Мормони нахлуха в православен храм в Бургас

Мормоните раздавали брошури и приканвали православните да последват тяхната вяра
5 юни 2008 19:15,
54
Мормони нахлуха в православен храм в Бургас
Мормоните раздавали брошури в храма. Снимка: Булфото

Група мормони нахлуха в четвъртък сутринта в православния храм “Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас.

Те са искали да проповядват на гражданите по време на литургия за големия християнски празник Спасовден, твърди отец Захарий- дългогодишен свещеник в храма.

Между отец Захарий и групата мормони е възникнал скандал пред очите на десетките посетители. Свещеникът е подал жалба в полицията.

Мормоните раздавали брошури и приканвали православните да последват тяхната вяра.

Двама от присъстващите насила ги извели от църквата, като за малко инцидентът не завършил със саморазправа, съобщиха от Бургаската полиция.

В четвъртък следобед отец Захарий свика и извънредна пресконференция.

“Убеден съм, че това е тяхно умишлено и съзнателно агресивно поведение, което те проявиха в храма за пореден път, като целта им бе създаване на религиозна враждебност и нетърпимост. Мормонските представители официално нарушиха религиозната свобода на православните християни, граждани на Република България, а толерантността на българското Православие е неправилно тълкуванa в публичното пространство като примирение с наглостта на чуждите нетрадиционни религиозни вероизповедания”, твърди отец Захарий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
bezumniqt re4e v sarceto si nqma bog
52
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
bezumniqt re4e v sarceto si nqma bog
51
0
 
0
 
! Отговори
mortisha666 преди 15 години
samo da mi padnat kopelencata.....6te im s4upq krakata
50
1
 
0
 
! Отговори
AZ преди 15 години
Какво значи "православен", многоуважаеми? Някой, който претендира да "слави право" Бога, нали? И автоматично да обявява всички останали, различни или несъгласни с него, за хора, които "славят криво", това ли е? Или имате предвид хора, които 45 г. са били на щат и в ДС, доносничили са за свещеници и миряни и са обърсили всички човешки и Божии закони? Или люде, които виждат в църквата дойна крава с много имоти за продаване, за "православни спа-центрове", предоставяне архотски и прочее на платежоспособни мутри и мафиоти? Или люде, които продават българщината и историята на Русия/СССР, както направиха в Атон, където цели километри от църковната крайбрежна ивица е продадена на фирми на др. Лужков, кмет на Москва? Или люде, които сменят милиционерските партенки с расо като *** Боян Саръев, за да "проповядват" - какво? Или люде, любители на малолетни момченца? Или са готови да пребият ближния си с цепеници, както неотдавна направиха двама ПРАВОСЛАВНИ свещенослужители със свой колега. Вие сте познавач на проблема, осветлете ни, моля!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН БЪЛГАРИН преди 15 години
Мормоните и всички секти - муун, свидетели на Йехова, т.нар. църква на светиите от последните и прочие мошеници трябва да бъдат забранети и светкично изхвърлени от България. Сектите са долни мошеници, които се гаврят с християнството, крадат пари, подмамват лабилни хора, част от които се самоубиват и отклоняват хората от единствената спасителна вяра - Православната. Тази сектантска *** трябва да бъде смачкана веднъж завинаги, защото наглостта им е огромна. И ако не бъдат смачкани ще стане много зле за цели поколения българи, които ще бъдат подлъгвани по лъжи, мръсотии и фалшиви "ценности". Нека всички православни българи да защитим вярата си и да не позволим на тия долни мошеници да лъжат хората.
48
0
 
0
 
! Отговори
vkt преди 15 години
Така ще бъде, докато спалния вагон на Максим спокойно си дремят, без да се интересуват от онова което става извън Синода, разни сектанчета ще си разиграват коня на воля.
47
1
 
0
 
! Отговори
трандафорчо преди 15 години
Чета ви простотиите и се удивлявам докъде е стигнала бургаската тъпота. То верно един голям българин от Бургас беше казал, "Бургите заминаха за София и Америка, останаха само гъзлиите". Явно предимно от прилежащите села и колиби. Ама все пак друго си е да прочетеш на живо простотията. Нека видим какви са фактите. Една снимка (на кръщене или нещо подобно) с текст под нея, дето нема нищо общо със снимката. Ами ДНЕС.БГ можеха със същия успех да пишат "Павиани оср+ха православния храм". Другарят Гьобел щеше да им пише 6+ по дезинформация. А отец Захарий що не е викнал полицията, като е видял, че му се нарушават православните права и свободи? Изобщо имало ли е такъв случай или всичко е постановка, "активно мероприятие" на некой "приятелски кръг". А вие, тъпандури, се пенявите ли пенявите... Ми то сигурно си има обяснение, ама ще го видите, като стъпите в него и се развони. Я проверете оная дърта комунистическа крава, дето си я избрахте за зам-кметица какъв интерес има от целата работа! Ама то не става само с море и пясък, и акъл требва. А вие, гъзлиите, сте много високоинтелигенти, все такива хубави управници си избирате, като Данчо Ментата. Давайте, тупани, после виновен за тъпотата ви все ще се намери - мормони, морони, ***, все някой ще има...
46
0
 
