Кризата, която отбелязва края на един свят

Във водовъртежа на финансовия колапс - анализ на Даниел Верне от френското издание Le Monde
2 окт 2008 12:00,
35
Кризата, която отбелязва края на един свят
Снимка: БГНЕС

Във водовъртежа на финансовата криза критиката на дивия капитализъм и съмнението в могъществото на безпринципния пазар, които прозвучаха в речта на Никола Саркози в Тулон на 25 септември, останаха незабелязани.

"Сегашната финансова криза отбелязва края на един свят, построен в резултат на падането на Берлинската стена и края на студената война. Този свят бе създаден заради великата мечта за свобода и просперитет". Сега тази мечта е разбита, пише френският журналист Даниел Верне от френското издание Le Monde.

Саркози не го каза директно, но даде да се разбере, че тази мечта е била утопия, основана на илюзии. Илюзии на управляващото през 90-те години поколение, което беше движено от мисълта за това, че "демокрацията и пазарът ще решат всички проблеми на човечеството". И че "успехът и глобализацията ще победят бедността и войната". Тази илюзия се закрепи, когато "границите бяха отворени и милиони избягаха от нищетата", пише авторът.

Френският президент обаче е от реалистите, които никога не са вярвали в тази илюзия. Съмишлениците му винаги са смятали, че жестоката международна действителност в крайна сметка ще вземе своето.

А Саркози посочва примерите: завръщането на религиозния фундаментализъм и национализъм, дъмпинга, тероризма... А след войната между Русия и Грузия може да се добави и използването на сила за регулиране на разногласията.

Ще доведе ли започналата в САЩ финансова криза към нов подем на национализма, към нов цикъл на протекционизъм и отстъпление от досегашните позиции?, пита Le Monde.

Ако това се случи, няма да е за първи път. В края на XIX и началото на XX в. протече невиждана икономическа глобализация, която завърши със сблъсъка на водещите световни сили в Първата световна война.

Скептиците често привеждат този прецедент, за да охладят прекалените надежди.

Днешната глобализация е едновременно най-опасната и най-обещаващата.

