналите. Правим идоли на народа разни *** дебеловрати, разни ритнитопковци, разни селски пепеляшки..... Няма оправия!Докато не се избеси поне 70% от населението на тоя свят, не говоря само за родната ни ***, все по-зле ще става! Но понеже на малкото, които носят човешкото в себе си, никой няма да даде такава власт, приказката ще е с лош край!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Напълно съм съгласен с номер 3.Замислете се малко преди да нарчате някой велик човек. С какво точно е велик?
19
0
 
0
 
! Отговори
bai Ivan преди 16 години
"Искаме незабавна оставка на Президента!Искаме оставката на правителството!Искаме разпускане на Народното събрание и насрочване на избори за Велико народно събрание!Искаме оставката на кмета на София!Искаме оставката на Главния прокурор!Вън мафията от държавата!"No 8, zasto si mislish,che "novoto" narodno sabranie ste e po-razlichno???Tva e zabluda! Koito i da otide na vlast v tazi prokalnata darjava ste bade sablaznen ot parite! Za nisto ne stavame!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В коя друга европейска държава можем да изфантазираме такъв колосален скандал във вътрешното им министерство и министърът да не си е подал оставката след часове??? Никъде!Даже и в родината на мафията!А тук комисии,доклади,вотове на недоверие,2 убийства/за по-бърз оздравителен процес на Станишев/ и цяла една партия като Матросов на амбразурата да брани един Р.Пет!Всички знаем,че в тези хора срам няма,не само пред народа им,но и пред цяла Европа!Опозицията да не се мотае,а да напуска парламента и да правят нови избори!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
do 11,prikazki s shastliv krai ima,no yvno tvoyta nyma da e ot tyh...!?
16
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin of Germania преди 16 години
I ot Germania shte doidem ! ZAEDNO SME SILNI !!!
15
0
 
0
 
! Отговори
da be da преди 16 години
Каква оставка на Р.Петков му искат ??? Тези са луди! Той държи паричките на партията - кофчежник е, как да го махнат бе?!?Ако го махнат него, кой да остане ???
14
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
връзките между полиция и въоръжени групировки му изяде главата!Убийството беше поръчково и за сплашване!На обяд..на Плиска...Демонстрираха недосегаемост и непокис!И сега твърдете ,че нямало срастване на държавността с мафията!И на Запад има мафия..., но в разумни граници!У нас мафиотите са министри...кметове...депутати...Другото са момченца за мръсни поръчки...Погледнете какви отчети се дават...хванат учител че преподава български език ...доктор си поискал кутия луксозни бомбони...Ах тези интелектуалци, колко са нахални и са се ояли!...
13
0
 
0
 
! Отговори
jl преди 16 години
Размириса се. Станишев, дрЪпни водата! :-)
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
Аз съм съгласен с 8 за граждански протест, неможе да се продължава така
11
0
 
0
 
! Отговори
UnderDark преди 16 години
Ти още на приказките със щастлив край ли вярваш?А на 4-ти километър скоро няма да дойда,не те познавам и не мисля да ти идвам на свиждане. :D
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Do 7 i 9,mai ste za 4ti kilometar i dvamata!
9
0
 
0
 
! Отговори
UnderDark преди 16 години
Гръмнали са го защото му е дошло времето.Какво толкова го обсъждате.Ако не е искал да бъде гръмнат да е станал шивач /или друга някоя безопасна професия д си е избрал/,а не мутра.А той даже е започнал да ПИШЕ какво знае и какво е видял.Има хора които и за по малко от това са били отстреляни . Ce la vie.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТАНие, гражданите на Република България:Обвиняваме Президента!Обвиняваме Народното събрание!Обвиняваме Правителството!Обвиняваме Главния прокурор!Обвиняваме Кмета на София!Обвиняваме цялата политическа върхушка!Обвиняваме ги за престъпността, за корупцията, за бедността, за липсата на правосъдие, за емиграцията на младите!Обвиняваме ги за това, че продадоха държавата на мафията!Обвиняваме ги за това, че са част от мафията!Искаме незабавна оставка на Президента!Искаме оставката на правителството!Искаме разпускане на Народното събрание и насрочване на избори за Велико народно събрание!Искаме оставката на кмета на София!Искаме оставката на Главния прокурор!Вън мафията от държавата!Гражданска инициатива Справедливост призовава всички честни българи на граждански протест на 11.04.08г., петък, от 17,30 часа на площад "Независимост" (пред Президенството) - "НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА".
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Awe vsi4ki bokluci kato toq out be!
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
stiga sas tia izbori tolkova li si naiven nerazbrali ce koito ida doidat na vlast-i dasa cesni stavat korumpirani,gleda dase natovari nabarzo -primer -milen velcev.TRIABVA NIAKAKVA NOVA SISTEMA-mejdu drugoto tia ot - frans pres-sega li cuha za mafiata vav bulgaria ili i te sashto imat niakakav interes.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Престанете да бъркате мутрите и мафията. Мутрите са дребните риби, които мафията е решила да се покаже пред раята. Да оставим и Гошо, "интелектуалецът" с тяло на хамалин и физиономия на изоставащ ученик, да почива в мир.

Спонсорирани публикации