Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко

Руският премиер е обявил, че Украйна отказва предложенията на Москва
6 яну 2009 16:55,
119
Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Сергей Станишев е разговарял за газовата криза с руския премиер Владимир Путин, с вицепремиера на Украйна и с ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер. 

"Г-н Путин ме информира подробно за предложенията на Русия към Украйна.

Предложението на Русия е Украйна да плаща по 250 долара за 1000 кубически метра и това е значително по-ниско от други договори на Русия", каза Станишев.

Премиерът информира още, че Владимир Путин е обявил, че Украйна е отказала тези условия.

"Украйна иска посредник в преговорите, а Русия не желае такива.

Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница.

Поисках и разговор с председателя на Еврокомисията", каза още Станишев.

Председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер е информирал Станишев по телефона, че Украйна напълно е прекъснала транзита по балканското направление и ситуацията е критична.

Отклоняват газ с всеки изминал ден във все по-големи обеми.„Газпром” е готов във всяка минута да възобнови преговорите с Киев, но от тях няма никакъв отговор, не е ясно с какво се занимават, посочил Милер.

Той уверил Станишев, че „Газпром” максимално увеличава в момента обемите подаван газ за европейските потребители, но за съжаление те не могат да достигнат до тях.

Сергей Станишев е провел телефонен разговор с Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави, упълномощен от министър-председателя Юлия Тимошенко да коментира темата.

Според него Украйна стриктно изпълнява задълженията си за транзитиране на природен газ, но през нощта, според украинската страна, Русия е прекратила радикално доставките на руско-украинската граница.

От вчерашния обем от около 300 млн. куб. м газ, в момента се доставяли едва 70 млн. куб. м.

По-късно във вторник от прессекретариата на българския президент съобщиха, че Георги Първанов е провел телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко.

Българският държавен глава е поставил въпроса, че ако за редица европейски страни подаването на газ от територията на Украйна е намалено, то за България и съседните й държави е изцяло преустановено.

Президентът на Украйна е информирал Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.

По време на разговора двамата държавни глави са отбелязали, че поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове.

В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, президентът Юшченко е поел ангажимент да съдейства пред ръководството на "Нафтогаз" за скорошно решаване на въпроса.

Спирането на доставките на руски природен газ вече започна да се отразява на много европейски страни.

Според справка на Европейския съвет по международни отношения Латвия, Словакия, Финландия и Естония са 100% зависими от руския газ. България, Литва и Чехия са зависими над 80%, а Гърция, Австрия и Унгария – над 60%. 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
здравомислеща преди 15 години
Да кажа и аз,гледам редовно новини в Украйна сега цари такъв хаос,правителство и министрите бият се и се карат като кучета. Народа страда,от цялата работа,а те по сред зимата газта спират към Европа. Като потърси правата си Руското правителство,веднага те са лошите,а всички които срещу Русия са добрички,като Саакашвили,който трепеше мирният спящ народ в Осетия. Вън зима и студ,световна Американската криза,която не идва от Русия,а вие тук плюете,че се карате по между си. Изперете първо своите ***,та тогава към другите поглеждайте. Споко добричка Америка,ще ви топли със приказки.
117
0
 
0
 
! Отговори
Dimitrov преди 15 години
Украйна - защитава собствен интерес - попрочетете първо какво иска, пък после я обвинявайте. Те имат достойнството да искатсвоето - за разлика от нашите *** ***!Отговорността е на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!
116
0
 
0
 
! Отговори
слаб математик - нес преди 15 години
Руснаците твърдят, че се губел 15-20% от подавания газ.Хорошо!Ако тези , да приемем, 20% се разхвърлят например:- х 2 % на 10 държави, или- х 5 % на 4 държави - ЩЕ СЕ УСЕТИ ЛИ ВЪОБЩЕ ЛИПСАТАНА ГАЗ?ТОВА, ЧЕ ЕНИЧАРИТЕ СА ЗНАЕЛИ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА КРИЗА, А НЕПРЕДПРИЕМАТ НИЩО ГОВОРИ, ЧЕ:- ИГРАЯТ С РУСИЯ - ПРОТИВ ЕВРОПА,- АБСОЛЮТНО, АМА - АБСОЛЮТНО - НЕ ИМ ПУКА ЗА НАРОДА.- СЕРГИ - РАЗИГРАВА ЦИРКАДЖЪЛЪЦИ С ОБАЖДАНИЯТА МУ ДОПУТИН, МИЛЕР, БАРОЗОУ И УКРАЙНА.НЕКА ВИ Е ЯСНО С КАКВИ ХОРА СИ ИМАМЕ РАБОТА!
115
0
 
