В Скопие: Македония е под огромното влияние на Сърбия

Като част от Южна Сърбия беше подложена на тиха асимилация
Обновена: 11 ное 2010 15:03 | 11 ное 2010 15:03, Елка Василева
104
В Скопие: Македония е под огромното влияние на Сърбия
Снимка: БГНЕС

В по-големи или в по-малки мащаби Сърбия присъства във всички области на македонското общество, започвайки от културно-забавния живот с неговите турбофолк звезди, след това с религията чрез нейната Православна охридска архиепископия, произляза от и призната единствено от Сръбската православна църква, с лустрацията чрез тайните връзки с Белград и в икономиката.

Дали това, че програмата на телевизия Пинк, превърнала се в своеобразен обществен, културен, а и държавен символ на Сърбия през последните 20 години, ще излъчва вече и от Македония, ще ни направи всички по-големи сърбомани, пита вестник „Нова Македония“.

В Македония вече се изказват мнения, че се връща сърбизацията, като в бивша Югославия, когато сръбското влияние беше най-силно и превземането на медийното пространство е само част от този процес.

Някои се позовават на специалните връзки между двете държави поради общата им история, която пречи на македонските граждани да виждат в Сърбия друга държава, а в зависимост от афинитета си да я чувстват като патрон или хегемон.

Сърбия днес няма кой знае колко голямо икономическо влияние в Македония. По данни на Народната банка на Македония през последните години оттам е идвал едва 1% от чуждите инвестиции в Македония. Не следим сръбските политически тенденции, признаваме Косово, посочва вестникът.

Но слушането на сръбска музика се приема за нещо нормално за разлика от слушането на българска, гръцка или албанска музика, пише „Нова Македония“.

Сърбия е с все по-широка прегръдка към Македония, но има мнения, че тя не е достатъчно мощна, нито достатъчно заинтересована, за да прави това организирано, а нещата се случват спонтанно.

 От Цеца до самолетите

Това, че сръбският медиен гигант Пинк поема телевизията Алфа, която има национална концесия в Македония, се оценява като поредната стъпка към разширяване на сръбското влияние в Македония, а преди нея имаше много други през последните години.
 
Така днес отново навлизаме в период, в който са по-чести големите концерти на сръбски естрадни изпълнители, отколкото на македонски.

Желко Самарджич вече събра своята публика в спортната зала „Борис Трайковски“. Но това е само увертюра към предстоящите спектакли на Йелена Карлеуша на 20 ноември и на Светлана Ражнатович – Цеца, шест дни по-късно.

Освен в забавния живот Сърбия присъства и в много други области в македонското общество, например в много значими стопански сектори.

Преди три години белградската компания „Имлек“ купи най-големия млекокомбинат в Македония – този в Битоля.

Миналата година пък авиокомпания JAT си създаде своя дъщерна фирма в Скопие „МАТ еъруейс“, взимайки по този начин името на бившия македонски национален авиопревозвач.

В Македония присъстват и „Хемофарм“, „Здравие“, „Галеника“, „Свислион“ и други компании.

Сърбия се замеси и в един от политически най-експлоатираните процеси в Македония – лустрацията, след като досиета от Белград бяха открити в двора на професора Шпенд Люши от Тетово. По-късно беше установено, че те не са истински.

Специални отношения

Различни са мненията за това доколко сръбското общество наистина влияе върху македонското, във всички сфери.

Според едни това влияние е огромно, а други твърдят, че няма място за страхове.

„Македония е под огромното влияние на Сърбия. Всичко това се дължи на липсата на истинска добра лустрация, базирана на документи, които имаме у нас“, смята режисьорът Борис Дамовски.

„Тази територия по-рано беше част от Южна Сърбия, а след това беше подложена на тиха асимилация, която все още съществува. Когато аз бях директор на Македонското радио, непосредствено преди референдума през 1991 г., поръчахме анкета, според която 44% от гражданите искаха да останем заедно със Сърбия. За щастие оттогава изтрезняваме, а и тяхното влияние е силно намаляло. Днешните млади поколения изобщо нямат никакъв култ към Сърбия. За тях тя е само една чужда държава“, казва бившият македонски външен министър Слободан Чашуле.

Сръбските връзки са по-слаби, отколкото трябва да бъдат, смята пък Слободан Угриновски, лидер на Съюза на Титовите леви сили.
Според него няма нищо тревожно в това, което се случва. „Дори трябва да има по-голямо сътрудничество на територията на бивша Югославия, в културен, забавен, а и икономически план“, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: СърбияМакедония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 13 години
Никъде по света окупатори и окупирани не са зедно войници със оръжие във ръка и се бият срещу сръби гърци и др. Никъде по света окупираните не бягат /бежанците имам в предвид/ при окупаторите и то след като ги освободат осЛободителите
71
7
 
6
 
! Отговори
македонец преди 13 години
Общата история се изразява в окупация от 1913 г. с малки прекъсвания през двете световни войни и опити за пряка сърбизация на македонските българи, започнали, със съдействието на турските власти след 1903 г. и продължили до 1941 г., както и за непряка сърбизация т.е. македонизация в периода 1944-1992. Това е. Другото е пропаганда и митология.
70
3
 