Развитието на международното право, съществуването на световни организации, макар и несъвършени и старадащи от капризите на големите държави, ни позволяват да вярваме, че на историята не й е писано да се повтори, завършва френският журналист Даниел Верне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
4. Ама аз Ви говоря, ама Вие не слушате и както е казано едно си баба знае, едно си бае. Аз примерно посочвам западни източници, но в руски превод, за да бъдат достъпни за павече хора, а Вие не сте си направили труда да ги отворите. Ама там ги и *** и в оригинал, и на много езици - ПОЛЗВАЙТЕ ги на тях, след като имате алергия към руския. Ама какво ще ги ползвате, Вие си знаете всичко /или както пише Достоевски за руския школник - ако днес му дадете картата на Вселената, за която нищо не е чувал, утре ще Ви я върне коригирана/. Има и добри руски сайтове за парите, примерно на Игор Аверин, като искате да имате обективно мнение прочетете всичко за парите, даже и идеолога на националсоциализма Готфрид Федер и тогава говорете... само че тогава ще трябва да се съгласявате с такива като мене, защото в целия спектър мненията в основата си съвпадат.5. Завършвайки, повтарям - аз съм николапетковист, чен и най-вече христианин и ако се съмнявате вземайте пълномощното и вървете да четете в архивите на ДС.
33
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Общо взето не си струва да се обръща внимание на такива като Вас - както казваха навремето хамалите то да е х.й да му го набиеш, ама то акъл - не става. Защото Вие сте си чиста проба юдаизирано диване в някаква объркана смесица от комунизъм, ционизъм и фарисейски талмудизъм. Казвам това като оценка на мненията Ви по форумите, а иначе в действителност какъв сте и какъв сте бил немога да кажа - за разлика от Вас за мен истината е над всичко след мъдростта. И тъй като сте чели написаното от мен както дявола Евангелието, да Ви припомня правилото на Оукли - данните не са фафакти, фактите не са информация, информацията не е знание, знанието не е истина, истината не е мъдрост, а решения и действия /както е Вашия случай/ не струват и обикновенно наливат масло в огъня на злото. Албер Камю през 1958 година още написа, че вече не водим диалог - аз мисля така, какво е Вашето мнение, а заменихме диалога с комюникето - истината се състои в това и това /както правите Вие/, може да не е така, може да не сте съгласен, но ако трябва полицията ще дойде след време и ще Ви докаже, че е така /да чакам ли полиция от Вас?/. И въпреки желанието ми, Вие ще останете да си витаете в облаците на глупостта, въобразявайки си, че сте стигнали небето на истината. Все пак ето Ви и конкретни отговори - истини:1. Наистина съм репресиран николапетковист от репресирано семейство, при това несътрудничили по никакъв начин на комунистите - нито приди, нито сега. Казвал съм и пак повтарям - който желае плаща си нотариално завереното пълномощно и отива да чете за мен и семейството ми в архивите на ДС - това закона го допуска. Да, и очевидно съм по-възрастен от Вас, но това са подробности.2. За това кой обеси Никола Петков, кой ни преследваще и репресираше /но и ние действахме малко или много - ако се позанимаете с нашата съпротива срещу комунизма обективно, ще се учудите какво е правено у нас, но за това се мълчи.../ не ми говорете - аз го знам не само от нечии приказки, а от личен опит.3. Наистина съм антисъветски, а не антируски. Това е дълго за обяснение - трябва да се започне с Велика България, която е в основата на създаването на Русия и е структурирала пространството между Алпите и Урал подобно /всъщност по-добре/ на викингите от Алпите до Британия, мине се през това, че Ботев е свързан с руските революционери въпреки думите му, че панславизма е по-опасен за нас от турското /макар че панславизма не само руско явление/ и се стигве до това, че руснаците са най потърпевши от кумунизма, който им е натресен насила. И най-вече - въпреки лутането си и грешките си, Русия трябва да се стимулира да продължи христианизирането си и движението смислено развитие. Запознайте се с действията на РПЦ, проучете как управляващата партия базира идеологията си върху Солженицин и ще разберете какво имам предвид. Пак в тази връзка - Сталин и Берия са грузинци, а през 1918 г. от 386 комисари само 13 са етнически руснаци и около 370 евреи, и т.н....4. Ама аз Ви говоря, ама Вие не слушате и както е
32
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Доньо,искам да се концентрираш и добре да си спомниш думата ида кажеш истината - тебе комунистите репресираха ли те или телансираха ?Говориш по форумите,че си репресиран никола-петковист и би трябвало добре да ти е известно кой е моралният- истинският убиец на Никола Петков и кой разтури опозицията в България след 1944 год.Истинските убийци са твоите руски приятели,които непрекъснато защитаваш и цитираш,а в частност Сталин и Берия.След като мазохизма е твоя отличителна черта и не си разбралза тоталното медийно затъмнение в Русия имаш наглостта да цитираш някакви руски пропагандни недоносчета като:"Деньги-пирамида долгов" и "Хочу весь мир и ещо 5 %".Доньо,ти си любопитно момче,но те съветвам да черпиш информация от различни независими източници,на които да имаш пълно доверие.И от руските медии може да се научи многоно просто голяма част от информацията трябва да я обръщаш обратно,както казваше Георги Савчев от Днес бг.Дерзай,а това за никола-петковистите по добре го забрави - не можеш да ни заблудиш...
31
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Истината не се отстоява и доброто не се прави за ради награди, дори и Гобелови. А и какво е нобеловата награда? - някакъв си милион девалвирали долара. Та такива пари у нас са направили ред третокласни комунистически мижитурки през прехода.Но сериозно. Дал съм две препратни за начало - гледайте филмчето и прочетете текста. След това продължете - има предостатъчно информация в интернет и за същността на дълговата парична система, и за различните парични системи в човешката история и конкретни варианти за ефективни парични системи, някои от които са били доказани и на практика. Ами прочетете дори за "зелените гръбчета" на Линкълн, последния американски президент, справил се с дълговата парична система и платил за това с живота си. Прочетете в интернет и Силвио Зеелер, и Маргрид Кеннеди, та дори и инж. Готфрид Федер, след лекция на когото Хитле разбира, че има икономическо спасение на опустушена германия и основния му елемент е финансовата система /оставяме настрана идеологията и греховете на Третия Райх, тук става дума за неговата финансова и научнотехническа ефективност/. Дори в днешния свят има малки локални ефективни парични системи. Така че вместо да ми давате *** ехидни безсмислени безперспективни съвети, отделете няколко часа да прочете това - онова по темата в интернет и ще разберете колко гадни и безперспективни са нещата с настоящата дългова парична система и колко елементарни ефективни елегантни решения има. И не само на теория, а и на практика. Та самите САЩ са пример за това - цялата им история от революцията до сега е илюстрация на борбата им против дълговата парична система. Фактически за излизането от нея е революцията им преди повече от 200 години, след това са правени 7 безуспешни опита за налагането им на тази система, последния1 започнал 1913 г. е последния най-успешен, но и цената за него ще бъде най-тежка.Така че приятно четене и мислене.
30
0
 
