Няма споразумение между Русия, Украйна и ЕС. Няма и газ

Москва иска свои наблюдатели в Украйна, Киев се дърпа
8 яну 2009 20:29,
108
Няма споразумение между Русия, Украйна и ЕС. Няма и газ
Снимка: БГНЕС

Русия отказа да се споразумее с Европейския съюз за възобновяване на газовите доставки, защото Москва иска разполагане на руски наблюдатели в Украйна, които да следят за газовия транзит, съобщи еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Той каза това след продължили цял ден совалки и разговори с президента на "Газпром" Алексей Милер и с шефа на "Нафтегаз" - Украйна.

Еврокомисарят обяви, че са говорили за "възстановяването на газовия поток", но не са се споразумели на този етап кога ще започне това.

Според АФП руският премиер Владимир Путин е подкрепил изпращането на представители на ЕС, които да наблюдават газовия транзит през Украйна за Европа, даже изтъкнал, че Евросъюзът трябва да изпрати наблюдателите "колкото е възможно по-скоро".

Сега обаче обстановката е коренно променена и няма никаква яснота дали и кога газовите доставки за Европа ще бъдат възстановени, коментира АФП.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Позна Васил Филипов, че Русия ще продължи с РЕКЕТА....Булгаргаз-Васил Филипов: Аз все още живея с мисълта, че в последния момент ще извадят някоя причина, някое основание да развалят тази договорка от вчера. Промъква се такова мнение, че някой трябва да плати някакви щети и това не трябва да е Руската страна, че трябва само Украинската страна да понесе разходите по консумацията на горивен газ от компресорните станции за своя сметка, което не е практика досега и т.н. Тоест поставят се непрекъснато нови и нови условия от Руското правителство на Путин. След това ми се струва, че от Газпром-Русия ще има отново препирни за цената, тъй като това е в основата на конфликта, за прецакването на Украйна.... Не бой се Украйна българите са с теб. Няма да се оставим Русия да ни ЛЪЖЕ.....Украйна + България + Грузия***Не очаквайте истината за Газа и Украйна, всичко се маниполира от медиите, да ни кажат , колко са "добри" руснаците, а украинците лошите, само че вече НЕ можете да излъжете Българина !...Всички медии в България са ПроРуски....Уляна Пръмова-БНТ, агент Тошо Тошев Труд, Велислава Дърева Дума , TV- Емил Кошлуков жълто-червено руско *** и предател на Синята идея, лайнярен царист. А ЗАЩО НИКОЯ МЕДИЯ НЕ КОМЕНТИРА ТЕЗАТА НА Васил ФИЛИПОВ ? А ??? Ни вестници, ни електронни медии ! Все едно, че го е казал по местна кабеларка! Защото НЯМА независими медии. Всичко е платена журналистика и *** като агента Тошо Тошев и Моралният му етичен кодекс на журналиста- подигравка със свободното слово т.с. докато не ти цензурирам материала, НЕ може да излезе... Замислете се колко са ни свободни медиите!! Впрочем няма много за мислене - като видите кои са им собствениците (агенти комунистически на ДС) и "основните" им рекламодатели......
106
0
 
17
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
Украина продавала газ своим потребителям по завышенной вдвое цене, заявил Медведев. В прошлом году, когда мы поставляли газ украинским потребителям по $179,5, этот же самый газ украинский потребитель получал по цене $320 за 1 тыс. куб м. И вся эта маржа оседала в карманах структур, которые нам неизвестны, которые, по всей вероятности, выражают чьи-то коррупционные интересы. И деньги от этих сделок, по всей вероятности, использовались для достижения политических целей или для решения личных проблем, - сказал Медведев на встрече с главой Газпрома.
105
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Като няма хляб ще ядем пасти.Да се развали договора с Атмнстройекспорт за Белене и да се сключи нов директно с изпълнителя Арева, 100% мита върху руските стоки и национализация на Нефтохима.
104
0
 
17
 
! Отговори
АЗ,БЪЛГАРКАТА,ЖИВЕЕЩ преди 15 години
ООООО!!!РЕВОЛЮЦИЯ ЛИ ЩЕ ИМА????КАК ЩЕ Я НАРЕЧЕТЕ?СИГУРНО ОПИТА НА УКРАЙНА,ГРУЗИЯ И ТЕМ ПОДОБНИ НА НИЩО НЕ ВИ УЧИ?ЕМИ,ТО НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СИ КЛЮЧВАТЕ МОЗЪКА,КОГАТО ХОДИТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ,А НЕ ЧАК СЕГА....
103
0
 
