Георги Черкелов с Аскеер за цялостно творчество

Обявиха номинациите за престижните театрални награди
17 апр 2009 12:55, Екип на Dnes.bg
3
Георги Черкелов с Аскеер за цялостно творчество
Момент от най-номинирания спектакъл "Оооо. Сънят на Гогол". Снимка: Сфумато

Българският актьор Георги Черкелов ще получи Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство.

Тържествената церемония ще се състои на 23 май в Театър Българска армия.

Категориите са общо 12 . Фондация А`Аскеер обяви номинациите в останалите 10 категории. В началото на месеца бяха обявени и претендентите в категория "Съвременна българска драматургия" Аскеер 2009.

С най-много номинации – 10 е спектакълът "ОООО – Сънят на Гогол" на Маргарита Младенова и Иван Добчев в Сфумато.

Той е номиниран за най-добро представление, режисура, музика на Асен Аврамов, за сценография и костюми на Даниела Олег Ляхова.

Номинирани са и актьорите Цветан Алексиев (водеща мъжка роля за всички персонажи в представлението), Снежина Петрова (водеща женска роля за всички персонажи в представлението), Елена Димитрова (изгряваща звезда), Албена Георгиева и Мирослава Гоговска (в една номинация за поддържаща женска роля).

Четири номинации получи спектакълът на Явор Гърдев "Калигула" от Албер Камю (ДТ "Стоян Бъчваров" Варна).

Той ще се бори за най-добро представление, режисура, музика на Калин Николов и изгряваща звезда на актьора Димо Алексиев.

Също четири са номинациите за постановката на Десислава Шпатова в ДТ Пазарджик  „Изкуството да смиташ боклука под килима” от Ингмар Бергман.

Тя е номинирана за най-добро представление, за режисура и за водеща женска роля на Ирмена Чичикова и Росица Александрова.

Третата номинация за изгряваща звезда е за обявеният от Dnes.bg за най-категоричен дебютант на годината Александър Кадиев за представлението на Мариус Куркински „Великолепният рогоносец“ (МГТ Зад канала).

За главна мъжка роля са номинирани още Малин Кръстев за ролята си в „Три дъждовни дни“ (реж. Владимир Люцканов, Театър 199) и Николай Урумов за „Краят на играта“ (реж. Лилия Абаджиева, Театър 199).

Отличието за поддържаща мъжка роля си оспорват Владимир Пенев за представлението „Тихи невидими хора“ (реж. Десислава Шпатова, Младежки театър), Захари Бахаров за „Три дъждовни дни“ и Стефан Мавродиев за „Страхотни момчета“ (реж. Владимир Люцканов, Младежки театър).

Поддържаща женска роля Ангелина Славова ("Тихи невидими хора") и Станка Калчева ("Страхотни момчета").

Номинирани са и сценографите Васил Абаджиев и Венелин Шурелов, както и костюмографите Елена Иванова и Петя Стойкова и композиторът Антони Дончев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
съвсем случаен преди 15 години
правя дълбок поклон на Великия Георги Черкелов. Наистина заслужава признание за това, че дълги години неговия талант присъства в културния живот на България.Въпроса ми е обаче за значението на Аскеер като понятие. Нима в българския език няма нещо друго с което да се нарече тази награда? Навсякъде ни заобикалят чуждици за щяло и нещяло.То не бяха Айдъли /Идоли/ Биг и Вип брадъри, Сървайвъри и други. Къде остава най-приятния и звучен български език? Защо никой не направи нищо да защити БЪЛГАРСКАТА РЕЧ? Наближава 24 май, когато от лицемери не може човек да се доближи до паметника на светите братя Кирил и Методий, за да сложи цвете. И същите тези лицемери ни налагат в 364 дни в годината странните понятия, а на Празника са първи радетели за чистотата на Българската реч. - Език свещен на моите деди??!!! - КОЙ ЩЕ ГО ПАЗИ,- КОООООЙ???????
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Богдан Велински е пич!