9
 
! Отговори
пиринец преди 13 години
*** някаде из пиринско къдети си искаш и влез в някоя кръчма и им кажи Вие не сте Българи и ще ти се стъжни ще има бой и еб..
69
11
 
3
 
! Отговори
Другата истина преди 13 години
България за да управдае репресиите и забраните(робството) над македонците в Пиринска Македония и занапред ще се заяжда с Р. Македония. Я за език, я за история, я за номера на колите, я за некоя Спаска.
68
4
 
9
 
! Отговори
Това е истината преди 13 години
Една кръв сме с тези юници, но са толкова зомбирани и отродени от нас, че трудно човек може да си стои спокоен..Ние като българи патриоти не можем да наблюдаваме как някакви си шумадийски свинари ги обработват и насъскват против нас! Трябва да се казва винаги цялата истина! Те са българи! Само това искаме да чуем и от тях. Да направят това признание и ще ги оставим да живеят свой собствен живот.Късно е за илюзии от рода "да се присъединяваме". Днес искаме просто да чуем и от тях "Братя"- това е
67
1
 
7
 
! Отговори
сс преди 13 години
Наскоро слущах интервю със македонкия адвокат по делото за корабчето илинден и човека който е доста възрастен така чисто си говори чист български,че първо си помислих,че е наш адвокат.
66
3
 
8
 
! Отговори
бг преди 13 години
стига писа щуротии Всички войводи са се чувствали като Българи има хиляди доказатилства виж им знамената на въстанниците виж им герба на калпаците виж че по голама част идват от свободна България да помагат на поробените си братя
65
9
 
3
 
! Отговори
Само истината преди 13 години
На Серския окръжен конгрес на ВМОРО през 1907 година се взема решение и за отношенията на организацията към България, в което се казва: Като силно заинтересована по своите дълбоки икономически и политически цели при разрешение на македонския въпрос БЪЛГАРИЯ ПЪРВА Е ЗАПОЧНАЛА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДЕЛО ЗА СВОИ ДЪРЖАВНИ И ДИНАСТИЧНИ ИНТЕРЕСИ. По този начин тя още от самото начало е компрометирала независимостта на организацията и е предизвикала въоръжения курс на чуждите пропаганди, от което страната (Македония) постепенно се е превърнала в арена на непрестанни разорения. ЗА ДА НАМАЛИ ЗНАЧЕНИЕТО НА РЕВОЛЮЦИОННАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И Я ОТКЛОНИ ОТ ЕСТЕСТВЕНОТО Й РАЗВИТИЕ, БЪЛГАРИЯ УПОТРЕБЯВА ВСИЧКИ СРЕДСТВА ДА ВСЯВА РАЗДОРИ МЕЖДУ ДЕЙЦИТЕ ОТ ВЪТРЕШНОСТТА, КАТО СЕ СТРЕМИ С ТОВА ДА Я ПРЕВЪРНЕ В СВОЕ ОРЪДИЕ.Ценейки високо своята независимост, ОРГАНИЗАЦИЯТА СЕ ОБЯВЯВА НАЙ-КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ТАЯ ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ, КАТО ТРЕТИРА НЕЙНИТЕ ОРЪДИЯ НАРАВНО С ОНИЯ НА ДРУГИТЕ ПРОПАГАНДИ.Както виждате, дедите ви не са били по-различни от вас и те са гледали на Македония и македонците като на плячка, която трябва да се заграби.
64
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 13 години
Вестникът е на силно антиосмански позиции, подкрепя Съединението на Княжество България и Източна Румелия и се бори за прилагане на член 23 от Берлинския договор, който гарантира реформи в останалите под османска власт Македония и Тракия. 34-ият, на практика последен брой на вестника излиза на 3 септември 1885 година. Вестникът е внасян нелегално в Македония. Част от статиите са на френски език. След Съединението на 7 септември 1885 година Македонски глас издава притурка-възвание за вдигане на оръжие и навлизане в Македония.
63
4
 
3
 
! Отговори
Само истината преди 13 години
И Върховния македонски комитет в София ли ще обвините в македонизъм? Ето какво заявява ВМК през 1900, когато Гоце Делчев като задграничен представител на вътрешната организация успява да постигне със Сарафов сближение на позициите на ВМК и ВМОРО: БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА, КАКВИТО И ДА СА ТЕ, НЕ МОГАТ ДА ИМАТ ВЕЧЕ В РЪКАТА СИ МАКЕДОНСКОТО ДЕЛО. БЕЗВЪЗВРАТНО ПОМИНАХА ТИЯ ПОЗОРНИ ВРЕМЕНА. ВЪРХОВНИЯТ МАКЕДОНСКИ КОМИТЕТ Е РЕШЕН ДА ОТРЯЗВА ВСЯКА РЪКА, КОЯТО БИ СЕ ОДЪРЗОСТИЛА ДА ПОСЕГНЕ ВЪРХУ СВОБОДНОТО РАЗВИТИЕ НА МАКЕДОНСКОТО ДЕЛО. (Петър Тодоров. Погромите на България, т. 1, София 1930 г., с. 54). За съжаление година по-късно ВМК е оглавен от Стоян Михайловски и генерал Иван Цончев и отново е поставен от тях в услуга не на македонския народ, а на българското правителство и цар Фердинанд.
62
1
 