0
 
! Отговори
ЛОГОСА преди 15 години
Този журналист от в-к,,Свят" е прав ,,Този свят бе създаден заради великата мечта за свобода и просперитет". Сега тази мечта е разбита, пише френският журналист Даниел Верне от френското издание Le Monde." само че това твърдение не се отнася за идиотската им Демокрация , чиито конци се дърпат от Цион, а за светът на Биологичният човек който наистина е създаден с цел да бъде постигната СВОБОДА и Просперитет за ВСЯКО СЕМЕЙСТВО.Невъзможно е обаче един свят който все повече се превръща в Свят на Тоталния контрол на едно управляващо МАЛЦИНСТВО над нас ГОИТЕ да Оцелее - Гледайте онази Фантасмагория - филма Матрицата и ако можете да схванете скритата под повърхността структура на филма / епистемата / ще разберете какво имам впредвид. Така или иначе Светът на Свободата и Просперитета на Всяко семейство вече е построен и вървим с Бързи стъпки, но без да бързаме към реализирането му във Физическата действителност. Трябва да сте чували израза : Каквото горе ,това и долу - Е, Горе този свят вече го има ,сега тече осъществяването му долу в сферата на ниските понякога наричани груби честоти на материята. Друг е въпроса колко кръв ще бъде пролята по волята на ЦИОН за да бъде унищожен създаденият от тях Демократичен строй и се реализира ,,УТОПИЯТА" наречена КОМУНИЗЪМ. Това не е НАШ на Управляваните от Цион ГОИ проблем. Той си е техен и те си носят отговорността за очакваните около 1.5 Милиарда жертви от Третата Световна война към този момент. Ако продължат съпротивата до след Димитровден /26.10.2008 / вече ще броим не жертвите ,а оцелелите които грубо казано ще са малко над 440 Милиона ,число достатъчно за да не влезе нашата цивилизация условно наречена ,,Цивилизация на мустангите" заради издадените по напред горни зъби като при тези Свободно живеещи в Амерканските прерии коне в ,,Червената книга " на изчезващите видове биологични същества. VENCEREMOS - BANDERA ROSA LA TRIUMFERA !!! - ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ ЩЕ ПОБЕДИ !!! - Това горенаписаното, няма СИЛА която да може да го промени.Часът на Ядрения удар е 6ч 45мин ЕЕТ - Датата не знам.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
но световният феодализъм е от доста време факт. Демокрацията умря в своята родина заедно със смъртта на Кенеди, но този процес е започнал много по-отдавна. Глобализацията, която толкова втълпяват, че била неизбежна е един пъклен план, включващ чиповете и много повече. Един от ефектите е т.н. "тероризъм" - враг без лице, и до голяма степен несъществуващ. Но страхът, който се насажда у гоите е способен да прокара необходимите закони. Например вече и в Америка, а и у нас полицията може да нахлува у домовете на хората, без прокурорска заповед, по всяко време "ако се съмнява", че вие може да сте терорист. С такъв "закон" е създаден щатския Department of Homeland Security, чието мото парадоксално е "Preserving our Freedoms"... А ние си имаме ДАНС, чипове по новите документи и у новите кредитни и дебитни карти. "За по-голяма сигурност". Наглостта стигна дотам, че задължиха всеки гражданин да има банкова сметка (за болничните), което предполага и издаване на карта (кредитна или дебитна). От своя страна това предполага и без това малкото пари на гражданите да стоят колкото се може повече в банките. И така банките доволни, трупат лихви, вземат такси и дебелеят, а народа още по-беден, но модерен по американски!!! Само за сведение SGExpressbank плющи гражданите за такси и на таксите таксички за една дебитна Мастеркард над 50-60 лева годишно. На Visa таксите са по-големи. В тези пари не са включени таксите за теглене от чужди банки. И това срещу "услугата" вашите пари да са на разположение на банката... Това е финансовата система, която в момента рухва...В миналото нашите деди са правили революции и възстания заради непосилният им данък "Десятък" от 10%. А сега ние "демократично живеещите" плащаме само ДДС от 20%.Ако ще да караме каруци и да си светим с восък, аз съм ЗА рухването на тази система!
28
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Има много просто обяснение за качването на долара - има временно търсене на много долари. Банките затварят /фалират/, заеми не се отпускат - няма кеш, а желанието на пазара е да превърне акциите в пари заради главоломното им падане. Връщайки се към парична форма стойността, която е била заложена в губещи акции връща част от силата си, защото зад парите стои много повече от борсови операции - например ядрения арсенал на САЩ. Да ви е правило впечатление, че преди всяка война, водена от САЩ долара се вдига, дори и при последната в Грузия пак беше така. Моделът на паразитизъм чрез живот на заем, ползван последните 20 г от САЩ просто умира. Телевизорите им произведени в Китай и Япония, колите им проектирани в Европа и Япония, откритията им направени от чужденци, софтуера им от източна Европа. Совалката им се разпадна, та руснаци трябваше да обслужват международната станция. Това е логичното развитие... Логично е и долара да падне. Ама светът прилича на игра на топчета със заложени стотинки, ако голямото момче спечели си взима стотинките, ако малкото момче спечели, получава два шамара и се оттегля ревешката. Това е светът, в който живеем. Така, че по-скоро светът ще направи всичко възможно, за да не се стига до фатални последици и ще плати за американския паразитизъм. Дано това наистина не прерастне в някакъв световен феодализъм, където върхушката ще си разпредели света, а раята ще бъде маркирана с чип и системно контролирана, за да е по-ефективна в създаването на блага за върхушката. Май натам върви света, а Саркози е евреин и предишната му жена също.
27
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Много си наблюдателен но за да разбереш по -добре обърни словореда! Евтин долар-скъп петрол! Скъп долар-евтин петрол! Евтин долар-скъпи акции! Скъп долар-евтини акции! Как ти звучи сега? Това показва, че долара все още не е хартия! Все още има активи зад него! Точно затова спасителните планове не са безопасни! Не може да се печатат така безнаказано реални пари! Те все още са банкНОТИ! Иначе ще стане голямото СГРОМОЛЯСВАНЕ! Още обаче не е станало и да се надяваме да се избегне, че тогава дупе да ни яко на ВСИЧКИ!
26
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Златния резерв влиза във валутния и също е на запад...ако "опапат" валутния, чрез банкови машинации, значи отива си и валутния и все повече си мисля че това вече е факт, защото дори журналистите не смеят да попитат - какво става с...
25
0
 
