Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания

На сърбите не им трябват приказки за мултиетнически живот, смята Дачич
Обновена: 1 юни 2011 15:24 | 1 юни 2011 11:11, Елка Василева
122
Сръбски министър: Да си поделим Косово с Албания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Косово трябва да бъде поделено между Сърбия и Албания, заяви сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич за седмичника НИН.

„Опитахме се да защитаваме Косово с война, не успяхме. И затова говоря за разграничаване, докато не стане късно. А това означава корекция на границата между двете съседни държави – Сърбия и Албания“, каза Дачич.

Според него Сърбия е направила грешка, тъй като не е разговаряла с Албания за Косово, както и че разграничаването между Сърбия и Албания е „единствената реална опция“.

„Сърбия нямаше да трябва да бъде признавана от никой друг като преговарящ освен Албания. Наистина ли сме наивни да мислим, че Косово ще оцелее като независима държава?“, пита Дачич.

Според него Косово ще се присъедини към Албания, както това би направила Република Сръбска, която сега е съставна част от Босна и Херцеговина.

„Чакайте сега, ако утре Република Сръбска вземе на референдум решение за отцепване, какво ще бъдат те? Независима държава или ще вземат решение за присъединяване и съвместен живот със Сърбия? Това е нормално, защото това е един и същи народ. А какво, сега в Прищина и в Тирана различни албанци ли живеят? Те сега на нас ни приказват за мултиетническо Косово?!. На нашия народ не му трябват приказки за мултиетнически живот“, каза Дачич.

На въпрос на журналиста от НИН защо според него е по-лесно Косово да бъде поделено между Албания и Сърбия, отколкото между Сърбия и косовските власти, Дачич казва, че албанците в Косово са национално малцинство на Албания.

„Сега някои казват, че това са идеи от 19 век. Може и да са, но това са идеите, които приложиха словенците и хърватите, а и черногорците, в края на краищата. От това не мога да печеля политически и не е това целта ми. Само че нашият народ трябва да сложи точка на проблемите, които са като раково образувание. Не можем да продължим напред, вързани към миналото. Ако съществува само миналото, ние нямаме бъдеще“, каза Дачич, цитиран и от сръбския вестник „Блиц“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ООООООООООО И СРБИН ИМА ТУКА ХАХХА КВО ПРАВИШ ТУКА *** ХОДИ СИ ПО ШУМАНДИЙНСКИТЕ САЙТОВЕ ТУКА Е БЪЛГАРСКИ САЙТ А ПРИСЪСТВИЕТО НА ГНУСНИ СЪРБЕЖИ Е НЕЖЕЛАНО МОЛЯ ТЕ НАПУСНИ!!!
76
0
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Мнението на техния министър е популистко и насочено към тези, които не са добре запознато с "Косово". Косовските албанци не искат да се присъединят към Албания, защото се разграничават от тамошните албанци. Нещо като българи и македонци. Произлизат едни от други, но се считат за различни националности и политическия им път е различен.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМА ГЛЕЙ СЯ НАЙ БЛИЗКИ СА НИ АЛБАНЦИТЕ (ПОГЛЕДНО ИСТОРИЧЕСКИ) НО ПЪК ОЩЕ ПО БЛИЗКИ СА НИ КОСОВСКИТЕ АЛБАНЦИ КОЙТО СА НАСЛЕДНИЦИ НА ТРАКО-ИЛИРИТЕ(ДАРДАНИ) ТАКА ЧЕ СЪРБИТЕ ДА ИМАТ ПРЕТЕНЦИЙ ТАМ С КОЙ ЩЕ ДЕЛЯТ БЕОГРАД ЗА КОСОВО ПОВЕЧЕ ПРЕТЕНЦИЙ НЕМОГАТ ДА ИМАТ ЗАЩОТО ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВЯТ ТЕ ТАМ СА ЖИВЯЛИ ДАРДАНИ КАКТО КАЗАХ ТРАКО-ИЛИРСКО ПЛЕМЕ!!!!! ЕЕЕЕЕЕЕЕ ДРАГИ СЪРБИ ДА НЕ СЪМ ВИ ЧУЛ ДА ИМАТЕ ОТНОВО ПРЕТЕНЦИЙ ЗА НЕЩО КОТО НЕ Е ВАШЕ!!
74
6
 
5
 
! Отговори
србин преди 12 години
ей ти Димитре, простако ти ште идеш на врбле,много си заблуден и манипулиран от вашите политици.Ти случайно да не си от онази измислена партия-атака,голям *** си ти-миришеш
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виновни са религиите-има религии има войни аман от толкоз богове-
72
16
 
