Газ няма. А сега накъде?*

Топлофикации в страната намаляват доставките на топлинна енергия, предприятия хлопват кепенци, Булгаргаз и правителство в цайтнот
6 яну 2009 13:22,
206
Газ няма. А сега накъде?*
Снимка: БГНЕС

София

В 12,38 ч. е спряно газоподаването към метанстанцията на "Столичен автотранспорт", съобщи изпълнителният директор на дружеството Асен Добранов.

От този момент автобусите на дружеството, които работят с природен газ, преминават на алтернативен вид гориво.

Деветте автобуса, които обслужват линия номер 9, ще бъдат спрени до преодоляване на кризата.

Останалите 60 автобуса, оборудвани с уредби за работа с природен газ, ще преминат на работа с дизелово гориво, допълни той.

Заради кризата с газа масово се запечатват метанстанциите в София и страната, алармираха от Браншовата камара на таксиметровите шофьори.

Половината от такситата в столицата, а и в страната карат на метан и е възможно да спрат да работят.

-----

В министерството на образованието и науката е създаден Кризисен щаб, който ще събира информация за отоплението във всички учебни заведения, които са на подчинение на просветното ведомство.

Обмисля се пренасочване на ученици от училища, които е възможно да останат без парно, към други училища, които се отопляват на алтернативно гориво.

"Овергаз"

В момента "Овергаз" изпълнява разпореждането на оператора на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" ЕАД, и временно ограничава подаването на синьо гориво.

Дружеството осигурява с гориво потребителите си по категории – първо се захранват здравните заведения, детските градини, училищата и заведенията за социални услуги, както битовите клиенти, а последно – промишлените предприятия.

Компанията съветва гражданите когато не са вкъщи, да намаляват отоплението.

Ако се наложи спиране на газа, за което ще бъдат информирани навреме, да подсигурят инсталациите си срещу измръзване.

Кризата в топлофикациите

София

"Топлофикация София" АД намалява топлоподаването на стопанските потребители, включени към самостоятелни абонатни станции.

Парното за детски градини, училища, болници и социални заведения ще бъде запазено. 

Дружеството съобщава, че ще намали параметрите на топлоподаването и на битовите потребители в София.

Пловдив

"ЕВН България Топлофикация ЕАД" намали подаването на топлинна енергия за клиентите си в Пловдив заради спрените доставки на газ.

Всички абонатни станции на домакинствата ще бъдат настроени така, че температурата в помещенията да бъде намалена с около 20%.

Снабдяването на училища, детски градини и болници с топлинна енергия се запазва в обичайните количества.

Дружеството прекратява снабдяването на индустриалните клиенти с пара.

Пазарджик


Училищата и детските градини в Пазарджик ще бъдат разпуснати в принудителна ваканция, ако не бъде възстановено подаването на газ, съобщи кметът на града Тодор Попов.

Критична е ситуацията в по-голяма част от обществените сгради в града, тъй като в тях няма алтернативи източници на топлоенергия.

Плевен

И "Топлофикация-Плевен” намали топлоподаването заради спирането на природния газ.

В 6 часа тази сутрин дружеството беше принудено да спре част от мощностите си.

Броят на промишлените абонати на “Топлофикация Плевен” е 15, на стопанските – 1384, на битовите – 28 158.

Враца

С около 25 на сто по-малко природен газ ще използва местната топлофикация, съобщиха от дружеството.

Засега няма опасност от спиране на производствените мощности за топлинна енергия, което да доведе до спиране на парното отопление във Враца.

Абонатите в града са над 12 хиляди, сред които почти всички учебни, детски и здравни заведения.

Шумен

"Топлофикация - Шумен"  няма да спре, но ограничава доставките за промишлените предприятия.

Най-големите консуматори на газ в региона са предприятието за обработка на алуминий "Алкомет", заводът за стъкло "Китка" в Нови пазар и "Топлофикация", която обслужва над 7000 битови абонати.

Стара Загора

Над 2300 домакинства и 340 фирми и обществени сгради, училища и детски градини в Стара Загора ползват синьо гориво и сега са принудени да търсят алтернативни източници за отопление.

Стара Загора е на второ място в страната по дължина на газоразпределителната мрежа, която достига 125 км.

Най-голям консуматор на природен газ е пивоварна "Загорка", с над 6 млн. куб.м. годишен разход.

Варна

ТЕЦ–Варна в момента разполага със 700 000 тона въглища, което може да задоволи нуждите й за около 4-5 месеца, съобщиха от дружеството.

Оттам казаха още, че вече има сключени договори с фирмите доставчици на въглища и на този етап кризата няма да се отрази негативно на ТЕЦ-а.

Днес следобед трябва да бъде спряно газоподаването към варненските болници “Св. Анна” и “Св. Марина”, съобщи заместник-директорът на бившата Окръжна болница във Варна д-р Асен Станчев.

Той увери, че ръководството на лечебницата няма да позволи болните да останат на студено. В сградите на здравното заведение са запазени старите уредби за отопление на мазут.

