№1 по корупция сме. Нищо ново

Страната ни се е върнала на нивото от 2000-2001 г., отчита "Трансперанс интърнешънъл"
23 сеп 2008 13:27,
49
№1 по корупция сме. Нищо ново
Снимка: Dnes.bg

България е на първо място по корупция сред страните от Европейския съюз, сочи годишният индекс за възприятие на корупция на „Трансперанс интърнешънъл“.

За 2008 г. индексът за България е 3,6, което е безпрецедентно отстъпление и влошаване на антикорупционната политика на държавата, каза зам.-председателят на Управителния съвет на „Транперанс интърнешънъл“ за България Димитър Кюмюрджиев.

На практика страната ни се е върнала на нивото от 2000-2001 г., когато започнаха преговорите с Европейския съюз.

Според него вече България не е устойчиво корумпирана, а силно корумпирана страна.

През миналата година индексът за страната е бил 4,1, като според скалата на „Прозрачност без граници“ колкото резултатът е по-близо до нулата, толкова проблемите с корупцията са по-големи.

Димитър Кюмюрджиев допълни, че спадът се дължи не само на липсата на антикорупционни мерки, а и на отсъствието на политическа воля за противодействие на корупцията.

Основните проблеми са в областта на стратегическите концесионни сделки, обществените поръчки, съдебната система и злоупотребата със средства от европейските фондове, отбеляза Диана Ковачева, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ в България.

Според председателя на управителния съвет Огнян Минчев, след като България е влязла в Европейския съюз, българските институции са загубили интерес да полагат усилия за подобряване на институционалната среда. Управляващите си казаха: „вече влязохме в ЕС и ще се държим естествено“, и точно заради това „нормално държане“ индексът за страната е такъв, обясни Минчев.

Според него реакцията на българските институции след последните доклади на ЕК са преди всичко пиар, без да се предприемат съдържателни дълбочинни мерки.

Димитър Кюмюрджиев отбеляза, че Румъния, която традиционно е след нас, вече ни е изпреварила и е регистрирала развитие.

Повишен е индексът на Македония и Турция, допълни той. Според него България е провалът на Европа в областта на противодействие срещу корупцията.

Регионалният директор за Европа и централна Азия на „Прозрачност без граници“ Миклуш Маршъл отбеляза, че тази година се забелязва спад в индекса на страните с най-добри показатели, каквито са Великобритания, Норвегия, Финландия.

Според него влошаването на резултатите се дължи на факта, че обществото реагира остро на корупционните практики и не приема добре, когато органите не реагират бързо и адекватно. За 2008 г. средният индекс за възприятие на корупцията за страните от ЕС е 6,48.

На първо място по некорумпираност сред европейските държави са Дания, Швеция и Швейцария. На последните 3 места са Полша, Румъния и България.

Изследването за определяне нивата на индекса обхваща 180 държави в света.

В тази класация България се намира на 72-ро място заедно с Китай, Македония, Мексико, Перу, Суринам, Свазиленд и Тринидад и Тобаго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
vasil преди 15 години
е виновна за корупцията
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Turcite sa vinovni za korupciyata.
46
0
 
1
 
! Отговори
ggg преди 15 години
ddd
45
0
 
1
 
! Отговори
Nema takowo jivotno преди 15 години
Не, не и не, не може да бъде, виновно е световното положение, световния империализъм, западната пропаганда, които искат да унощожат и омаскарят социалистичека БГ, която беше на крачка от пропастта, НО НАПРАВИ КРАЧКА НАПРЕД......! КАКВА СТАНА ТЯ!
44
0
 
1
 
! Отговори
Мк преди 15 години
Много добър коментар. Напълно съм съгласен с теб
43
0
 
1
 
! Отговори
.korupciasadebnabg.i преди 15 години
От .korupciasadebnabg.infoКато цяло към статията, в частностотносно съдебната система...В този смисъл е подходящо всеки да си направи изводии си отговори на въпросите:Какво ще се случи в СЪДЕБНАТАни BG ВЛАСТ след този доклад???...И по-положителен ли ще е следващиятдоклад за корупцията в BG, на организацията"Трансперънси интернешънъл"???
42
0
 
