Спекулация или истина: Караджич се криел и у нас?

Сръбското издание Press твърди, че лидерът на босненските сърби се укривал и в България
22 юли 2008 17:35,
43
Спекулация или истина: Караджич се криел и у нас?
Радован Караджич- 12 години по-късно. Снимка: БГНЕС

Спекулации и неофициални информации

Малко, след като стана ясно, че Радован Караджич е задържан, спекулациите за живота под прикритие на лидера на босненските сърби и детайлите около арестуването му започнаха да се появяват като основни акценти в сръбските електронни медии.

Онлайн изданието Press публикува материал, в който се твърди, че Караджич се укривал и в България.

През последните 12 месеца с помощта на влиятелни приятели Радован Караджич е пребивавал, освен в Черна Гора, още и в Република Сръбска и България, твърди Press, като се позовава на „източници от сръбската полиция“.

Според изданието, Караджич е летувал с фалшив паспорт в тези държави. При задържането си Радован Караджич е имал чанта с дрехи за море, фалшиви документи, напълно променен външен вид, дълга боядисана коса и брада. Бившият лидер на босненските сърби е казал на полицаите, че отива на почивка в хърватски курорт.

Заместник-председателят на Сръбската радикална партия Томислав Николич също излезе с по-различна версия от официалните съобщения- той заяви, че бившият лидер на босненските сърби е бил арестуван в петък, 18 юли в 21.30 часа местно време в автобус на линия 73.

"Неговото арестуване е тежък ден в историята на Сърбия. Той не е военнопрестъпник. Той заслужено стана легенда и мит на сръбския народ", каза Николич по време на извънредна пресконференция.

Официалната версия на сръбските власти

Според официалната информация, Радован Караджич е живеел в Белград и е работил в частна клиника под името Драган Дабич.

Акцията по задържането е започнала в понеделник, но е била подготвяна от доста дълго време. Властите са следили група, за която се предполага, че е била в мрежата на Караджич и че по този начин е бил локализиран.

Караджич много умело е укривал самоличността си, занимавал се е с алтернативна медицина и е работил в частна поликлиника. Нито работещите в клиниката, нито наемодателите са знаели за самоличността му.

Последната му адресна регистрация е била в община Нов Белград. Той се е движил свободно в града и се е появявал на обществени места. Променил е и външния си вид-  бяла дълга коса, с дълга бяла брада, мустаци и очила.

Караджич ще бъде предаден на Международния наказателен съд в Хага веднага щом отпаднат законовите пречки за това. Това заяви прокурорът по военните престъпления на Сърбия Владамир Вукчевич.

Тази нощ Караджич беше разпитан, неговата самоличност беше потвърдена и той получи обвинителния акт на Международния наказателен съд за бивша Югославия, заяви прокурорът на пресконференция в Белград.

Арестът на Караджич- подарък за ЕС

Арестът на Радован Караджич дойде в навечерието на срещата на външните министри от Европейския съюз , които трябва да дискутират отношенията на съюза със страните от Западните Балкани. Съществуваше съвкупност от благоприятни условия. Един от елементите вероятно е скорошната промяна на ръководството на тайните служби в страната. Преди около три-четири дни начело на тайните служби застана съвсем нов човек. Това каза сръбският посланик в Белгия Радован Диклич пред RFI.

„Убеден съм, че роля изигра и политическата воля, която този път бе очевидна и то на всички нива във властта – президент, парламент, полиция. Новото сръбско правителство многократно повтори, че основен приоритет е приближаването и в крайна сметка присъединяването към ЕС. Условието бе да приключим работата си с Международния трибунал в Хага. Тоест, да арестуваме и предадем Караджич, Младич и Горан Хаджич“, каза в заключение сръбският дипломат.

12 години по-късно

Dnes.bg припомня, че Радован Караджич се укриваше от 1996 година.

 

 


 

 

Международният трибунал за военни престъпления в Хага повдигна обвинение срещу него през 1995 година за геноцид и престъпления срещу човечеството.

Клането в Сребреница, при което са избити почти 8 хиляди мюсюлмани, става синоним за най-бруталния геноцид в Европа след края на Втората световна война. Основните виновници за това са Радован Караджич и Ратко Младич.

„Всъщност, съвсем различно би трябвало да изглежда човекът, на чиято съвест лежат 8 000 избити мюсюлмани по време на войната в Босна, издавал заповедите си върху писалище - елегантно облечен, косата - изкуствено разрошена, любезен в обноските си, компетентен във всяка ситуация“, коментира DW.

Преди ареста: противоречивите информации

Никой официален представител в Сърбия не знае къде са останалите укриващите се от Хагския трибунал военнопрестъпници, заяви в неделя (20 юли) Расим Ляич, ръководител на Националния съвет на Сърбия за връзки с Трибунала за военни престъпления на ООН в интервю за агенция Танюг.

"Не твърдим, че тримата обвиняеми - Ратко Младич, Радован Караджич и Горан Хаджич не се намират в Сърбия, но не можем да кажем със 100% сигурност, че те са в страната", каза Ляич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nai-posle edin umen balgarin, bravo!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
v nas beshe az go skrih i jena mi zabegna s nego! dano ia sadiat naedno s nego!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хаага са убийци и главорези. А не хуманно правосъдие. ТЕ са Инквизицията през Средновековието. Те са Всесилния Папа. Те купуват държави с членство обезглавявайки ги от водачите им. Обезкръвявайки интелигенцията им. Закрийте главорезите от Хага! Не на псевдодемокрацията! Не на неоколониалистическата инквизиция. Down with the Haag-curt-incvisition! lONG LIVE FOR THE NEW SLAVIC UNITY! zA Sajuz na Slavjanskite Sozialisticheski Republiki!Moskva-tribunal for Wesley Clark, Madlenka Albright, Bill Clinton, Javier Solana, H. Taci, and all of the others NATOes genocide-killers of 2 000 Slavic women and children with 41 000 uranium plus and polonium-bombs 1999!
39
0
 