Велико Търново

Топлофикационното дружество във Велико Търново пусна в пробна експлоатация алтернативни горива след спирането на доставките на природен газ от Русия.

За първи път като алтернативно гориво в паровата централа ще се експериментира използването на биомаса от дървесен чипс.

Казанлък

Топлофикацията в града обяви, че е готова да премине на работа с мазут.

Абонати на дружеството са общински фирми, местната болница, училища, детски градини.

Парно ползват близо 150 семейства.

... и в предприятията

"Неохим"

Едно от най-големите предприятия за органична химия и минерални торове спира производствените си мощности.

Причината е в спряното подаване на природен газ от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Взети са всички мерки за безопасно спиране на инсталациите и предотвратяването на евентуална крупна производствена авария, отбелязват от "Неохим".

"Кремиковци"

От 11 часа днес подаването на природен газ в "Кремиковци" вече е под 15 000 кубически метра на час, което е критичният минимум за комбината.

В момента се поддържа само коксохимическото производство и топлоелектрическата централа към комбината.

Ако се наложи допълнително намаляване на количествата природен газ до 12 000 - 10 000 кубически метра на час, ще възникнат рискови ситуации за съоръженията, защото някои от тях могат да замръзнат
Засега няма опасност от аварии в комбината.

"Радомир метал индъстрийз"

Най-голямото промишлено предприятие в Радомир също спира работа

Заводът ползва по 30 000 - 40 000 куб.м дневно синьо гориво, а съоръженията му не са пригодени за алтернативно гориво.

Газ потребява и второто по големина предприятие в община Радомир - "Бесттехника-Тежко машиностроене".

"Девня цимент"

"Предприятието използва минимални количества природен газ за подгряване на петкокс и при евентуално спиране на горивото мислим за алтернатива", коментира говорителят на предприятието Валентина Грозданова.

Според нея като алтернативно гориво могат да бъдат използвани въглища, както и мазутната инсталация, която е спряна преди няколко години.

По думите й заводът използва природен газ и за отопление на административната сграда, но там винаги има алтернативно решение.

Тя бе категорична, че няма рискове за производството на "Девня цимент".

И всичко това само за няколко часа - от 3,30 ч. в ранната утрин на 6 януари, когато подаването на газ към България бе спряно напълно.

Досега стана ясно, че никой не ни е предупредил за решението Балканите да останат без основния си енергиен източник, нужен за работата на хиляди предприятия с хиляди работни места.

Правителството бистри, президентът също умува над ситуацията.

Станишев призова за ограничаване на консумацията, докато Първанов директно призова за пускането на 3-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

*Информацията е актуална към 15,00 часа

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
0
 
! Отговори
анархо-монархист преди 15 години
Втасахме я!Да видим сега кви са ги надробили - Ременчо и Сергейчо подкрепяни от Гоце Трипера - какъв договор са сключили с Кремъл!Обикновено, когато едната страна не изпълнява поетите задължения - възстановявява щетите и равенството! Или нашите кремълски еничари ги е било страх да искат такава клауза в Договора .Станишев да не се прави на улав - да излезе и да говори или дапубликува договора - стига са го крили - там процентите комисиона не се отбелязват.ВИНОВНИ ЗА НАС СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ОСИГУРЯВАТ ГАЗТА СЪГЛАСНО ДОГОВОРА - НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО И РУСИЯ.ЗА НАШИТЕ - НЯМА ОПРАВДАНИЕ! РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА АБДАЛИ, КОЛКОТО СИ ИСКАТ - ЦЕНАТА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ НА ЛЕТНИТЕ СТОЙНОСТТИ. УМРЯ МАРКО!Освен всичко друго - миналата година бяхме пред подобна криза - нашите управляващи трябваше да имат готовност за подобен развой.Абе, знам си аз - човек дето няма семейство, къща и деца - неможе да нарежда свястно нещата в държавен мащаб!супата - сами си ги избрахте!НА 14 ЯНУАРИ ДА ГИ ПОЧЕРПИМ С КОКТЕЙЛ - ама "***"!
204
0
 
0
 
! Отговори
evtnjos преди 15 години
продавам фтино газови котлониззззззззззззззз
203
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна не пускаше през нейна територия превоз на уран за Козлодуй с някакви смехотворни мотиви.Спомняте ли си за това? Българи! Украйнското правителство е виновно застуда във вашите апартаменти!
202
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Европа си е наред, България е от Азия.
201
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
напълно си го заслужаваме всичко което ни се случва в тази "държава" защото сме свикнали да търпим...очедушието ще ни погуби,ако не се чувствате роби то на 14.01.2009г. нека да покажеме какво искаме и можем!!!!!!!!!
200
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
трябва да измисли ответни мерки. ако не сега, то поне за в бъдеще
199
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
sega akto se razbere che tam tam ima gaz za 4 zapalki i che komunista i turchina sa go prodali .................she stane pukoteviza ............che ima pak vlizane v parlamento no tozi pyt se nadiavam da ima pone 4 ubiti deputati..............bylgarina tyrpi no ako pochne she ima mnogo kryv
198
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
за тази ситуация голяма вина има нашето правителство.постоянно се споменава в медиите че в чирен има 570 млн куб газ,а българия и трябват 12-13 млн куб газ за нормална работа на всичко-значи месец и половина трябва да черпим газ оттам а те ни казват 5 дена!!!!!!явно газа там е почти изчерпан-от кой , защо???
197
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
СПОКО ВЕ,ТЯ ЗИМАТА КОЛКО Е ТАМ,КЪМ 2-3 МЕСЕЦА,ВСЕ ЩЕ ИЗКАРАМЕ ДО ПРОЛЕТТА,А ПОСЛЕ ЩЕ МУ МИСЛИМ КОЙ ДА ТРЕПЕМ
196
0
 