1
 
! Отговори
NOTORIOUS преди 15 години
Корупцията в Русия бележи най-високото си ниво от 2000 г., обяви днес неправителствената организация Трансперънси Интернешънъл, предаде АФП. Русия се нарежда на 147 място от 180 страни в годишното проучване на организацията, което бе публикувано днес в Берлин. Индексът за възприемане на корупцията в Русия по скалата на Трансперънси Интернешънъл е 2,1 най-ниското ниво от осем години, заяви директорът на организацията за Русия Елене Панфилова на пресконференция в Москва. Ако в БГ се събере дастатъчно кадърен екип от математици и икономисти и евентуално успее да се добере до горе-долу достоверни статистически данни от 1989 год до днес и направи един сравнителен анализ на развитието на Русия и БГ ще се види, че ние следваме Москва много по-близко по редица бизнес индикатори, отколкото примерно Чехия, Полша, Унгария. такива индикатори са "индекс на икономическа свобода", "индекс на покупателна сила на брутен продукт на глава от населението", "индекс на развитието и качеството на живот" и много други, освен корупционния индекс. също така ще се види през кои точно периоди какви са били трендовете (посоката на изменение) на тези индикатори и кои са управлявали в БГ през тези години. най-омразната переспектива за всяко правителство (управляващо мнозинство) е населението да има достъп до обективен и експертен анализ на макро-индикаторите и посоката им на изменение. мисля, че ЕС трябва да засили тая дейност за вссяка една държава членка и най-важното да повиши медийното присъствие на резултатите от тези анализи, за да стигнат до възможно най-много хора. само така могат да бъдат вкарани политиците в дискусия и съответно идентифицирани тези, които имат идеи как да се подобри положението. за последното са необходими две неща, които са дефицит в БГ: относително обективни, не-жълти медии заедно с независими журналисти и съответно сравнително високо средно IQ на нацията.
41
0
 
1
 
! Отговори
brigante преди 15 години
еми да си ни дадат наградата като сме първи де:) ние за какво се трепем да сме първи па накаря без награда:)))))))
40
0
 
1
 
! Отговори
Tsvety преди 15 години
В DW news много по-жестоко и критично,но за сметка на това много точно е описана в детайли корупцията в България.Който не вярва да отиде на сайта им да го прочете.А аз се радвам защото не само аз виждам корупцията в нашата власт.Така че мили мой сънародници следващият път когато гласувате-МИСЛЕТЕ.
39
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 15 години
Всичко е лъжа и измама. Партийните послушкивци и крадци, независимо от коя партия са, нямат интерес да спре корупцията. Ако някой си мисли, че партиите в България са управляващи и "опозиция", ако някой си въобразява, че тия "политици", които плещят уж едни против други са искрени, то какъв е пълен наивник. Тук всички са едно, всички са в кюпа, само си сменят ролите, за да прикрият кражбите си. Колко са смешни и изкуствени като уж се плюят едни други. Направо мила картинка. А зад гърба на хората си делят милиони, хотели, имоти и какво ли не. А балъците да вярват на тоя или оня партиен корумпиран негодник като искат и да лапат мухите докато са живи.
38
0
 
1
 
! Отговори
..... преди 15 години
Забравих да ви кажа нещо което всички го знаят,че докато имаме такива правителства ще затъваме все повече и повече
37
0
 
1
 
! Отговори
..... преди 15 години
Тая *** горе тряя да бъде закопана жива.. не се накраднаха гадни!Ако имаме закони,който ще се изпълняват и ще има наказания за всички независимо кой си и какво си ще сме по добре... обаче крадливите *** не трябва да са горе! Нямам думи...Със сърце мога да ви кажа че се чувствам Българин само заради наща история! Тия прошляци тряя да бъдат изтребени за да се оправиме по някакъв начин!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Kolega... преди 15 години
Vie si izbrahte BOSS-ovete...shte im surbate poparata.. tova ne e moq grija veche... Nali sum si proS po vsichki posti...i sega sum si na posti(bob i leshta), tova po-princip e zashtoto sum si proS... shte mi dishate pr*dn*ta goreshta... ;))) Korupciq imalo..?! Verno...?! Shte si go premestq ot leviq v desniq.... Nqmam vreme da se zanimavam.... sega targeta mi e Efendi Bej i Bosfora...
35
0
 
1
 
! Отговори
Kolega... преди 15 години
Daj nekoj lev za benzin na ASTRATA... ;))) Zashtoto kude ste Vij, a kude sum AZ carvuli moi... ;)))
34
0
 
1
 
! Отговори
pakho преди 15 години
Алоо,тройната коалиция.***.И *** за зеле не става от вас.
33
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 15 години
Отговорете ми, кой е най-подходящ за премиер на следващото правителство: Бойко Борисов, Сергей Станишев или Иван Костов?
32
0
 
1
 
! Отговори
europe преди 15 години
Това са долни клевети от чужденците срещу нашата мила Родина (с ударение на "о") и Партията-майка. БС(К)П - Българска Социалистическа (Капиталистическа) Партия - не може да е на първо място само в ЕС, тя е на първо място по корупция във Вселената. Да живее международното, ъх-хъм, междугалактическото положение!
31
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Който не гласува е виновен, защото оставя Крадливите на власт. Който гласува за Крадливите, е или неук ***, или наплашен турчин, или изкуфял пенсионер. Убийте тумора - надделейте над хората, които не знаят, че трябва да се гласува по заслуги, а не от страх или от преданост. Помогнете да избавим България от Крадливите.
30
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
мисля че положението с корупцията ще се оправи само след въвеждане на военен режим - и промян в законодателството, хванатите да се екзекутират на място без право на обжалване и ПЛАТЕНО ИЗМЪКВАНЕ
29
0
 
1
 
! Отговори
go6o преди 15 години
haide da se ob3alojim na butilka finlandiq 4e-TIQ NAS NQMA NI OPRAVQT,A NIE TQH 6TE RA3VALIME :))