6
 
! Отговори
мехмед 2 преди 12 години
На 29 май 1453 завладях Константинопол и забих турския полумесец на СВЕТА СОФИЯ И до днес той си стои там и НИКОЙ не смее да го пипне
71
0
 
10
 
! Отговори
агент преди 12 години
хаха само че в момента в Косово има предимно албанци и Косово е на ключово място за трафик на хора,оръжие и наркотици за западна Европа най-вече(някой за албанската мафия чувал ли е)....Нищо чудно това да е причината за автономия....
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И после да дойде някой, да ми обяснява,че има историческа справедливост.Преди 600 години тези мизерни и събрани от кол и въже племена завладяха ИРИ и целия Балкански полуостров,и когато бяха победени през Руско-Турската война, вместо да ги изгонят от заграбените територии ги оставиха на стратегическото място между Европа и Азия..
69
7
 
5
 
! Отговори
?????? преди 12 години
Защо дискотирате отношенията между Б-я и Сърбия??? Статията е за Албания-Сърбия. Ние трябва да сме на сраната на тези,които са ни по-близки,а не да сме срещу тях-от това печелят само други.........
68
3
 
11
 
! Отговори
Демагогия преди 12 години
Че нали Югославия си беше мултиетническа държава, създадена изкуствено от "прогресивна Европа". И хората си живееха сговорно и къде по добре от нас. Същатата тази "прогресивна Европа" един прекрасен ден реши, че югославския мултиетнически модел е лош и го ликвидираха не както го създадоха,на масата на преговорите, а със силата на оръжието. Сега пак да го възстановявали. ИСТИНАТА Е ТАЗИ НА ЕВРОПА НЕ ТРЯБВА СИЛНА БАЛКАНСКА ДЪРЖАВА. Всичко останало си е *** европейска демагогия.
67
6
 
17
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Кажи му србе на врбе и повече не го обиждай ! Жалки сръбчета.. нямат нито една спечелена война срещу нас!
66
1
 
7
 
! Отговори
србин преди 12 години
от 2001г никоква разлика нема,исти бандити су там
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на връщане на сръбската граница никакви проблеми, ама на БГ нашите хора пак проблемации уискита, други стоки и тнза 2001 година говорим, сега не знам дано не е същото положение
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обработиха ги бързо и ги донесоха в автобуса ...
63
1
 
6
 
! Отговори
някой си преди 12 години
62 ..!не си прав приятел!силна държава на кръстопътя на Балканите има и сега и тя е ...ТУРЦИЯ!ТАЯ СЪЩАТА ПРИБИРА ПО 10 МЛРД ДОЛАРА ОТ хамериканците примерно за ползване на базата в инджирлик за иркаската кампания и още поне 10 по толкова за квото се сетите.
62
5
 
11
 
! Отговори
преди 12 години
Впрочем след войната в Сърбия, мисля че през 2001 беше, ходих до Суботица ... ами магистралите им магистрали, осветлението им осветление ... стигаш нашата граница и почва един мрак и граничен рекет ... Разликата между БГ митничарите и сърбите тогава ...на отиване ->нашите митничари ги чакахме час и половина - два, след което свалиха целия автобус и пеш преминахме границата, след което се качихме на автобуса, малко по нататък от сръбската страна се качи сръбският митничар, по, събра паспортите
61
14
 
6
 
! Отговори
србин преди 12 години
*** си ти бугарино,нешто не си много в час,ние никога не сме получавали хуманитарни помошти а босанците,а сините каски бяха съшто при тях а не при нас мили мой ***
60
2
 
13
 
! Отговори
Ъ преди 12 години
Докато ние със сърбите се псуваме, американците се кефят
59
5
 
11
 
! Отговори
niakoi si преди 12 години
Сърбите сега са :Шайка български ренегати(посърбили се българе) вкл.Ивица Дачич и Мирко Цветкович и Тадич и другите и подтиснати българе над 50 % от населението и повече даже.А в миналото са пак български отцепници отделили се от българската държава с" безценната "помощ на Византия на принципа "Разделяй и владей"Иначе ники 53 е прав.симеон и Калоян за тях за да се в естественото си състояние.
58
4
 
15
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
А бе, какво само се храните... нещата стоят, така: никому не е угодно да има една силна и обединена балканска страна, балканите са били и винаги ще бъдат главен път между Европа и Азия!!! Да не говорим, че една силна държава на Балканите какви пари ще прибира от транзита между двете дестинации. Просто балканите винаги са били стратегическо място и никой не иска да има силна държава там. Така че какво се плювате само не ми е ясно