17
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Има, има достатъчно умни и кадърни българи, ама все ни се натрисат с външна помащ, и преди промените, и сега, разни *** елементарни управляващи върхушки, дето освен от елементарен личен келепир не разбират. А и по форумите, като се поуморят поредните първосигнални клакьори, това си проличава.А сега конкретно:До 98 - прав сте. Аз малко разбирам от газовите истории и преди повече от 10 години предлагах такова нещо на нашите управляващи. Тогава ги познавах лично, нали съм репресиран николапетковист от репресирано семейство, но те не реагираха не защото не одобрявах тогавашните им неефективни действия, а зящото за пореден път проявиха елементарното си келеперджийство. Проблеме е да се проучи доколко Турция ще пуска през Босфора газовозите с втечнен природен газ. Но и това, което заговориха тези дни, за такъв терминал в Гърция, е решение, но той може да е в много от заобикалящите ни страни, ако има проблем с Босфора. А иначе с такива газовози се снабдява изцяло Япония, а и транспорта не е по-скъп от тръбите. Но аз вече писах тия дни коментари на тази тема.До 96 и 97 - ами така е. Мен разни недоразумения ме обвиняват в какво ли не, но ми е жал за Украйна. При такъв потенциал и географско положение управляващите я върхушки за 20-тина години я докараха до такава задъне улица. Тя трябва дя е независима, но не само от Русия, а и от новия Голям Брат. А тяхната независимост съм я признавал и преди 30 годи пред съветкски украинци, поизтръпнаха, тогава бяха други времена, но ми се размина леко.А иначе има ефективни решения за какво ли не, но живеем в условията на юдейско фарисейско талмудистки свят с порочна парична система от дългов тип с частично покритие, но и това ще преодолеем, защото само Иисус е вечен и незаобиколим и е неизбежно Царството Божие по него.
102
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
neee,po dobre vsi4ki na 14-ti pred Narodno sabranie da izmetem tursko-4ervenata 6aika ***
101
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Какво бедствие още трябва да се случи, че българския народ да накаже наглите, некомпетентните и крадливи управници? Няма виновни за договора за доставки на газ, няма виновни за мизерния резерв от горива, няма виновни за енергийната политика на държавата, няма виновни за унищожаването на българския бизнес, няма виновни за нищо? Това е положението и затова младите българи трябва да си купят еднопосочен билет за чужбина.
100
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Гоцето да скръцне със зъби ,не да си бъбри като махленска клюкарка,ама той не смее завалията,щото ше го смразят червените бабета
99
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
aide sega 4i4o sam,bratska turcia,es i demokrati4nia sviat da vi dadat gaz,sini
98
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
На руския газ не може да се разчита. Най-ефтино и бързо може да се направи терминал за втечнен газ в Варна или Бургас.
97
0
 
17
 
! Отговори
do 194 i 195 преди 15 години
сега секи се дърви на руснаците кви били кво не ни давали и колко лоши били тези руснаци дето си гледат интереса;))а сега да видим катопуснат ИРАНСКИЯ газ на кого ще се дървите:)) на лидера в мюсулманския свят;))) бауууу колко ще сте смели тогава ама как ще говорите срещу Иран;)) да не говорим срещу САЩ дето се готвят да са основният посредник на тоя газ;)))иа земете да си приготвите приложните зони и дупки дето ги имате;)) ние умните и талантливи българи ще се се изнесли дотогава ПС: що ми се струва, че тогава ще почните да смучите шланга на дедо Медвед ама кво ли ще капне ;)))
96
0
 