0
 
! Отговори
shoshko преди 15 години
Сега американците като станаха социалисти... ние какво?... още не сме завършили прехода от бандитизъм към капитализъм и май пак обратно към социализъм... или нещо такова. Топлофикациите ги окрадоха, пращат фалшиви сметки дето хората не плащат поради липса на доверие а пък и немогат... и кво, национализация?
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
по скоро питайте какво стана със златния резерв
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нашият валутен резерв е в рьцете на евреите. управителят на булбанк си е сьщият евреин,който назначиха преди 2 години. и това е доста обезпокоително. евреите са най-големите ни врагове, и тенденциозно участвуват в унищожаването ни по всякакви начини. ще усьмнеме един ден в дьржавен банкрут след което ще бьдеме ужким спасени от евреите които всьщност ще докарат този банкрут...и тогава ще започне нашето робство. евреите трябва да бьдат дьржани настрана от бьлгария. оправяйте се както можете.
22
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Все ми си иска да попитам, но няма кого - какво става с валутния ни резерв, който бил в чужди банки...Дали вече не отиде да потушава Американската криза...?
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
19, опитват се да баласнират, толкова е лесно да излязат от кризата само за 1 седмица, че направо е детска игра. на мене ми се струва невероятно че аз сьм еднинственният който знае как. не е вьзможно. както и да е . аз няма да ги светна , че ме дразнат от известно време, пьк и разбиха сьрбите и оставиха едан нация на произвола на сьдбата, писна ми от техните двойни стандарти.A ЗАЩО И ДА ГИ СВЕТКАМ ? ДА НЕ МИ ПЛАЩАТ СЛУЧАЙНО. АЗ ДОСТАТЬЧНО безплатно работя за Бьлгария от доста време.всички се вьзползват от сьветите ми, но никой не се сеща че за да живееме имаме нужда от пари, така че има си хора назначени на заплати...да си се сьветват. мене не ме интересува.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
номер 4 ти къртиш мивките с твоята простотия
19
0
 
0
 
! Отговори
Bedstvie преди 15 години
Пичове, не знам дали съм прав, ама ми се върти в главата:скъп петрол - евтин доларпетрола поевтинява - долара поскъпваскъпи акции - евтин доларсрив на акциите - поскъпване на долараМай някой (то се знае кой!) се опитва да балансира!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
14,банкноти без покритие. Те американците винаги са ни вьртяли както си искат и това което ме дразни че парадират с тези Евреи и колко са силни.Аз сьм излючително голям фен на Американците но те се уляха и ще батисат света, ще доведат големи войни,страшни кризи и фактическият край на Света. не трябва да го допускаме.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
15, признавам те за много умен. това е единственният спасителен план за Американците.
16
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Абре Доню, ти дето си толкова вещ и от всичко разбираш! Що не вземеш да опишеш, как точно трябва да се промени финансовата система? Губиш поне Нобелова награда бе момче!
15
0
 
0
 
! Отговори
IND преди 15 години
14. колкото и да извадят е все тая защото това няма да са реални пари а ще трявба да ги напечатат допълнително. Колкото повече толкова по-зле...

Спонсорирани публикации