Сърби ни подозират в електронен шпионаж

Българска фирма спечелила търг за въвеждане на е-парламент в Белград
Обновена: 30 юни 2011 10:53 | 30 юни 2011 10:50, Елка Василева
54
Сърби ни подозират в електронен шпионаж
Снимка: Reuters

Работата на парламента на Сърбия в бъдеще ще бъде под будното око на българите, които за разлика от сръбската общественост ще имат пряк достъп буквално до всеки документ и до архива на най-висшия законодателен орган на Сърбия, пише сръбският вестник „Прес“.

Всички сръбски IT компании са били отхвърлени и българската фирма „Лирекс“ е спечелила сделката за инсталиране на електронна система в дейността на сръбската Скупщина. Проектът е за 1,8 милиона евро.

Търгът за въвеждане на електронна система в работата на парламента в Белград, която дава възможност депутатите да заседават без хартиени документи, като комуникацията се извършва в електронна форма, беше проведен от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„ОССЕ е донор на въвеждането на е-парламент. На практика това означава, че всички сръбски закони и документи, сред които и актове с обозначение служебна тайна, ще минават през българския софтуер. По този начин на българите практически се дава законово право чрез Скупщината да шпионират Сърбия“, казва източник на „Прес“. 

Сръбските компании, участвали в търга, са получили миналата седмица само кратко съобщение, че победител е компанията „Лирекс“. Те не са били информирани за критериите, дори за стойността на офертите на останалите участници.

От публикацията се разбира, че самата Скупщина не е участвала в тръжната комисия и не е информирана, че победител е българска фирма.

Генералният секретар на Скупщината Велко Одалович не пожела да коментира това, че в бъдеще българите ще могат практически да шпионират сръбския парламент.

„Прес“ цитира и шефа на сръбската фирма „Комтрейд“ Веселин Йевросимович, въвела електронните заседания на правителството в Белград преди две години, според когото решението на неговата компания би било по-благоприятно от предложеното от българската фирма. „Не мисля, че на Сърбия й липсва ум“, оценява Йевросимович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Убре-Дебре преди 12 години
Понеже windows-a е софтуер писан от американска фирма (евентуално), това означава, че американците ни шпионират!Така звучи по - правдоподобно :)
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха те сърбите нас да ни ни мислят за *** мисля че ножа е опрял тяхната глава не нашата .
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е велика сила шпионира сърбия прави атентати на турция сега остава и америка да изхитрим да набием и америка и вече тази малка държава дето всичко куца е толкова умна че стават смешни нашите съседи вече .всички грехове ни приписоха но България е спасила хора от смърт през годините а другите умеят само да убиват .
45
1
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Освен да научим как се пцуе "Господ" друго едвали !!!
44
2
 
2
 
! Отговори
сганта преди 12 години
няма нещо произведено от ***,в което да не са вложили част от себе си - бъг,шпион,руткит,вирус - абе ***,е така - за заразата
43
1
 
21
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Сърбия е жив пример за нетърпимост и национализъм на Балканите. По времето на Тито бяха една от силните държави в Европа и сега години след като се разцепиха, все още не могат да се отърсят от желанието си да доминират в региона.
42
1
 
19
 
! Отговори
:): преди 12 години
Новината ми хареса. Браво наще! ;)
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбин и компютър ? МУХАХАХАХАХ ! По зле са от абориген с микровълнова ! Затова от години има правим софтуера :D :D :D
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е това само показва, че тъпите журналисти, които търсят евтини сензации и манипулация на общественото мнение не са само наш патент - явно ги има и в други държави ...
39
3
 
7
 
! Отговори
nue преди 12 години
чудно ми е колко ли ще е цената на проекта тук в България? Аз залагам на 180млн.!!много празни търбуси има на хранилка!
38
1
 
11
 
! Отговори
.). преди 12 години
Абе тия *** кога ще ги заподозрем в негодност за член на ЕС ? То не спираха хора по границата , не говориха глупости ...какво им се дупиме толкова ? Като не щеш мира на ти секира е казал поета ...
37
1
 
18
 
! Отговори
Боцко преди 12 години
Сърбежите се чудят за какво да се оплакват.. къвто и да е софтуера, той като е инсталиран на място и няма кабел от него навън нищо не може да излезе.. ама май джурналистите и в сърбистан са толко грамотни колкото наште си тука
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма страшно де такива технологии в България тука слагаме ухо на вратата и квото чуем
35
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 12 години
до ТинаБалкански саюз? Като тоя от 1912 когато тия същите ни забиха нож в гърба?Сърбежите, Макетата и Гърците да си гледат работата. Ние нищо добро не можем да получим от тях. Българи и Румънци имат повече общи интереси и проблеми,от колкото тия Комплексари измислени.
34
7
 
5
 
! Отговори
botev преди 12 години
kosovo je albanija
33
1
 
3
 
! Отговори
същата преди 12 години
до 19 - И както казваше Лоти в една реклама - * За пари ли иииии - за много пари*!
32
4
 
20
 
! Отговори
Apis преди 12 години
Tina, явно четеш историята ни като дявола евангелието. Аз всеки ден се сблъсквам с много чужденци от сърби добри думи рядко съм чул. Ние ползи от съюз с тях няма да имаме в близко и не чак толкова близко бъдеще. Само погледни Словения и Хърватия, че откакто се отделиха от тях и вече живет 4-5 пъти по-добре БУКВАЛНО! България е редно да търси по-близки отношения с Хъравитя и Унгария, стари държави като нашата.
31
6
 
4
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Apis, познавам историята си. Сърбите също ще я опознаят. След 89-а платиха за предателствата си и вече ще се осъзнаят. Като им натресат ЕС и НАТО съвсем ще се осъзнаят и ще разберат, че само балканските страни могат да си помогнат една на друга.27-и: Турците вече не могат да скрият ислямистките си амбиции, особено след като на власт е Ердоган. ИЗРАЕЛ и САЩ спонсорират Турция.
30
1
 
4
 
! Отговори
do vsi4ki преди 12 години
Edinstvenno spasenieto e da ne se dopuskat da pove4e v parlamenta texnite (4engenata) DPS za6toto te s texnata antibalgarska propaganda uronvat i uni6tozavat vsi4ko BG ko. Tova e koeto ni predstoi s tex ina4e moze i da nastapjat neobespokojavani ot ni6to.
29
1
 
12
 
! Отговори
консултант преди 12 години
Лирекс е порядъчна фирма!