17
 
! Отговори
АЗ,БЪЛГАРКАТА,ЖИВЕЕЩ преди 15 години
ТИ МАЙ СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ СЕ ЧУВСТВАШ ЗЛЕ,ВОФФФКА :)ЗА КАКВА СТАБИЛНОСТ В УКРАЙНА ПИШЕШ?НИЕ ТУК ПРОКЛИНЯМЕ НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ С РЕЙТИНГ 2 % И ТАЯ ТИМОШЕНКО.МРЪСНИ КРАДЛИВИ ДУШИЦИ.НЕ ИСКАТ НАБЛЮДАТЕЛИ,ЗАЩОТО ЗНАЯТ,ЧЕ ЩЕ ВИДЯТ КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО.И ОТНОСТНО СТАБИЛНОСТТА-ДЕВАЛВАЦИЯ НА ГРИВНАТА,МАСОВИ УВОЛНЕНИЯ,МИЗЕРИЯ...А ТЕЗИ ГОСПОДА *** НА ПРАГА НА РУСИЯ,ОТКАЗАХА ПО 250 ДОЛАРА,ДИГНАХА СИ ОТ ПРЕГОВОРНАТА МАСА И СЕ ПРИБРАХА В КИЕВ.ГАЗПРОМ ГИ ПОПИТА-ЗАЩО? ОТГОВОРИХА-ИСКАМЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ И ГАЗА И ТРАНЗИТА(470 И 5-6 СЪОТВЕТСТВЕНО).ДОГОВОР ЗА ГАЗ-НЯМА,ЗА ТРАНЗИТА ДЕЙСТВА СТАРИЯ.ГАЗПРОМ ДАВАШЕ ГАЗ,НО ТЯ ИЗЧЕЗВАШЕ С ОКОЛО 15-20% НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА.Я ДА ВИДИМ КАКВО ВИ Е ВИНОВНА МОСКВА?? ВЛЕЗ http:// .unian.netПОЧЕТИ КАКВО ПИШАТ ХОРАТА-ЗАДА СИ В ЧАС
95
0
 
17
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Ми ходи да живееш в Русия тогава щом ги смяташ за някаква сила!Аз не ща да ходя там искам си тук - в България и в Европа, а не в Азия!
94
0
 
17
 
! Отговори
boristodorol56 преди 15 години
ТОЗИ ДЕТО ПЕЛТЕЧИ 100 ПЪТИ, че чеченците взривили газово находище, да им се обади да взривят Кремъл - барабар с Путин и друтия ***. Да не забравят и мавзолея на Ленин и Сталин!ЯСНО Е - ЦЯЛ СВЯТ Е ВИНОВЕН НА НАШЕТО ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО - САМО РУСИЯ - НЕ!ДЕН,ДВА,ТРИ - НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА ЛЪЖЕТЕ БЕ БЕЗПОДНИЦИ!
93
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Вчера бяхме пред Украинското.Днес сме пред Руското посолство. Вместо да дрънкате тук, идвайте! Поне софианци, щото селяните трябва да си стоят вкъщи, че нали "ни хранят"! И да си врат тръбите отзад да произвеждат газ! *** прости! Незнам на кой завършен му хрумна тая тъпня!
92
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Бре, колко разбирачи имало! Пука им на Руснаците на дедовия! Били са сила и пак ще бъдат. Дано България намери себе си в ЕС и с добри взаимоотношения с Русия!
91
0
 
17
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
Ние сме ***.и.т.е на Европа да търпим това което ни се случва
90
0
 
17
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
Ние сме на Европа да търпим това което ни се случва .
89
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
"През 2008 г. Иран ще започне строителството на газопровод за доставки в Европа, заяви заместник-министърът на петрола на Ислямската република Реза Казаизаде, пише Комерсант". Газопроводът ще стане част от проекта Набуко", по който трябва да се доставя газ в Европа от най-голямото в Иран газово находище Южен парс", казва представител на правителството на Иран, цитиран от ****.Строителството на Набуко" през Турция, България, Румъния, Унгария за Австрия и възможно за Германия се планира да започне в края на 2010 г. и да завърши през 2013 г. Неговата цена надхвърля 7 милиарда евро. Участници в проекта с равни дялове по 16,67% са австрийската OMV, унгарската МОЛ, българската Булгаргаз", румънската Трансгаз", турската Боташ" и германската RWE, припомня изданието"
88
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
"Иран е основна страна за газопровода Набуко, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана на международна конференция, организирана от Германската фондация Маршал, предаде БГНЕС.Въпреки, че главният въпрос в нашите отношения с Иран е ядреният проблем и ние ще се заемем с него на първо място, не трябва да се забравят и останалите аспекти. Иран е основна страна за газопровода Набуко, подчерта Солана, цитиран от ИТАР-ТАСС. Едновременно с това експерти подчертават, че в контекста на Набуко, стабилните отношения с Иран са необходими на ЕС, за да осигури необходимите количества газ за този тръбопровод, както неговата безопасност, тъй като той преминава през достатъчно нестабилен регион.Газопроводът Набуко с капацитет от 31 милиарда куб.м. газ трябва да доставя синьо гориво от Азербайджан през Турция за ЕС. "