Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания

На сърбите не им трябват приказки за мултиетнически живот, смята Дачич
Обновена: 1 юни 2011 15:24 | 1 юни 2011 11:11, Елка Василева
122
Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Косово трябва да бъде поделено между Сърбия и Албания, заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич за седмичника НИН.

„Опитахме се да защитаваме Косово с война, не успяхме. И затова говоря за разграничаване, докато не стане късно. А това означава корекция на границата между двете съседни държави – Сърбия и Албания“, каза Дачич.

Според него Сърбия е направила грешка, тъй като не е разговаряла с Албания за Косово, както и че разграничаването между Сърбия и Албания е „единствената реална опция“.

„Сърбия нямаше да трябва да бъде признавана от никой друг като преговарящ освен Албания. Наистина ли сме наивни да мислим, че Косово ще оцелее като независима държава?“, пита Дачич.

Според него Косово ще се присъедини към Албания, както това би направила Република Сръбска, която сега е съставна част от Босна и Херцеговина.

„Чакайте сега, ако утре Република Сръбска вземе на референдум решение за отцепване, какво ще бъдат те? Независима държава или ще вземат решение за присъединяване и съвместен живот със Сърбия? Това е нормално, защото това е един и същи народ. А какво, сега в Прищина и в Тирана различни албанци ли живеят? Те сега на нас ни приказват за мултиетническо Косово?!. На нашия народ не му трябват приказки за мултиетнически живот“, каза Дачич.

На въпрос на журналиста от НИН защо според него е по-лесно Косово да бъде поделено между Албания и Сърбия, отколкото между Сърбия и косовските власти, Дачич казва, че албанците в Косово са национално малцинство на Албания.

„Сега някои казват, че това са идеи от 19 век. Може и да са, но това са идеите, които приложиха словенците и хърватите, а и черногорците, в края на краищата. От това не мога да печеля политически и не е това целта ми. Само че нашият народ трябва да сложи точка на проблемите, които са като раково образувание. Не можем да продължим напред, вързани към миналото. Ако съществува само миналото, ние нямаме бъдеще“, каза Дачич, цитиран и от сръбския вестник „Блиц“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Струмица е бил Български до 1951!!
96
2
 
21
 
! Отговори
Историята преди 12 години
А не искат ли да знаят сърбите, че Косово е било българско до 1018 г., че Пирот, Ниш са български до 1878 г., че Вардарска Македония е българска до 1913 г., че Цариброд, Босиград и Струмица са български до 1918 г., че самият Белград е български до 1330 г.
95
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪРБИТЕ СА ФАЛШИВИ ОРЛИ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ИСТИНСКИТЕ ОРЛИ ***!!!!!
94
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И АЗ СЪМ ЗА ВЕЛИКА АЛБАНИЯ!!!
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баси изтъпелите форумци и мнения ... свършете работа за 5ст. днес :)
92
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бугаре, сръбе - сите сте се едни и същи ***! Скор сите ше сте част от Велика Албания!
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А НЯМА ЛИ ДА ПОДЕЛЯТ САНДЖАК С БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА А???
90
2
 
