От Уудсток до София

Легендата на саксофона - Дейвид Санборн, който е свирил на Уудсток, сега идва у нас в рамките на Sofia Music Jam
19 авг 2008 15:15,
2
От Уудсток до София
Снимка: Вирджиния рекърдс

В рамките на осмото издание на Sofia Music Jam на 25 октомври от 20.00 часа в зала 1 на НДК ще изнесе концерт големият саксофонист Дейвид Санборн.

Музиката му, вдъхновила безброй изпълнители представлява уникална сплав от рок-енд-рол, ар-енд-би, поп и джаз.

Санборн представя модерния звук на саксофона в съвсем ново измерение и сериозно повлиява творчеството на цяло поколение музиканти.

Музикантът е роден на 30 юли 1945г. в Тампа, Флорида.

Занимава се с музика от 4-годишен, когато за първи път хваща в ръцете си саксофон. Насочва се към алт саксофон, чийто звук обожава от дете, слушайки стари джаз пиеси по радиото.

През 1967 г. един телефонен разговор със стар приятел от Сан Франциско – барабаниста Теди Стюърт - убеждава Дейвид да замине за Калифорния. Там Филип Уилсън го кани да свири с Butterfield Blues Band, с които през следващите 5 години свири на редица престижни фестивали и мероприятия, сред които и легендарния Уудсток.

След това Дейвид Санборн свири в турнето на друга голяма легенда – Стиви Уондър – и записва саксофон партиите в забележителния му албум “Talking Book”.

Междувременно е за кратко с големи имена като Ролинг Стоунс, Пол Саймън и Джеймс Тейлър, а също участва в едно турне на Дейвид Бауи и записва любимото си соло в парчето на Бауи “Young Americans”.

През 1975г. Дейвид издава първия си солов албум „Taking Off”, който регистрира забележителни продажби и е приет супер позитивно от публиката. Популярността му добива сериозни размери след следващите „Hideaway” (1980) и награденият с Грами „Voyeur” (1981).

Две години по-късно Дейвид Санборн открива артистичното си амплоа в друго изкуство – киното. Изиграва първата си роля в италианския филм "Stelle Sulla Citta", за който написва и музиката.

През 1983г. издава забележителния албум „Backstreet”, който се превръща в абсолютен хит и прокарва нови тенденции в света на съвремения джаз.

Своята втора награда Грами взима през 1986г. за албума „Double Vision”. В края на 80-те е водещ на едно от най-забележителните телевизионни музикални предавания на всички времена „Night Music”, излъчвано по NBC, в което представя биографични филми за стари джаз легенди, разговори с известни музиканти и невероятни джем сешъни с изпълнители от цял свят.

След броени дни предстои да излезе и най-новият му албум - „Here and Gone”.

Той е своеобразно пътешествие в живота на Санборн, от блус клубовете на Сейнт Луис до голямата сцена.

Музикантът умело съчетава поп и джаз в своята музика и за пореден път доказва безспорния си талант и безпогрешен музикантски усет.

В албума участват едни от най-добрите световни музиканти – Стийв Гад (барабани), Крисчън Макбрайд (бас), Ръсел Малоун (китара) и Гил Голдстийн (кийборд).

Като гост музиканти за отдените композиции се включват легенди като Ерик Клептън, тромпетистът Уолъс Рони, талантливата млада певица Джос Стоун, китаристът Антъни Уилсън и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
MI преди 15 години
Da svalim ot vlast komunistite i Dogan!