0
 
! Отговори
princa преди 15 години
vsichko zapochna ot savsem razlichno neshto Stanishev,sledvashtoti obajdane trqbva da bade da si sprat spatnika koito ush beshe udaril vrajiski spatnik,no negovata funkciq na tozi spatnik izvarshva sashtata deinost kato padnaliq spatnik,spatnikovite snimki sa dosta popolqrni i skapi,troshat po tozi nachin strashno mnogo pari po tozi nachin,no i narushavat choveshkite prava na opredelenite hora za koito se pravqt tezi spatnikovi snimki,ti zapoznat li si Stanishev s tova?
114
0
 
0
 
! Отговори
Васил Василев преди 15 години
Не руснаците, а Украйна иска да шантажира! Цените се определят на пазарен принцип. Не може безкрайни привилегии за някой просто защото иска да използва геогравското си положение безкрайно. И Б-я плаща на пазарни цени, въпреки че би могла да се заинати за транзита към Гърция и Македония. Освен това Украйна няма подписан договор след 01.01.09. и иска да потребява на старите цени. Е, ако това не е извиване на ръце чрез трети страни - здраве му кажи!! Политика, достойна за дълбоко презрение. Дано се сетят, че ще искат да влезат в ЕС и ще трябва да получат съгласието на всички парламенти. И дано в нашия парламент има 121 депутати, които са готови да защитават интереса на гражданите в републиката. Политиците винаги имат възможностите да изразят в действията си реалното си отношение към проблемите на избирателите си. А ние, избирателите, можем да инкасираме това отношение. Идват избори, нали?
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
111. - 04:01 - ДО 110От: Аврам БакалинаНищо не разбрах от дълбокомисления ти коментар, но със сигурност мога да ти кажа, че в желанието си да има повече съюзници, Русия дава мило и драго.--------------- Ами замисли се тоава защо има толкова малко съюзници? На останалите страни съюзниците сигурно им падат от небето...
112
0
 
0
 
! Отговори
Лиляна Петрова преди 15 години
Цитат:"Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница."Независими източници да проверят кой е затворил кранчето!
111
0
 
0
 
! Отговори
atomic преди 15 години
Някой викна "Козлодуй",а ехото отговорило-уууууууууййййййййй
110
0
 