0
 
! Отговори
пловдивчанина преди 15 години
Евала Ви правим за коментарите !Евала !Да Ви се неначуди човек на акъла. Амин !Господ да пази България от такива като Вас !
38
0
 
0
 
! Отговори
osman4o преди 15 години
EY (KRAL li e MARKO ) NYAMA DA ME SPOMENAVASH 4E SHTE TE PORYA S RYAZANATA GAYDA!
37
0
 
0
 
! Отговори
Знаещ преди 15 години
Като чета коментарите, ми става ясно, защо България е на това дередже. Някой сравни този престъпник с Левски - че Левски се борил за свободна България и не е правил разлика между българи и бедните турци. Борил се е срещу империята за свободата на българския народи и за мирно съжителство на всички етноси!!! А всички ние сме български граждани - етнически българи, турци, ***, арменци и пр. Сега пишете по форумите, но недай Боже да стане беля - България няма да се прочисти от мюсулмани, най-много да има автономни републики. И всички ще съжаляваме за това. Но понеже сме в ЕУ се надявам да не позволят да се стига до там.. Затова да изгоним ДПС от власт, защото само ни озлобява срещу турците - това е решението. А заедно с тях и комунистите, които са по-лошо за БГ и от Доган. И да си живеем мирно и дружно и да работим за просперитета на България!!! А не някакви си плюнчовци да пишат глупости по форумите, защото няма нищо по-лошо от това да се избиваме взаимно. Лек ден и умната!
36
0
 
0
 
! Отговори
Антишовинист преди 15 години
Като го гледам на снимката и той се е нагиздил като Садам Хюсеин,и 2-мата се переха и пъчеха много,обаче сега 1-ния е на небето,а другия трепери като заек в момента.Болни хора.Накъде ли върви света?
35
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
той е Човека!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Unrete riazani maimuni!
33
0
 
0
 
! Отговори
и на него тук му аре преди 15 години
Хайде достатъчно демо.Развъждат мюсюлманите,за да могат след време да няма тук кой да им подпре портите,за да си влизат и мачкат наред.Мимолетно е щастието тук мюсюлманско-ако нас ни няма.Такава земя,на пълзящи по камъни ,никой силен не дава.
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно си прав 29 - но не го предаде сръбския народ - предадоха го тези които ги управляват сега - начело със слугата на САЩ- *** Тадич.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
plam - a rezniacite prez tova vreme sa stoiali sus skrasteni race i ne sa izbivali surbi i drugi hristiani ? Mnogo e izgodno na niakoi hora da predstaviat neshtata samo ot ednata strana - na musulmanite, a za izbitite surbi - vsichki si traiat......
30
0
 
0
 
! Отговори
plam преди 15 години
tova e masov ubiec,kato bqh maluk si spomnqm kak srubskite voinici izbivaha sichki vuv bosna i hurvatska i mi stavashe jal za tiq hora tam
29
0
 
0
 
! Отговори
Che Guevara преди 15 години
е национален герой на сръбския народ като Левски/Ботев, борец за запазването целостта на югофедерацията и човекът, оказал една от най-активните съпротиви в най-новата световна история срещу държавния тероризъм на САЩ, неоколониализма на ЕС и абсолютно чуждата на здравото национално чувство интернационална еврейска глобализация на едрия капитал.А иначе - голям срам за сърбите, че така предадоха своя национален герой!Продадоха го за членство в ЕС! Един ден те ще срамуват от постъпката на своето правителство и този ден не е далече!
28
0
 
0
 
! Отговори
Gumeshaneli преди 15 години
Ladies and Gentleman:****We GOT Him*****Da jivee BOSNIALong LIVE BOSNIA
27
0
 
0
 
! Отговори
plamen преди 15 години
Ti purvo ne si nikakuv hristianin i si nqmash ponqtie ot hristianstvo.Bog ne raboti chrez mech a chrez slovo.V bibliata pishe che koito vadi noj ot noj umira.Ti imash li pokaqnie,vzel li si vodno krushtenie,molish li se vseki den ne sus zaucheni molitvi koeto e grqh ami sus tvoi molitvi ot sruceto,kolko puti si chel noviq i stariq zavet.Znaesh li che Isus umrq za teb,na krusta na golgota i iska ti da povqrvash v nego,ako jelaesh povtarqi tazi molitva ot klipa mi kadeto sam animiran sled men: http:// .vbox7.com/play:f436a14c
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
путкалеско - да си видял да съм написал нещо за Крали Марко? Недей да си измисляш *** такъв -и вземи се скрий някъде с тъпите си исказвания!
25
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
вземи прочети историята , да видиш кой е бил Крали Марко , и после се прави на умен .Аман от *** !
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде - маймуняка даскалеску пак се появи и започна да ръси идиотщини из форума.....
23
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
като си толко голям защитник на християнската вяра , защо си загинал като васал на султана в бой срещу християнския маджарски крал , а ?И , въобще , вие защитниците на християнската вяра , които не знаете една молитва наизуст , не знаете да се кръстите даже , та вие , видяхте един *** и нагъл ,,историк" като Бож.Димитр. как прогресира с национализъм , и решихте по същия начин .Но тъй като сте много *** , не разбрахте , че с геноцид нищо не се постига . Ако ставаше - българите и арменците да сме изчезнали вече , а израелците нямаше да държат в шах така любимите ви смръдльовци с шамии . Виж , за българите може скоро да не съм прав . Ще поставим рекорд - на една земя две преобладаващи племена се затриват от тъпотия . Траките и българите ..... май.....