Караджич се криел и у нас? Несериозна новина

Журналистът от Сръбската редакция на Радио Свободна Европа Зоран Главонич в специално интервю за Dnes.bg
24 юли 2008 18:15,
20
Караджич се криел и у нас? Несериозна новина
Арестът на Караджич- новина номер 1 на Балканите. Снимка: БГНЕС

Георги Савчев, Момчил Кръстев

През последната седмица няколко новини от Сърбия предизвикаха вниманието не само на медиите в региона, но и на световните информационни агенции.

В понеделник, след дълъг период на издирване от сръбската служба за сигурност и 13 години след клането в Сребреница, полицията в Белград арестува обвинения във военни престъпления Радован Караджич. Няколко дни по-рано министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич заяви, че ще предложи на правителството да върне посланиците си в страните от ЕС, които признаха Косово (сръбският посланик в София Данило Вучетич напусна България на 23-ти март). Междувременно на 21 юли онлайн изданието на сръбския вестник Press публикува материал, в който се твърди, че Караджич се укривал и в България.

Тези горещи теми от информационния поток са поводът да потърсим за коментар Зоран Главонич- журналист от Сръбската редакция на Радио Свободна Европа. Ето какво каза той пред Dnes.bg:

Възможно ли е сръбските служби за сигурност да са знаели от дълго време за местоположението и променената самоличност на Караджич, но да е липсвала политическа воля за ареста му?

Всички коментари след арестуването на Караджич по някакъв начин навеждат на този извод. Експерти по сигурността и политически анализатори казват, че съществува такава вероятност. Щом арестът се случва няколко дни след встъпването в длъжност на новия началник на сръбската служба за сигурност и около 15 дни след встъпването в длъжност на новия премиер, това води на мисълта, че е съществувала възможност отделни части от тайните служби да са имали информация къде се намират някои от обвиняемите, които са издирвани от трибунала в Хага. И е възможно досега да не е имало политическа воля арестът да се случи.

От друга страна, арестът на Карадажич със сигурност показва желанието на новото сръбско правителство за евроинтеграция и изпълнение на всички международни задължения, които са поставени пред страната.

Според вас, възможно ли е някой в Сърбия да има политически интерес от публикуването на непотвърдени информации из пресата малко след ареста- като например съобщението в Press, че Караджич се е криел и в България?

За първи път чувам за такава информация. Аз като журналист, който следи работата на трибунала в Хага и информациите за издирваните от трибунала обвиняеми, за първи път чувам, че Караджич се е криел в България. Със сигурност разглеждам това като спекулация или несериозно твърдение. Не виждам в това сериозна новина. Мисля, че една сериозна медия не би трябвало да приема тази информация като достоверна.

Как гражданите на Сърбия реагират на новината за арестуването на Караджич?

Направих анкета на улицата за нашето радио с обикновени сърби за арестуването на Караджич. Има различни реакции. Като цяло младите хора и сърбите на средна възраст са безусловно за европейската интеграция на Сърбия, а част от старите хора имат резерви и казват, че едва ли не арестът е световен заговор или нещо подобно. Те са против арестуването на Карджич, защото смятат, че е патриот.

Според мен, мнозинството от гражданите на Сърбия са приели вестта за арестуването като добра новина, но и с изненада, защото никой не се е и надявал, че един от най-търсени хора в света ще бъде арестуван. Изненадата е и в това, че никой напоследък не настояваше толкова, че Радован Караджич се крие в Сърбия. И самата международната общност напоследък не настояваше за Караджич, винаги на първо място (сред издирваните) е бил Ратко Младич.

През март тази година, малко преди да напусне България, сръбският посланик в София заяви, че признаването на Косово от българската страна е тежък удар за двустранните българо-сръбски отношения. Преди дни Вук Йеремич обаче обяви, че Сърбия трябва да върне посланиците си в страните от ЕС. Това означава ли, че Сърбия вече приема позицията на България и евроинтеграцията е по-важна за страната от бъдещето на Косово?

Смятам, че това е много деликатна тема за сръбската дипломация. Затова нашата дипломация се опитва да действа възможно най-внимателно, за да може да запази позицията си относно Косово- че Косово е неизменна част от Сърбия, но и да покаже искреното си желание за евроинтеграция. Затова и Вук Йеремич заяви, че Сърбия връща посланиците си в страните от ЕС, които са признали Косово, но същевременно няма да върне посланиците си в страните извън ЕС, които признаха областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
stefan преди 15 години
taka utre v bg 6te napraviat darjava kakto napraviha v sarbia,za6toto ima 90% plitkoumni hora v bg.nau4ete istoriata na sarbia i sled tova govorete.ami utre niakoi moje da iska da napravi naprimer veliko tarnovo stolica na druga darjava.vie 6te se saglasite li?az ne.taka napraviha s kosovo.a radovan karadji4 e velik geroi i ne e pravil genocit v srebrenica.a po na6te tv go izkaraha drugia ***.gledaite prison break i 6te razberete za kakvo stava vapros
18
0
 