0
 
! Отговори
Аврам Бакалина преди 15 години
Нищо не разбрах от дълбокомисления ти коментар, но със сигурност мога да ти кажа, че в желанието си да има повече съюзници, Русия дава мило и драго. България от аграрна държавица преди 44-та се превръща в страна с индустрия благодарение на Бай Тошо (е не го харесвам, но му го признавам). Нашата държавица изнасяше зеленчуци и месо и получаваше нефт. няма страна в света, която да има такива привилегии, каквито ние имахме. Може да плюваш братушките, но я виж американските пачаври, които грабят и съсипват това, което твоя дядо и татко са построили и то с доста труд и колективни изяви.Съмнявам се, че през базите си по цял свят не разпространяват наркотици, та нали стоките, които вкарват са забранени за проверяване, поради "секретност". Може доста да поспориме, кой е дал на България и кой и е отнел, но имайки предвид как се лее твоята мисъл ще пропусна удоволствието от от подигравката ти с българската писменост.
109
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Даже и не мислих, че в България има толкова много руски к.ур.ви.Виж ги как почнаха да крищат хохли, хохли са виновни, от къде знаете за тая дума ве ши.ба.ни ***.дерасти, и няма псувни за кацапи.Дръж се България тея руски *** скоро ще си заминат, със свойти скапа.ни братушки
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В ночь на вторник, 6 января, Украина перекрыла три трубопровода, по которым российский газ поставляется в Европу. Об этом первый зампред правления "Газпрома" Александр Медведев заявил на пресс-конференции в Берлине. Ее в прямом эфире транслировал телеканал "Вести"."В результате независимо от нашего желания поставлять газ потребителям, мы лишены физически возможности поставлять европейским потребителям в необходимом объеме", - заявил Медведев.Он рассказал, что факт воровства российского газа был зафиксирован независимой международной компанией. Медведев добавил, что Украина обязана соблюдать контракт по транзиту российского газа в Европу, который будет действовать еще три года. Опа...Хохлите(украинците) спрели газчицата! Кво ги праим,а?!? Аз им откинвам кратуните на такива!
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
! * Спазвай правилото : - Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от Украйна отвред ! Как ще коментирате изявлението на президента Георги Първанов за пускане на един от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"? - Президентът Първанов ми е ясен. Той от сутрин до вече се събужда само с една идея - как да осигури допълнителни печалби на групата олигарси около него. Нека Първанов днес като се събуди да мисли за българския народ, а не за г-н Богомил Манчев. Това е единственият ми коментар. - А смятате ли всъщност, че повторно пускане на блок от АЕЦ "Козлодуй" е възможно? - НЕ, нито смятам, че е възможно, нито смятам, че е правилно. Но Първанов най-сетне трябва да се досети, че е президент на България, а не шеф на борда на директорите на фирма "Рискинженеринг" АД или на подобните такива, които оперират в енергийния сектор.
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На Русия единственото оръжие остана кранчето с газта, затова всяка нова година когато температурите в Европа паднат под нулата се разгаря газов шантаж. Ако Путин не ползваше газа за политическо изнудване щеше да подпише договорите за доставка няколко месеца преди да изтекат сроковете на предходния договор, както правят в цивилизования свят. Само че чекистката демокрация използва всички възможности за политически рекет които са в арсенала и. В руските форуми се намеква, че ако Украйна искала евтин газ то трябвало да постъпи като Беларус, която предоставила на Русия 40% от газопреносната си система на Газпром. Само че Беларус догодина ще трябва да предостави и останалите 60% от преносната си система за да продължава да получава евтина газ. На по следващата година ще трябва да предоставят на Газпром и Русия сещате се какво ще им останало един гол ***.
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Европа отразя президента Герги Първанов. EU*Не може да става дума за повторно отваряне на реакторитеГоворителят на евркомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс - Феран Тараделяс даде ясно да се разбере, че идеята на Първанов не може да се осъществи и обяви, че "не може да става дума за отваряне на реакторите на АЕЦ "Козлодуй".Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер допълни, че в момента приоритетът е да се реши въпросът с прекъснатите доставки на газ от Русия. По думите му усилията трябва да бъдат насочени именно в тази посока, а не върху сценарии Първанов, които в никакъв случай не предоставят дългосрочно решение...
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Представям си в какъв дух е протекъл разговора между путиноблизеца Първанов, който искаше да заобиколи Украйна с Южен поток и Юшченко, дето путинистите за малко не го отровиха с диоксин. Първанов: Другарю колега, извинете за безпокойството, ама требва да отчета дейност с малко общи приказки... Юшченко: Мръзни, червена ***, сега сте ми паднали и ще ви клатя докато посинеете!
103
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
ела ве на 14 до украинско посолство аз ще ти се из.се.ра в усатата ти гадна, руска ку.рв.о
102
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна е л***йно! Да го духа Украйна!Българи! Да се изсерем пред украинското посолство на 14-ти януари!
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами искай, ама едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да ти дадат. Казано е: което е позволено на Зевс не е позволено на вола...
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да се изсерем пред украинското посолство на 14-ти януари!Украйна е виновна!
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница."-------Може ли да се каже по-голяма простотия? Да искаш от Газпром нещо, което Газпром и в момента го прави?

Спонсорирани публикации