14
 
! Отговори
Хищници преди 12 години
Тя, сръпската политика от време оно е една и съща - "да си поделят" земите на съседите им ! Поделиха си Българска Македония със Гърция. Поделиха си Унгарска Трансилвания и Войводина с Румъния ! Сега ще поделят с Албания земята на Средновековното Българско Косово, сега населено с албанци !
89
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АВЕ ГЛЕДАМ СЪРБИТЕ СА УЖ И ТЕ ОРЛОВ НАРОД САМО ЧЕ НАПРАВИХТЕ ГРЕШКАТА ЧЕ ЗАСТЪПИХТЕ ИНТЕРЕСА НА ДРУГ ОРЛОВ НАРОД(АЛБАНСКИЯ) И ПРОСТО НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС СРЕЩУ ОРИГИНАЛНИТЕ ОРЛИ!!!
88
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ РОДОПИТЕ ДА НЕ СА ТИ КОСОВО ВЕ *** ТАКЪВ В КОСОВО ИМА ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ В РОДОПИТЕ НЯМА КЪДЕ ЩЕ МИНАТ РОДОПИТЕ КЪМ ГЪРЦИЯ ЛИ КВО ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ А КОЛКОТО ДО СЪРБЕЖА ЗА МЕНЕ Е ЧЕСТ ДА МЕ НАРЕЧЕШ *** КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД КОЛКО Е ТВОЯ УМСТВЕН БАГАЖ ХАХХАХА ДО СЕГА ТОЛКОВА ГОЛЯМ *** НЕ МЕ Е НАРИЧАЛ *** ХАХХА МАЙ ТЪПАКА СИ ТИ СРЪБЛЕ ХОДИ СИ ПО ШУМАНДИЙСКИТЕ САЙТОВЕ ТУКА НЯМАШ РАБОТА АЙ БЕГОМ И В РЕДИЦА ВСИЧКИ СЪРБИ ДА НАПУСНАТ!!!
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българските капитани били сръбските генерали , а крал Милан на колене молил за милост Александър Батенберг за милост, да не му взима държавицата
86
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Според последни проучвания броят на убитите през войната хора възлиза на 100 000110 000, а броят разселени лица възлиза на 2,2 милиона. Изследване от 2007 г. показва , че повечето от намерените 97 207 документирани жертви (цивилни и войници) са босненци (66%), следвани от сръби (25%), хървати (8%) и малък брой албанци и роми. Босненци страдат и от много цивилни жертви (83%) сравнено със сърбите (10%) и хърватите (5%), което води до систематичното изнасилване на много жени специално в източна Босна от боснески сърби (изчислен приблизително броят на изнасилените жени варира между 20,000 to 50,000). Голяма част от жертвите са и деца.Според детайлния доклад за войната, направен от Централно разузнавателно управление, 90% от военните престъпления в Босненската война са направени от сърби.През 2005 г. конгресът на САЩ излиза с резолюция, обявяваща, че сръбската политика на агресия и етническо пречистване съвпада с термина, определящ геноцид. До началото на 2008 г. 45 сърби, 12 хървати и 4 босненци са осъдени заради военни престъпления от ICTY във връзка с балканските войни през 90-те. Сърбите и хърватите са осъдени заради систематични военни престъпления, а босненците заради индивидуални такива. Някои от високопоставените политически лидери на Сърбия (Momčilo Krajišnik and Biljana Plavšić), както и на Хърватия (Dario Kordić) са осъдени заради военни престъпления, докато срещу други продължават да се водят дела от ICTY (Radovan Karadžić and Jadranko Prlić). Геноцид е най-сериозното военно престъпление, в което са обвинени сърбите, престъпление срещу човечеството
85
6
 
7
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Стига сте лаяли по всеки и всичко бе! Амън от *** тука! Ще ви питам вас, като ви отцепят Родопите един ден...
84
1
 
4
 
! Отговори
някой си преди 12 години
...не управляват там .пак са аргати.Друг управлява там но това го знаят само умните турци и ...реват с право горките.
83
0
 
5
 
! Отговори
някой си преди 12 години
Ключово място за трафик на наркотици е ..ТУРЦИЯ!оГРОМНИТЕ ДОХОДИ ОТ ТАЗИ ДЕЙНОСТ НАПОСЛЕДЪК ПИЛЕТО ЕРДОГАН РАЗДАВА И НА НАРОДА ЧАТ ПАТ.ТА ТАКА СЕ ДИГНА СТАНДАРТО ТАМО.А ПРИ НАС СЕ РАЗДАВАШЕ ТАКА ПРИ БАЙ ТОШО.КОСОВА Е ТРАНЗИТЕН ПУНКТ МАКАР И ВАЖЕН.А *** МЕХМЕД ДА НЕ ПЪЧИ ЩОТО ТАЗИ ДЪРЖАВА ТЮРЛЮГЮВЕЧ -ТОЙ СИ ЗНАЕ ЗАЩО (половината е кюрдска ,а останалата половина само 1/4 от нея е турска )е държава щото така искат руснаци англичани и Хамериканците ся.турците няма кой да ги пита .Те всъщност и
82
5
 
4
 
! Отговори
do 74 преди 12 години
И после да дойде някой, да ми обяснява,че има историческа справедливост.Преди 1300 години тези мизерни и събрани от кол и въже племена завладяха целия Балкански полуостров. ...
81
8
 
5
 
! Отговори
србин преди 12 години
82 много си ***, елементарен и ***
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде да си поделим това което е на комшиите , пък ако не се съгласят ще ги бием - логиката на Сръбските политици.
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С СЪРБИ НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЛИ ВИДЯХМЕ ГИ В МАКЕДОНИЯ С ТОВА ДЕЛЕНЕ ВИДЯХМЕ ГИ И В БИВША ЮГОСЛАВИЯ И СЪРБИ ВАШИТЕ ДОСКОРОШНИ `БРАТЯ` ЧЕРНА ГОРА ТОЛКОВА МНОГО ВИ ОБИЧАТ ЧЕ НЕ ИСКАТ ЧУВАТ ВЕЧЕ ЗА ВАС ХАХА ВИЕ В ЧЕРНА ГОРА СТЕ ПЕРСОНА НОН ГРАТА!! ХАХА
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЛИ ТИ КАЗАХ ОТ КЪДЕ ПРОИЗЛИЗАТ ЕДНИТЕ СА ИЛИРИ ДРУГИТЕ СА ТРАКО-ИЛИРИ ПАК ИМА РАЗЛИКА!!!