1
 
! Отговори
stefan преди 15 години
abe takiva kato vas predateli uni6tojiha na6ata darjava.koito ne znae ni6to za sarbia da ne pi6e da ne dava mnenie.tova e kraia na edna velika darjava,koiato za6titava6e svoeto.a takiva kato vas tapungeri uni6tojavat.radko mladi4 e edin velik patriot kakvito v bg niama
17
0
 
1
 
! Отговори
LOLcat преди 15 години
Да, разбирам аргумента, че Караджич бил вид патриот и затова се стигнало до убийствата.Обаче буркан мед с лъжичка отрова все си е отровен мед и трябва да се изхвърли.Сърбите трябва да спрат сами да си лепят етикета на жертви, да преглътнат малко гордост. Трябва да осъзнаят, че да живееш достойно и компромисно в 21 век е по-добре, отколкото да се биеш в гърдите и да защитаваш нацията си със средновековни аргументи и методи.През 90-те именно Сърбия попречи на мирното разпадане на изкуствената Югославия- и се стигна до чудовищния национализъм. Относно Караджич- дали си е вярвал на рейки историите? Ако да, то това показва как един интелигентен човек може да се самоубеди в много неща- от биоенергия до правилността на убийството на цивилни.Пазете се, злото е банално и е във всяко човешко сърце. Някой от вас меки кифли ще вдигне ли оръжие, за да застреля някой "***"? Знаете ли, че при масови убийства в гората при стрелба от упор ще ви опръска мозък и кръв? Не е като по филмите...А после в света ще има повече насилие и ужас, а някой ще се дърви, че били убити само някакви си "***".Докато някой ден това не се приеме за правилно поведение и някой не дойде за вас...
16
0
 
1
 
! Отговори
Дядо иван преди 15 години
Пич, телевизии се пише с и, а не с й
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
вратата на кошарата и прасетата се разбягаха. Ще заиграе пак тоягата за да ги върнем обратно. Choco бягай си в свинарника. Svaloch.
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ако прегледате сайта на английската BBC - там още през - 26 October 2007 - пише че е имало споразумение между американците - и Радован Караджич - да не бъде предаван на Хагския трибунал!Неизвестно защо обаче - американците си извъртяха г**а - отметнаха се от собствените си обещания и излъгаха......
13
0
 
1
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Един достоен човек!и него погобиха в тази подла Хага!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Майсторите на лъжата са - BTV , следвани от Канал 1 , но BTV си остава най-манипулативната телевизия със нискоинтелигентни водещи - *** като - Николай Бареков!
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да разбера - защо от 2 дена по нашите телевизий се опитват да ни пробутат измислената (неизвестно от кого) новина че Караджич бил предаден от ген. Ратко Младич?Аз следя CNN - и темата за Караджич им е любимата - но никога не чух да споменават че Младич бил предал Караджич! - То няма как и да е вярно - след като Ратко Младич не е открит и заловен още!Но - много ме дразни че нашите платени и поръчкови телевизий - лъжат и си измислят както им падне!
10
0
 
1
 
! Отговори
bez ime преди 15 години
na taq sgan tova im trebe--trqbva malko da se pro4istim-aman ot *** i turci.
9
0
 
1
 
! Отговори
Choco преди 15 години
Пичът е затрил 8 000 етнически *** като нашите *** и турци... Ние тук само плюем по тях и се оплакваме колко са мързели и как ни крадат и не правим нищо по въпроса, за да им покажем че не ни харесва да ни ***. Докато на него му е писнало да се разправя с тях и е решил проблема по-генерално, така че другите да знаят къде им е мястото.
8
0
 
1
 
! Отговори
турче преди 15 години
винаги използвам кирилицата , много е по добре от английския
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Мили ми българчета, научете се да пишете на български тоест на кирилица. Не е толкова сложно, дори инякои от тъпите ни политици го могат (по малко). Те предпочитат да вмъкват английски думи, за да покажат колко ... са прости!
6
0
 
1
 
! Отговори
osman4o-rezan4o преди 15 години
SAD ZA VSI4KI FA6ISTI I NACISTI , NI6TO HUBAVO NE GI 4AKA !
5
0
 
1
 
! Отговори
eee преди 15 години
tova ne e politi4eski portal za analizi, molq pravete novinite po-kratki che nqmam vreme da 4eta
4
0
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 15 години
Тъпоумни и (или) келешчета-ченгенца биха могли да сътворят "мъдростите" под 1 и 2.
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
аве вие сте много прости ***-*** тоя човек в сърбия трябва паметник да му направят такива хора за съжаление днес почти ги няма и тука в БЪЛГАРИЯ ни трябват такива патриоти а относно сребреница вие и представа си нямате за какво става въпрос
2
0
 
1
 
! Отговори
aksel преди 15 години
samo besilka mu tria na toya srabski ***
1
0
 
1
 
! Отговори
павката преди 15 години
Те са против арестуването на Карджич, защото смятат че е патриот.- аиде да избия 8000 човека невиини и аз да съм патриот тревва да му дадат смартна присъда, като на садам!