“Дзифт” с голямата награда на фестивала “Златна роза”

Общо шест дебюта участваха в 28-ото издание на най-стария кинофорум за игрално кино у нас
10 окт 2008 11:06, Петя Славова
2
“Дзифт” с голямата награда на фестивала “Златна роза”
Снимка: ziftthemovie.com

Преди няколко дни за 28-и път бе закрит най-старият фестивал на българския игрален филм - “Златна роза”.

Фестивалът е преживявал и доста трудни издания. Тази година със сигурност бе една от успешните му прояви.

Ясен е безспорният фаворит. Дебютът на Явор Гърдев - “Дзифт”, който получи Голямата награда и извънредната награда на журито за монтаж.

Емил Христов получи отличие за операторско майсторство за участието му в “Дзифт”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (р. Стефан Командарев) и“Шивачки” (р. Людмил Тодоров).

Наградата за мъжка роля също отиде при “Дзифт”. Тя бе присъдена на варненския актьор Михаил Мутафов, който играе затворника Ванвурст Окото.

Филмът попадна сред най-добрите и при отличията, връчвани от критиката и “Ню Бояна Филм” – за продуцентите.

Специалната награда на фестивала, присъдена от журито, се даде на “Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” по сценарий и режисура на Светослав Овчаров. Той спечели и приза за най-добра режисура.
Като най-добра сред актрисите бе оценена Ернестина Шинова за ролите й в “Хиндемит”. (р. Андрей Слабаков).

Отличието за млада актриса на името на Невена Коканова бе поделено между Александра Сърчаджиева, Елен Колева и Виолета Марковска за ролите им в “Шивачки”.

Призът за млад актьор на името на Апостол Карамитев пък взема Пенко Господинов за ролите му във “Военен кореспондент” и “План за отмъщение”.

Наградата за дебют на името на Въло Радев се присъди на “План за отмъщение” с младия режисьор Константин Буров, който бе отличен и от Съюза на българските филмови дейци.

Наградата за сценарий на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радиосценаристи бе присъдена на Стефан Командарев, Душина Милич, Илия Троянов и Юрий Дачев за филма “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Още един награден режисьор стана Зорница София, която получи отличие от Асоциацията на хабилитираните преподаватели в “Екранни изкуства” за “Академика 21”.

Още един дебют бе отличен на “Златна роза”. Това е “Футболни Хамелеони” на Стойко Шишков, който бе признат от варненския Олимпийски клуб и Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ “Св. Климент Охридски”.

Общо шест бяха дебютиращите режисьори в пълнометражното кино за 28-ото издание на форума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Gretel преди 15 години
Фестивалът беше закрит вчера, а не преди няколко дни.