1
 
! Отговори
kris преди 15 години
Към мормон.Коментар 37.Айде да не се разправяме на тема религия.Църквата на Исус Христос,както сте кръстили тази сбирщина,е точно срещу нас.Абсолютно непочтителни сте към религията на другите хора.На Великден бяхте пак в "Св.Св. Кирил и Методий" и не спряхте да се подигравате на разни неща.Бях точно до вас и много добре ви чувах какво си говорехте.Дори беше и на висок глас,като си въобразявате,че само вие говорите англииски и никой не ви разбира.Съгласна съм,че ти нищо не разбираш и си ограничен човек,след като е възможно някой да те подкупи с безплатни уроци по английски.Въобще как може да се вързвате на подобна простотия.Не сте ли се научили,че в този живот безплатен обяд няма.
45
0
 
0
 
! Отговори
Sunshine преди 15 години
По-готино нещо за мормоните отдавна не бях чела - при удобен случай ще плагиатствам, а ако мога да Ви видя лично ще Ви стисна ръката. Една добавка от мен - на два пъти са се оказали закъснели - втория път през 14 век, защото не виждам с какво са по-добри от османските турци
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сто пъти ти казвам ЕволЮцията не е доказана. Книгите доказават че мутациите са вътре в самия вид, учените които вярват в нея казват, че вярват само защото другата алтернатива им е невероятна.5О гогини хората са лъгани че това е доказано, но НЕ е. И в двата случая става въпрос за вяра. Само че в единия случай за лудостта всичко да е станало от хаос в сложност, а другото в разумния подход, че всичко е създадено от някой.
43
0
 
0
 
! Отговори
Iso преди 15 години
преди ги деряхме в морската
42
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
щом са нарушили нечия религиозна свобода да ги дадат на прокурора!!! Безсрамници
41
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 15 години
Да, мормон, какво разбираш ти! Тези секти са толкова опасни, най- вече заради слабат православна църква. Те са толкова лицемерно хрисими, че за каквото и да ги хванеш се измъкват като г...о въже! Винаги са мазни и ухилени и крайно агресивни. Правят си каквото са наумили и нищо не може да ги спре! Като се опита човек да им направи забележка - те все мигат невинно - "ама моля ви се, ние с най-добри чувства" ! Само измислят зарибявки - безплатни уроци по английски, природосъобразни храни и какво ли още не! И после веднага преминават в атака!
40
0
 
1
 
! Отговори
G.O. преди 15 години
Мръсни сектанти! Всеки *** право да вярва в каквото си ще, но да навлиза чужда територия и да налага вижданията си е престъпление!!! Още повече , че в България си имаме ОФИЦИАЛНА ВЯРА!
39
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Лъжат хората и раздават некви брошурки! Чиста секта са тия мормони и др.
38
0
 
0
 
! Отговори
Radko преди 15 години
Проклет да е Костов, дето ги пусна тия мормони, свидетели на Йехова и всякаква друга *** в България!
37
1
 
0
 
! Отговори
Mormon преди 15 години
Всички изведнъж се оказахте големи теолози. Че не познавате Църквата на Исус Христис на Светиите от Последните дни е повече от ясно, жалкото е че и в неграмотност ще си умрете. Ако имахте малко разум може би щяхте да потърсите правдоподобни източници. Що се отнася до така наречения инцидент:1. Не е гупа мормони, а двама мисионера от църквата.2. Причината да са били там е, че са били поканени от техен познат да посетят с него литургията.3. Не са носили нито табелка с имената си, нито каквито и да е било материали. 4. Не на последно място, не знаех че е забранено да се посещава православен храм от други различни от православните.5. Нищо толерантно, да не говорим пък за християнско не виждам в постъпката на така наречения господен служител. Струва ми се, че той е започнал конфронтацията. Казвам това защото в последно време има преднамерени действия срещу всичко що не е ортодоксално особено в Бургас.Но какво ли разбирам аз...
36
0
 
0
 
! Отговори
кошница преди 15 години
В пресата имаше снимки за дарение на оборудване за операционните зали на балница"Пирогов".На всеки 15 мин. работата се прекъсва за молитви,като по часовник...Разграден двор сме,беззащитни и доверчиви...
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе който и да е израснал и отгледан в оная пустиня наречена Юта сигурно ще е емоционално увреден като тях. Религията им се основава на една книжка, написана от полуграмотен *** в дивия запад през 19-ти век. По някои признаци подозрително прилича на ислямски фундаментализъм - разрешено е един мъж да има 4 съпруги и всеки е задължен да мисионерства и да привлича нови хора в религията. Защото нови хора = нови приходи, тъй като и те както повечето сектанти събират 10% данък върху приходите на всеки член. Обикновено зарибяват хората с безплатни уроци по английски...Дошли са тук защото знаят че в тази страна православието системно е унищожавано повече от 50 години и има перспектива за набиране на нови членове. Всеки път като ми позвънят на вратата им казвам че са закъснели с около 1200 години...:)
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Oh! I az sam se sblaskvala s tezi! Mnogo sa nahalni! Da si stoiat tam po gradinkite i da si propoviadvat, ama da ne tormoziat horata po ulitsite! A, pak tova da prekasnat sluzhba veche si e poveche ot nahalno! Tova che nikoi ne gi zakacha i horata v Bg sa dosta tolerantni ne ima dava pravo da se misliat za neshto poveche ot drugite. Kakto tehnite prava se zachitat taka i te tribva da zachitat pravata na drugite. Osven tova preobladavashtata chast ot naselenieto v Bg sa vse pak pravoslavni, taka che sled kato sa doshli tuk tia umnitsi shte tribva da se saobraziavat s tova! A, ako ne im haresva da si se vrashtat v USA i da si propoviadvat kolkoto si iskat! Ama interesno zashto ne go praviat v Harlem primerno? Shtoto e iasno kakvo shte im se sluchi oshte pri parvia opit!