0
 
! Отговори
фантом преди 15 години
Никакъв трети блок на АЕЦ. Сакън да не се разсърдят от EU-ропа.За да се харесат на фермерите си , и да не ги замярат с домати,EURO-господарите ни накараха да си затрием селското стопанство, и вместо да изнасяме стока, сега им купуваме ябълките и патладжана. А ,за да са още по-доволни EURO-фермерите,сега им пращаме роби с висше образование, да им прибират реколтата. Да не си цапат ръцете.И да се изживяват като робовладелци.
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
часната фирма на " Първанов ...От: Анонимен! * Спазвай правилото : - Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от Украйна отвред ! Как ще коментирате изявлението на президента Георги Първанов за пускане на един от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"? - Президентът Първанов ми е ясен. Той от сутрин до вече се събужда само с една идея - как да осигури допълнителни печалби на групата олигарси около него. Нека Първанов днес като се събуди да мисли за българския народ, а не за г-н Богомил Манчев. Това е единственият ми коментар. - А смятате ли всъщност, че повторно пускане на блок от АЕЦ "Козлодуй" е възможно? - НЕ, нито смятам, че е възможно, нито смятам, че е правилно. Но Първанов най-сетне трябва да се досети, че е президент на България, а не шеф на борда на директорите на фирма "Рискинженеринг" АД или на подобните такива, които оперират в енергийния сектор.
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
агент доносник " Гоце " Първанов ,да не ни праща да се караме с EU за АЕЦа, и да ни настройва с/у Европейците, а да каже за Русия защо ни рекетират и колко $$$ дойдоха в джобовете им и в черната каса на комунистите от БСП ?!
193
0
 
0
 
! Отговори
Няма значение преди 15 години
Има климатик за отопление и бойлер за топла вода,който разчита на въпросната газ да си търси алтернатива.
192
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
ареее на *** *** и за крадливите украинци им е виновно правителството, президента, парламенна, комунистите и въобще.....а бре, момчета, вие у ред ли сте?
191
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Когато разсекретят договорите с Газпром, подписани от червените синчета и внучета, тогава ще настане голямата патаклама... Има да плачааат, ама Бог високо, а Цар Путин далеко...
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бре, кой ли ще да е бил този някой, дето ни развали рахатлъка? Дали не са били гнилите капиталисти, дето Партията щеше да ни пази от тях, па накрая самите партийци се обърнаха на капиталисти, бе да пукнат една пушка насреща... Язък, че бабите и дядовците ни бачкаха толкова години да хранят Политбюро и семействата им... Ха сега ние пък да храним внучетата на Политбюро, че белким ни управляват по-добре,а?
189
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия трябва да плати обезщетение на Б-я и Бойко го каза. Чух по радиото, но няма защото миналата година Овчаров е подписал договор с Газпром в който няма такава клауза. В предишният договор който е бил сключен от Евгени Бакърджиев е имало такава клауза, много евтин газ и е бил до 2011, но предателите се подали на искането на Газпром за нов договор.
188
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Боже какво изкаразване на един дърт комунист
187
0
 
0
 
! Отговори
Бай ИВАН преди 15 години
Не се косете граждани. Някой реши на 10.10.89- та и заповяда да ни бъде съсипана държавата. Просто, социализма безкрайно ни разглези и ни скроиха шапка. НА НЯКОГО НЕ МУ ХАРЕСА, ЧЕ БЯХМЕ НА ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ. Това е истината няма какво да се дърлите.Да си пускаме блоковете и да си .....м..м... та европейците и техните приятели.
186
0
 
0
 
! Отговори
Петко Тодоров преди 15 години
Странно защо никаде в пресата не се писа за това как и защо се подписа договорът за работа на ишлеме между Кремиковци и прославутите ДАМБОВЦИ (братя Стоянови). Може би отговорът се крие зад "закрилниците" на братята Стоянови, които "работят" с Кремиковци от дълги години, но продажните драскачи не са написали и ред за това. Безбройните им, разноименни фирми, дължат на Кремиковци милиони, но въпреки това, широкоплещите младежи остават "най-добри приятели на мениджмънта". Каква мистерия...