4
 
! Отговори
печен костен од МК преди 13 години
Српската телевизиа Пинк нема да а преземе телевизиата Алфа, коа има национална концесиа. Младен Дамев, извршниот директор на Алфа, вчера потврди дека Србите се откажале-Копи -пест од мк медиум
61
8
 
4
 
! Отговори
Само истината преди 13 години
По-голяма глупост от тази, че македонците като народ са изкуствено творение на Коминтерна, Тито и Димитров, трудно може да се измисли. Няма на този свят сила, която би била в състояние да сътвори цял един народ, ако той не съществува! Коминтернът е създаден от Ленин през 1919 г., а цели 45 години по-рано, когато още не са съществували ни Коминтернът, ни Югославия, ни Тито, а Димитров е бил едва тригодишен в. Македонски глас, който излизал в София, в броя си от 20 април 1885 г. пише: : Нека се предостави на македонското население само да си избере езика, вярата и народността, които то пожелае. Насилията върху македонския народ в това отношение ще предизвикат само междуплеменни борби, което ще има зли последствия за всичките балкански народи. Какво пророчество!120 години по-късно вие продължавате да тровите това население.
60
4
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Македония под Срънско влияние разбрахме.....А България под какво влияние е, че е такъв смръдлив ***? Или все още я държи мухморлъка?
59
4
 
4
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Какъв бе комунист македонист, и да искаше не можеше да бъдеш по-далеч от истината.Дядо ми бяше християнин в истинския смисъл на думата и като такъв комунистическата идеология му беше неприемлива.Аз също съм дясно ориентиран демохристианин.Правите грешка, когато мислите, че само комунист (вляво ориентиран) може да бъде македонист.
58
1
 
7
 
! Отговори
ВеликоТърновец преди 13 години
До 4457Не ми е лоша ракията човече, ами ти си се родил сляп и глух за истината. А тя е страшна и ще става все по-страшна! Но изборът е ваш, каквото и да казваме. Той Конфуций е бил прав, като е казал: "Навярно можеш да изведеш човека на добрия път, но не можеш го накара да върви по него!"До 4457Не ми е лоша ракиата човече, туку ти си се родил слеп и глуви за вистината. А таа е страшна и е станува се страшна! Но изборот е ваш, што и да кажеме. То Конфучие бил во право, како рекол: "Сигурно можеш да изведеш човекот на добриот пат, но не можеш го натера да оди по него!"
57
2
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Незнам как да те нарека за да не ме "баннат". Такива като теб нихилисти не "ща" да чувам да срамят името на България. С какво са по-добри сърбите от теб?Да не са по-умни,по-работливи,по-честни? Поддържат се, ами крайно време е да се научиш и ти да поддържаш своите,а не само да ги плюеш. Аз ги поддържам.Голямо бяло-зелено-червено знаме имам на балкона и мисля да кача още по-голямо на порива,засадил съм дървета,помагал съм за поддръжката на природните паркове,а ти какво си направил за България?
56
2
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Голямата част от т.нар. от теб "помаци" или българомохамедани много добре знаят(както и вие,но вие страх да си го признаете)че дядовците им са били християни.И те знаят че са българи.Някои от тях се покръстиха,но това няма значение.Имам познати българомохамедани и да кажа на всички българи от ЮЗ България са много по-големи родолюбци от повечето българи.На тях ако им кажеш нещо лошо за България и с 10 човека да си пак ще пострадаш:) Правете си изводите,слушайте дядовците и бабите си.
55
14
 
4
 
! Отговори
аб преди 13 години
Може да е за добро македонците да са под сръбско влияние, ако са под българско да станат, като нас ли мизерници!!!
54
1
 
17
 
! Отговори
българин преди 13 години
Не знам, какъв е бил дядо ти, вероятно комунист - "македонист". Но, моят дядо е бил воевода през Илинденското въстания, в Костурско. Целият ми род и по майчина и по бащина линия е от Костурско. Тези хора след войните емигрират в България, защото се чувстват българи. Такива като тях в България са стотици хиляди. А днес, вие във FYROM се чувствайте, каквито искате. Не сте ни притрябвали, защото само търсите аванта. Ако от Пакистан ви обещаят безвъзмездна помощ, сигурно и пакистанци ще се пишете.
53
1
 
9
 
! Отговори
tig преди 13 години
Македония се опитва да се представи за жертва на всички, а в същото време краде идентичност (от Гърция), история (от България), настояще (от Сърбия). И все другите са виновни.Всъщност, кучето лае, а не хапе. Защо не се заяде с Албания? Нали само за седмица ще загуби половината си територия с помощтта на големия брат на Албания - САЩ...