Служби, армия, полиция го търсят – Младич го няма

Няма отговор защо досега бившият военен лидер на босненските сърби не е заловен
Обновена: 27 окт 2010 13:49 | 27 окт 2010 13:47, Елка Василева
50
Служби, армия, полиция го търсят – Младич го няма
Снимка: Getty Images

Европа преди два дни деблокира кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС, но условието за по-нататъшен напредък към ЕС е цялостно сътрудничество с Трибунала в Хага и по-специално да бъде арестуван генерал Ратко Младич. Срокът за арестуването на Младич е една година, колкото се предполага, че ще е нужно на Сърбия да приключи процедурата по кандидатурата си, пише сръбският вестник „Прес“.

Години наред слушаме от компетентните лица, че „правят всичко, каквото могат, да открият Младич“ или призиви той да се „предаде и да спаси Сърбия и нейните граждани“, които държи като заложници. Но никой няма отговор на въпроса как е възможно разузнавателните служби в Сърбия и в чужбина, заедно със сръбската армия и полиция години наред да не могат да открият един човек – Ратко Младич!

Директорът на Агенцията за военна сигурност Светко Ковач няма отговор на този въпрос: „В рамките на нашите правомощия продължаваме ангажимента си в рамките на Екипа за действие за приключване на сътрудничеството с Трибунала в Хага. Това, което отговорно мога да кажа, е, че Ратко Младич не се намира във военните обекти и не го защитават хора от военните структури“, каза за „Прес“ Светко Ковач.

Подобна е ситуацията и в Агенцията за сигурност и информация. Йован Стоич, шеф на кабинета на директора на агенцията Саша Вукадинович, каза, че техен „приоритет е арестуването на останалите обвиняеми в Хага“ (имат се предвид Ратко Младич и Горан Хаджич).

„Целият технически и човешки ресурс е ангажиран да се открие къде се намират Ратко Младич и Горан Хаджич“, каза Стоич.

Подобни отговори получи „Прес“ и от Екипа за действие към Националния съвет за сътрудничество с Трибунала в Хага.

Говорейки за арестуването на Младич, президентът на Сърбия Борис Тадич каза, че „компетентните държавни органи все още не знаят къде е Младич“, но той ще бъде открит и арестуван в „обозримо бъдеще“.

„Младич не е обикновен беглец, а войник със сериозен военен опит. По наша информация хората, които преди са участвали в укриването на Ратко Младич, са бивши и пенсионирани офицери, чийто опит в разузнавателните структури и структурите за сигурност е също много голям. Когато сътрудничеството с Хага приключи успешно, ще бъде разследван и политическият контекст на причините, поради които той не е арестуван по-рано и кой е отговорен за всичко това“, каза Тадич.

От своя страна военният анализатор на вестник „Политика“ Любодраг Стоядинович каза за „Прес“, че Младич продължава да е на свобода благодарение на хора от тайните служби.

„Смятам, че шефовете на Агенцията за военна сигурност и на Агенцията за сигурност и информация наистина искат да арестуват Младич, но в тези служби има групи, които правят всичко възможно това да не стане. Почти съм сигурен, че Младич е в Сърбия и изключвам възможността да го пази някаква чужда тайна служба“, казва Стоядинович.

Той обаче не вярва, че Младич ще бъде арестуван скоро.

Анализаторът Александър Радич пък казва, че президентът Тадич е имал добри намерения, когато каза, че Младич ще бъде арестуван в „обозримо бъдеще“.

Очевидно вече е зад гърба ни времето, когато тайните структури бяха зад гърба на Младич, но все още са останали някакви политическо-финансови структури, които го защитават. Смятам, че президентът има на какво да стъпи, като казва, че Младич ще бъде арестуван в обозримо бъдеще, оценява Радич.

Сърбия щеше да е много по-напред в приближаването си към ЕС, ако Младич беше арестуван досега, казва директорът на канцеларията за европейска интеграция Милица Делич.

„Трудно е да се каже дали щяхме да сме в ЕС, но е сигурно, че щяхме да сме много по-напред  по отношение на ЕС. Това също така щеше да е създало положителен образ на Сърбия по света, показвайки, че осъждаме всяко престъпление, казва Делич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
sazdavaneto na mejduetnicheskite konflikti gi sazdaduha Amerika i nikoi Evro darjavi vinovnizite sa tam da gi izdiriat i tiah da sadiat
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ха ..дано неса като нашите ..обявен за издърване ,а той си почива на някой курорт..
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма ли профил във фейсбук?
45
0
 
9
 
! Отговори
КОРЕКОМ преди 13 години
Трибуналът в Хага е един безбожен цирк. Буш, Блеър и други западно-"демократични" политици предизвикали войната в бивша Югославия - с цел разделяй и владей, ще трябва да търкат скамейката му (на съда) наравно с Младич.
44
0
 
2
 
! Отговори
do 34 преди 13 години
bihte li dali link na noviata vi za Carla del Ponte na njakakav ezik????
43
1
 
1
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Преди време имаше подобен случай - търсеният се беше *дегизирал* като възрастен лекар и си работеше като такъв,необезпокояван от никого доста време -----А пък по другите новини като гледам Бин Ладен как са го докарали - все едно,че е *дегизирана* жена /а по едно време пишеха,че бил много болен,изтощен и т н / ---Куриози---
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един много показателен и демонсстративен пример за пропастта между НАРОДа в бивша Югославия и службите. Службите му са поставени от ВЪН - от ЕС, от НАТО, от милитаристите, окупирали страната. Но народът не е с тях. Думата "демокрация" едва ли се е намирала на по-погрешно място!
41
0
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 13 години
Колкото повече Прасчо търсеше, толкова повече Мечо Пух го нямаше
40
0
 
13
 
! Отговори
сърбите са пичове преди 13 години
Сърбите хич не са прости, щом са толкова осъзнати, че са организирани в хиляди анти-натовски и анти-ЕС-партии и организации, блокове. Идете на Фейсбука и на Ютууба да ги видите! Ние сме простите защото сме на нулата на опашката на Европа и ни откриват масонски паметници и паметници на бомбардировачите ни днес. А ние не можеме 2 души на кръст да обединиме и партиите ни крадат и искат с милиони подкупи за да приемат членове, а му викат "дарения". Абе думи нямам да ви опиша падението българско...
39
11
 
2
 
! Отговори
дали преди 13 години
Дали не могат да го арестуват? На Балканите има поне една по проста нация от нас - българите.И това са сърбите. Те бяха процъфтяваща държава на Балканите с най-добри шансове за ЕС. С добра икономика,култура тежест на запад - и се докара до това положение.... Ха-ха-ха.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Т'ва е като историята за Бин Ладен... Имаме телескопи които иследват планети, честици прах, мулекилен сустав на газове на милиони светлинни години от Планетата Земя. Запада имат ескадрили от сателити кръжащи мрачно около Земята и записват всеки бит от информация която се пренася, всеки имейл е прочетен и анализиран от ботове... А не можем да използваме всичко това да намерим двама нехранимайковци?
37
1
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 13 години
Не всичко е пари,приятелю,не всичко е пари!!!
36
3
 
1
 
! Отговори
. преди 13 години
da uvelichat parichnata nagrada.predatel ste se nameri.
35
11
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
сите срби на врбе с вже на врато
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 24: И теби и твоя породица сви укупно.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А онази отворена *** Карла дел Понти В момента е разследват за подкупване и сплашване на свидетели.*** да ви таковам и демокрацишта и вонящия запад
32
4
 
17
 
! Отговори
Антитурчин преди 13 години
Нора като Радко Младич и Жѐлко Ражна̀тович са герои.Сърбите трябва да им издигнат паметник.А хора като терориста и престъпника Хашим Тачи трябва да бъдат утрепани като кучета.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a toi dali otdawna ne e zapalil izwun EU ?
30
3
 
1
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 13 години
Pufhvalin e miliad +trugatelen mil na4in po koitu Ma4eni4eskiad SRAPSKI narodt prikriva samuutverjeno Fsiopshtiad Naroden liubimetc-GINIRAL MLADI4...Taka sa zastavali sreshtu pushkite Starite Viterani ut VILIKATA NOBULEONOVA GVARDIA-za da mo pomognat da izbegne O4astta -zato4enik fav o.ELBA-1814___i posle slit HANDY-CAPa f VATERLOO(-1915-23 uni) za da izbegni o.SVETA ELENA...F BG-KOI SHI TI SA ZASTAPI .ta i da GINE za BOIKO(da ri4emi)
29
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А мохамеданските главорези са си на свобода.Никой не ги търси.